Najnovije
2001-2010ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

Kup UEFA 2007/08

Trener: Miroslav Đukić

Partizan u Kupu UEFA 2007/08:

Stevan Jovetić 2/4, Lamine Diarra 2/3, Darko Maletić 2/2, Almami Moreira 2/1, Darko Božović 2/0, Antonio Rukavina 2/0, Antonello Juca 2/0, Miloš Mihajlov 2/0, Predrag Lazić 2/0, Nebojša Marinković 2/0, Žarko Lazetić 1/1, Mladen Lazarević 1/0, Milovan Sikimić 1/0, Bojan Zajić 1/0, Ivan Obradović 1/0, Nemanja Rnić 1/0, Đorđe Lazić 1/0, Borko Veselinović 1/0.

Rezultati FK Partizan u Kupu UEFA 2007/08

1. kolo kvalifikacija za Kup UEFA, prvi meč, 19.7.2007, Mostar, Stadion pod Bijelim brijegom, 8.000 gledalaca, strelci: Diara 33', 60', 63', Maletić 45+7', Jovetić 48', Lazetić 81'

Partizan: D. Božović, Rukavina, Lazarević, Žuka, Mihajlov, Sikimić, Maletić, P. Lazić, Diara (Lazetić), Moreira (Zajić),  Jovetić (Nebojša Marinković)

"Sportski žurnal"

2. kolo kvalifikacija za Kup UEFA, drugi meč, 02.8.2007, Beograd, Stadion Partizana, 10.238 gledalaca, strelci: Maletić 4', Moreira 32', Jovetić 37' , 51', 71'

Partizan: D. Božović, Rukavina, Obradović, Žuka, Mihajlov, Rnić, Maletić, Moreira, Diara (Veselinović), Đ. Lazić (P. Lazić), Jovetić (Nebojša Marinković)

"Sportski žurnal"

*****

Partizan je sezonu 2007/08 započeo upravo nastupom u prvom kolu kvalifikacija za Kup UEFA. Letošnja pojačanja, pre svih Moreira, Diara i Žuka, dobili su priliku da nagoveste svoj kvalitet u dvomeču protiv mostarskog Zrinjskog, i to su uradili u zaista velikom stilu.

Diara, koji je u Partizan došao upravo iz Zrinjskog, bio je raspoložen na mostarskoj utakmici, I ostvario je het-trik. Partizan je sa 6-1 deklasirao domaću ekipu, ali, nažalost, sjajna igra Partizana pala je u senku nereda koji su se odvijali pre, tokom i posle utakmice.

Naime, znalo se da će susret Partizana i Zrinjskog, kluba mostarskih Hrvata koji je posle Drugog svetskog rata bio ukinut, a svoj život nastavio tek 1992, biti nabijen tenzijom. Tokom utakmice, provocirani od domaće publike, navijači Partizana su uzvratili, letele su baklje, a po završetku meča navijači “crno-belih” su uz dosta problema napustili Mostar. Na terenu – sve je bilo korektno.

UEFA je navijače Partizana i naš klub označila kao glavne krivce za nerede, iako je sama ideja da domaćin na istu tribinu (?!) smesti navijače oba kluba – bila neverovatna. Partizanu je pretilo izbacivanje iz Kupa UEFA, a odigravanje revanš meča je bilo samo radi toga da se ispoštuje forma i rok za razmatranje Partizanove žalbe. I u revanšu, Partizan je pokazao da je za dva koplja bolji od Mostaraca, pa je slavio sa 5-0, uz tri gola Stevana Jovetića.

Strelac Maletić i Rukavina slave prvi gol Partizana u revanšu protiv Zrinjskog

Ipak, UEFA je bila neumoljiva. Godine akumuliranja prekršaja Partizanovih navijača došle su na naplatu, pa je Partizan, posle nekoliko slučajeva igranja van Beograda, ovog puta kažnjen na najdrastičniji način. “Crno-beli” su administrativno eliminisani iz Evrope za sezonu 2007/08.

Istovremeno, deluje šokantno činjenica da klub koji je organizovao utakmicu, smestio navijače oba kluba na istu tribinu, pa samim tim snosi najveću odgovornost za nerede – Zrinjski, nije bio uopšte kažnjen. I, kako je uopšte klubu koji igra na stadionu sa samo jednom funkcionalnom tribinom, dozvoljeno da organizuje utakmicu visokog rizika?

Tako je novoj generaciji Partizanovih igrača odlukom van terena uskraćeno da pokaže koliko može u Kupu UEFA te 2007/08. Početak i ukupnih 11-1 protiv Zrinjskog su obećavali mnogo…

Ekipa Partizana pred početak utakmice protiv Zrinjskog u Beogradu

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *