Najnovije
Blog

„Fantom“ iz Viteza

Redovni čitaoci našeg sajta se sigurno sećaju priče u nastavcima o Živku Lukiću, igraču drugog tima Partizana, koji je u istoriju ušao kao prvi stranac u istoriji Pari Sen Žermena. Bila je to potraga od oko dve godine, i slučaj da imamo ime ali ne i sliku i prikaz karijere pomenutog igrača. Na kraju, sve kockice su se sklopile.

Sada pišemo o čoveku sa ove fotografije:

Ovo je donekle slična priča, s tom razlikom što sada imamo fotografiju, čak i više njih, ali ne i identitet igrača Partizana. I imamo veliki znak pitanja da li ćemo ikada saznati ime i prezime čoveka sa slike.

Pre četiri godine, došli smo do kontigenta Partizanovih fotografija iz sezone 1967/68. Među njima, bilo je i čak sedamnaest slika sa letnjih priprema Partizana u bosanskom gradiću Vitezu, krajem jula i početkom avgusta 1967. godine. Velika timska slika se posebno izdvaja – visok kvalitet slike na kojoj su zabeležena čak 23 igrača Partizana u tradicionalnim crno-belim dresovima (sa finala Kupa šampiona),među njima mnogo velikih imena.

Gore: Drljača,Filipović, Budišić, Pirmajer,Paunović,Božičić,Radaković, Banduka.
Srednji red: Vukelić, Damjanović, Hasanagić, Ćurković, Bajić, Rašović, Miodrag Petrović, Mihajlović.
Dole: ?, Tošić, Pregelj, Slobodan Petrović, Pogarčić, Profirović, Ljuan Prekazi.

Jedan momak od oko 20 godina starosti nam je odmah zapao za oko jer nam je bio sasvim nepoznat – prvi levo u donjem redu. I nama je bilo čudno da ne prepoznajemo ko je u pitanju, tim pre što se taj momak nalazi na slici sa prvotimcima. U takvim slučajevima, bilo je dovoljno kontaktirati Voju Radojevića, tadašnjeg urednika zvaničnog sajta Partizana, i on bi rešio enigmu. Ovog puta ni Voja nije znao odgovor, što je već „upalilo lampicu“ da se ne radi o običnom slučaju. Jer, kad Voja nešto ne zna, a tiče se Partizana, ko bi drugi mogao znati? Doduše, Voja je kontaktirao bivšeg beka Partizana s početka sedamdesetih, Slobodana Todorovića, kojem se učinilo da je na slici izvesni Danilo Đaković, igrač drugog tima Partizana, ali bez jasne potvrde da je to zaista taj čovek.

Od tih sedamnaest fotografija sa priprema, naš neznanac je na čak četiri fotografije! Timska „fotka“ sa svim igračima, timska sa tzv. drugom jedanaestoricom, zatim njegov portret, i na kraju i fotografija sa Mustafom Hasanagićem, tada najboljim jugoslovenskim napadačem. Ipak, idemo redom – prvo listamo izveštaje sa prijateljskih utakmica tokom tih priprema, i od tri utakmice sa lokalnim ekipama, ovaj anonimni igrač nije nastupio ni na jednoj. Jer, svi igrači koji se pominju u izveštajima su nam već poznati i svi se nalaze na ovoj slici.

Pomoć tražimo od Nikole Budišića, koji je bio deo ove ekipe. Budišić je čovek odlične memorije, već nam je rastumačio da je u gornjem redu Radivoje Božičić, koji je došao iz Crvenke (i u nju se tokom istih ovih priprema i vratio, usled spornih papira), i kojeg, zaista, ne bismo sami prepoznali. U prvi mah, ni Nikola Budišić ne može da se seti ko je neznanac. Ali, pošto se taj momak nalazi na fotografiji sa Hasanagićem, preko njegovog sina Atile pitamo i legendarnog Muju za prezime njegovog drugara sa slike, ali on takođe ne zna o kome se radi. Ništa bolje sreće nismo bili ni kad smo direktno, preko naših veza i poznanstava, ili indirektno, kontaktirali još neke igrače sa slike, kao na primer Pregelja, Profirovića i Rašovića. Dalje, Miodrag Živaljević, Predrag Burčul i Nebojša Ličanin nisu deo ove generacije, ali ni oni nisu mogli da se sete ko je u pitanju. Nisu to znali ni igrači omladinskog pogona Partizana iz sredine šezdesetih, Uroš Španović i Živan Aleksić. Ljubazni Aleksić nam je čak potvrdio da se sigurno ne radi o nekom igraču koji je prošao Partizanovu školu, jer bi ga on sigurno znao. Tome u prilog ide i činjenica da ni Voja Radojević kao vrsni poznavalac istorije FK Partizan, nije mogao da poveže nepoznatog igrača sa bilo kojom generacijom iz Partizanove škole. Naša predviđanja idu u pravcu da je to momak koji je bio prisutan samo na tim pripremama, da nije prošao Partizanovu školu (neko bi ga se već setio iz tih dana) i da je, verovatno, došao iz nekog drugoligaškog ili čak trećeligaškog kluba. Jer, na slici su i tadašnje novajlije Božičić, Pogarčić i Prekazi, koji su došli iz Crvenke, Negotina i Kosovske Mitrovice.

Odustajemo, ali samo privremeno. Kad god bismo se dotakli tih Partizanovih generacija, došli bismo opet do Fantoma iz Viteza, kako smo ga od milošte prozvali drug i kolega na sajtu, Igor Todorović i ja. Opet kontaktiramo Nikolu Budišića i on misli da je nepoznati momak izvesni Mitrović. Tražimo sve Mitroviće koji su tada igrali za Partizan, ali uspevamo tom prilikom samo da ispravimo grešku arhive Partizana i FSJ, i da utvrdimo da u sezoni 1970/71 u prvom timu Partizana nije igrao Slobodan, već Dimitrije Mitrović. Ali, to nije ovaj momak. Možda jeste neki drugi Mitrović?

Pregledamo albume sa sličicama, i primećujemo da naš anonimus liči na Petra Micića, bivšeg igrača Proletera i Čelika, ali ipak, to nije on. „Partizanov vesnik“ donosi manju timsku fotografiju sa priprema u Vitezu na kojoj se nalazi i ovaj momak, ali naša radost je bila kratkog daha – umesto potpisanih imena fudbalera, ispod slike je stajao samo uopšteni tekst.

U našem poslednjem izdanju PFC Historical bavimo se upravo ovim periodom u istoriji FK Partizan. I kao što to inače radimo, pripremajući novi broj skenirali smo izveštaje sa svih takmičarskih utakmica iz svake od sezona koju obrađujemo. Tada, pregledajući „Sport“ s kraja jula i početka avgusta 1967, dok je Partizan bio na pripremama u Vitezu, dolazimo do prvog opipljivijeg traga. Naime, u jednom od izveštaja, „Sport“ piše sledeće:

– Na pripremama se nalazi i nekoliko novih fudbalera. Pogarčić, Božičić, Antonijević i Nikolić, jedini poznat široj sportskoj javnosti je Prekazi.

Dakle, naš junak bi mogao biti upravo Antonijević ili Nikolić. Nova potraga, novo kolo – nova sreća. Antonijević je igrao za Zvezdu ali to sigurno nije ovaj momak, pa čak i da nategnemo neku sličnost između njih dvojice, upravo u vreme nastanka ove slike Zoran Antonijević je prolazio svoje prve pripreme kao novi član Crvene zvezde. Slučajno dolazimo do „Sporta“ i u njemu izvesnog Ivice Antonijevića iz Radničkog iz Sremske Mitrovice, ali nam predusretljivi gospodin Jovica Stević, autor monografije o Radničkom, posle kraćeg istraživanja i kontakta sa mitrovačkim Antonijevićem, potvrđuje da to nije naš neznanac. Dalje, Miroslav Vislavski, naš prijatelj i brat pokojnog asa Partizana Joakima, kontaktira Milorada Bastu iz Crvenke, koji donekle liči na našeg „fantoma“, ali Basta nikad nije obukao dres Partizana.

Uspevamo da kontaktiramo još neke igrače sa velike fotografije, posredno ili neposredno, pomažu nam u tome Olja Nikolić, novinarka „Danasa“, potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić i naš drug Vlada Ćujić, ali ni Ćurković, ni Drljača, ni Radaković, koje su oni zamolili za pomoć, nisu mogli da se prisete ko je nepoznati momak koji je sa njima proveo nekoliko dana na pripremama. Naš poslednji (za sada) pokušaj bio je kontakt sa Slobodanom Danetom Petrovićem (preko novinara Radio Beograda i autora emisije „Sportski spomenar“, ljubaznog Miroslava Nešića), igračem Partizana a kasnije Nirnberga, koji je takođe ovekovečen na ovoj fotografiji. Ni tu nismo bili bolje sreće, ali smo bar uspostavili kontakt sa sjajnim Danetom, i dogovorili neki potencijalni susret i priču o Partizanu nekada.

U potragu smo uključili i odličnog poznavaoca amaterskog fudbala, Slavoljuba Nikolića – opet bez uspeha.

Zašto nam je toliko stalo da rešimo ovu enigmu? Upravo zato što je ovo jedna od retkih, ako ne i jedina fotografija prvog tima Partizana od 1945. do danas, na kojoj se nalazi momak nepoznatog imena i prezimena. Jasno nam je da nije igrao nijedan meč za Partizan, ali nama to nije bitno. Nalazi se na slici sa velikanima Partizana – Rašovićem, Paunovićem, Ćurkovićem, Vukelićem, Pirmajerom, Hasanagićem, Bajićem, Mihajlovićem…osim toga, ova ekipna „fotka“ je svakako jedna od najlepših koje smo videli.

Od 22 preostala igrača sa fotografije na kojoj je i neznani fudbaler, njih devet nije više u životu, a mi smo kontaktirali devetoricu od preostalih, od kojih jedino Nikola Budišić ima neka sećanja na njegov identitet. Jasno je da posle preko pet decenija nije lako upamtiti ime i prezime nekoga ko je bio u vašem društvu samo nekoliko dana, a u međuvremenu upoznajete stotine ili čak hiljade novih lica.

Zatim, uz pomoć predusretljivih ljudi iz Zagreba, dobili smo skeniranu stranicu iz „Sportskih novosti“ od 4. avgusta 1967, sa tekstom o pripremama Partizana u Vitezu. Tu je navedeno 25 fudbalera, na fotografiji prepoznajemo njih 22, a tri prezimena koja ne možemo pronaći na fotografiji su Jeremić, Antoniji (verovatno Antonijević) i Todorović. Za Jeremića znamo kako izgleda i to nije ovaj naš neznanac. Dakle, našeg „fantoma“ treba tražiti između nama nepoznatih a navedenih Todorovića i Antonijia (pretpostavljamo da je trebalo da piše Antonijević, da se radi o tipfeleru). Od njih dvojice, jedan je na fotografiji, a jedan je „višak“.

Inače, u ovom spisku fudbalera ima dosta grešaka, pa je tako Bajić „otkucan“ kao Bajrić, Pogarčić kao Pogačić, a Božičić kao Batinić. Stoga, nismo baš sigurni ni da navedeni Todorović postoji, ili je i tu greška izveštača, odnosno daktilografa. Ono što je sigurno – od svih fudbalera sa priprema, u tekstu beogradskog „Sporta“ jedini nepoznati, među kojima treba tražiti „fantoma“ su Antonijević i Nikolić, a u zagrebačkim „Sportskim novostima“ Antoniji (verovatno Antonijević) i Todorović.

U međuvremenu, u monografiji NK Vitez iz 2013. godine, uočili smo još jednu fotografiju na kojoj se nalazi naš neznanac. Nažalost, i ovde je pogrešno potpisan – kao Momčilo Vukotić, a jasno je da nema nikakve veze sa legendarnim Mocom. Nepoznati junak ove priče se na fotografiji nalazi sasvim desno, a do njega su, redom, Ivo Ivanković, član uprave NK Vitez, i naši igrači Mustafa Hasanagić, Blagoje Paunović i Ljubomir Mihajlović.

Naša je pretpostavka da je fotografija nastala na turniru u Vitezu, tokom priprema Partizana u leto 1967, prilikom utakmice lokalnih klubova – učesnika turnira. Dakle, naš „fantom“ nije uopšte nastupao za Partizan na bilo kojoj od tih utakmica u Vitezu i okolini, ali je, više nego uredno, ovekovečen na bar pet fotografija!

 

Naš neznanac, „fantom“, čovek koji se preziva Antonijević, Nikolić, možda Todorović, ili čak Mitrović (prema bledom sećanju Nikole Budišića)…najverovatnije je došao na te pripreme iz nekog manjeg kluba, iz drugog ili trećeg ranga takmičenja. Pretpostavka je da je bio napadač, čim mu je imponovalo društvo Hasanagića, sa kojim se i slikao. U momentu nastanka ovih fotografija imao je, recimo, dvadeset godina, možda jednu ili dve više. Proveo je nekoliko dana na pripremama, iskoristio svojih pet minuta slave, slikao se sa asovima Partizana i – nestao. Pa, ako ga neko ikada prepozna, ili ako bilo ko od naših čitalaca ima sastave ekipa iz trećeg ranga iz Srbije, eventualno Bosne, iz sezona 1966/67 i 1967/68, neka nas kontaktira. Naša potraga i dalje traje.

Tekst priredio: Aleksandar Pavlović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *