Najnovije
Blog

Retrospektiva FK Partizan u albumima za sličice

  Od kako su se pojavili u masovnoj prodaji, još u prvoj polovini prošlog veka, albumi sa sličicama fudbalera postali su neodvojivi deo fudbalske subkulture. Skoro da nema dečaka (a i ponekih devojčica, što da ne?) čije detinjstvo nije bilo ispunjeno ovim hobijem, sa kojim su mnogi nastavili i u zrelim godinama. U nekoliko postova na blogu već smo predstavili sličice FK Partizan iz raznih albuma, ali da bi čitava priča dobila zaokruženu i precizniju formu, zaslužan je naš prijatelj i saradnik Vladimir, koji već godinama uspešno vodi blog Stickerpedia, koji se bavi sličicama fudbalskih ekipa i fudbalera. Vladimir je, specijalno za blog „Crno-bela nostalgija“, napravio presek skoro svih izdanja Partizana u albumima. Sigurni smo da ćete uživati u ovim sličicama, a iskreno vam preporučujemo da posetite Facebook i Twitter nalog Stickerpedia stranice, Vladimiru se od srca zahvaljujemo za ovaj sjajan post i saradnju.

Dalji opisi u tekstu su Vladimirovo delo.

 

  FK Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. godine. Prve poznate sličice/kartice fudbalera Partizana dolaze iz pedesetih godina prošlog veka. Na slici ispod možete videti razne sličica iz tih godina. Bilo je više izdavača, a ni jedan set nemam kompletan. Teško je odrediti sa apsolutnom preciznošću koje godine (sezone) su u pitanju.

 

Prvi set Partizanovih sličica koji je kompletan dolazi iz sezone 1952/53. Album je poznat pod nazivom: Album sportskih fotografija – stadion. Izdavač je mlečna čokolada “Nada Štark“ iz Zemuna. 

  Šezdesete godine nam donose mnoge albuma. U to vreme imamo puno izdavača i gotovo je nemoguće sakupiti sve te albume, makar samo u digitalnom obliku. Pokušaću vam nekim redom predstaviti neke od izdavača albuma iz tog perioda.  Jedan od poznatih izdavača iz tog razdoblja je “Favorit“ Pogon P.Z. Nerežišće (otok – ostrvo  Brač), a albumi su znani kao Šampioni – naši nogometaši. Bilo je više izdanja. U svim izdanjima je korišćena ista sličica fudbalera, naravno ako je igrao u istom klubu. Sličice su se mogle naći u gumama za žvakanje. Dosta je teško raspoznati iz koje sezone je određeni album. Prvi album ispod bi trebao biti iz sezone 1962/63, a nakon njega sezona 1963/64: U prvom albumu izdavač je napravio grešku, naime, pretposlednji igrač u donjem redu nije Vladimir Zović, nego Dragomir Slišković.

Sledeći albumi su poznati pod imenom Sport. Izlazili su u više sezona i na svakoj sličici piše godina, čime je uveliko olakšano raspoznavanje.

  Još jedan album iz `60-ih godina prošlog stoleća. Izdavač albuma je Gradska slastičarnica Split, a ime albuma je bilo Poen. I ovde se izdavaču potkrala greška, opet kod pretposlednjeg igrača u donjem redu, a on je Ljubomir Mihajlović, a ne Mitić:
 
 
Još nismo gotovi sa šezdesetima. Jedan album o kojem ne znam ništa…
Tih godina, bilo je i raznih drugih albuma ali nemam kompletne setove igrača Partizana. Neke od donjih sličica imaju sličnosti sa albumima “Sport“:
  Danas najpopularniji izdavač albuma sa sličicama je svakako italijanski Panini, koji je s radom započeo još 1961. Firmu su osnovala braća Panini, a prvi njihov album je bio posvećen italijanskoj Serie A. Albumi su poznati pod nazivom Calciatori (srp. Fudbaleri). Pitate se koje su prve sličice Partizana izdane od strane Paninija? To su grb
Partizana i bivši igrač Mustafa Hasanagić, koji su izdani u albumu Calciatori iz sezone 1968/69.
  Prelazimo na `70-e godine. Početkom tog  razdoblja imamo dva albuma slovenačkog izdavača Koloys Kolinska. Albumi poznati pod nazivom Fudbalska 1. liga. Ukupno imamo  dva njihova albuma, iz sezona 1970/71 i 1971/72. ovaj drugi je na sličicama imao napisane i autograme igrača:
  Sedamdesetih je bilo i drugih izdavača, a neke od tih sličica možemo videti na slici ispod:
  Dolazimo do popularnih albuma “Fudbaleri i timovi“. Izdavač tih albuma je “Jež“. Prvi takav album imamo u sezoni 1974/75, a bez prekida su izlazili sve do 1983/84. Nakon dve godine pauze izlazi poslednji album iz te serije, sezona 1986/87. Kolaži sličica Partizana su redom izlistani ispod.
1974/75
1975/76
1976/77
1977/78
1978/79
1979/80
1980/81
1981/82
1982/83
1983/84 (greškom izdavača zamenjena imena Šalje i Mašića)
1986/87
  Panini je izdao i par albuma posvećenih evropskom fudbalu, gde je predstavljao sve evropske države i popularnije klubove tih zemalja. Jedan od takvih je i album Panini Eurofootball 79 (sezona 1978/79). Posebno lepa je timska sličica Partizana, u pozadini južna tribina puna navijača i zastava crno-bele boje.
  U sezoni 1988/89 izlazi album Eurokupovi, posvećen, kao što i samo ime, kaže evropskim kupovima. Album sadrži sličice fudbalera jugoslovenskih klubova koji su te sezone nastupali u Evropi ali i sličice drugih evropskih klubova: 
 
 
  Prvi naredni album posvećen prvenstvu bivše države, nakon poslednjeg (Fudbalera iz 86/87), je Fudbal 90. Izdavač albuma su Dečje Novine. Isti izdavač objavljuje i albume za naredne dve sezone, 1990/91 i 1991/92. 
 
1989/90
 
1990/91
 

1991/92

  U sezoni 1996/97 objavljen je specifičan album, sa 36 sličica obmotanih oko takozvanih energetskih štapića. Izdavač je bio SZR Dućan mali iz Sremskih Karlovaca. *
 
 
Prvi sledeći fudbalski album objavljen nakon raspada Jugoslavije je Fudbalsko prvenstvo 1998/99, izdan od strane Bonarta: 
 
Iste sezone imamo i Paninijev album Eurofootball u kojem imamo i sličice četiri igrača Partizana… 
 
 
Sezona 2002/03, ime albuma “Fudbaleri“. U albumu se našao i legendarni Lothar Matthaus koji je u to vreme bio trener Partizana, te Taribo West. 
 

  U sezoni 2005/06 pojavio se novi album, u saradnji FK Partizan i proizvođačem sladoleda „Delta“, pod nazivom „Upoznaj svoje idole“. Uz sladoled su išle i sličice, a paralelno je postojao i album posvećen Crvenoj zvezdi. U zavisnosti od toga koji sladoled kupite, dobijali ste sličice jednog ili drugog tima. Ovaj album nemamo prikazan, ali ga pominjemo jer se takođe radi o sličicama Partizana. *
Izašlo je i nekoliko albuma posvećenih samo Partizanu. Imamo dva albuma “Partizanovi asovi“ i „Asovi Partizana“, ali oni sadrže sličice svih sportskih klubova iz JSD Partizan, od fudbala i košarke pa sve do hokeja. Jedan je izašao 1985, a drugi 1995, povodom godišnjica osnivanja kluba. U sezoni 2003/04 izlazi album “Partizan – Liga šampiona“ koji slavi prvi ulazak Partizana u najelitnije klupsko takmičenje. Sličice igrača, trenera i stručnog štaba iz tog albuma možete videti na slici ispod. Kasnije imamo i album “Za titule za Partizan“. 
 
 
U sezoni 2010/11 Partizan je po drugi put izborio nastup u grupnoj fazi Lige šampiona, pa je time takođe osigurao svoje mesto u Paninijevom albumu Lige šampiona 2010/11. Iste sezone imamo još jedan album koji je posvećen srpskom prvenstvu „“Super liga 2010/11“. Proizvođač albuma je “Slajbe“. To je ujedno i poslednji album, barem za sada, koji prati klubove srpske lige. Prva slika ispod prikazuje sličice Partizanovaca iz Paninijevog albuma, a druga iz srpskog albuma:
   Izgubivši prava na Ligu šampiona, Panini počinje s izdavanjem albuma pod nazivom FIFA 365. Ukupno su do sada izašla četiri takva albuma, a Partizan se našao u svakome od njih. Prvi je izašao u sezoni 2015/16. Redom ih možete videti ispod. Time smo došli do kraja. Nastavi li Panini izdavati albume iz ove serije, verujem da će Partizan naći svoje mjesto u njima, kao i do sada.
2015/16
2016/17
2017/18
2018/19
 
 2019/20
2020/21
Nadam se da ste uživali u prikazanim kolažima. Ako na bilo koji način možete pomoći sa sličicama Partizana koje nisu prikazane gore, slobodno nas kontaktirajte. Takođe, naša prijateljska stranica Stickerpedia bi vam bila jako zahvalna ako možete pomoći sa sličicama fudbalera iz perioda pre 1970-ih.* Za albume čiji je opis označen zvezdicom, zahvaljujemo se Dejanu Šunjki na pomoći.
5 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *