Najnovije
ARHIVA SEZONABlogEvropa (Mitropa, KSG)

Mitropa kup 1956.

Trener: Florijan Matekalo

FK Partizan u Mitropa kupu 1956:

Tomislav Kaloperović 5/3, Marko Valok 5/2, Slavko Stojanović 5/0, Bruno Belin 5/0, Čedomir Lazarević 5/0, Božidar Pajević 5/0, Branko Zebec 5/0, Prvoslav Mihailović 5/0, Miroslav Marković 4/2, Miodrag Jovanović 4/0, Stanoje Jocić 3/1, Ranko Borozan 1/0, Antun Herceg 1/0, Stjepan Bobek 1/0, Mihalj Mesaroš 1/0.

Rezultati FK Partizan u Mitropa kupu 1956.

Četvrtfinale Mitropa kupa, 1. meč, 23.6.1956, Beč, Stadion Prater, 20.000 gledalaca, strelac: Valok 46.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Borozan, Zebec, Božidar Pajević, Mihailović, S. Jocić, Valok, Kaloperović, Herceg

Četvrtfinale Mitropa kupa, 2. meč, 01.7.1956, Beograd, Stadion JNA, 20.000 gledalaca, strelac: S. Jocić 88.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Jovanović, Zebec, Božidar Pajević, Mihailović, S. Jocić, Valok, Kaloperović, Marković

Četvrtfinale Mitropa kupa, 3. meč, 03.7.1956, Beograd, Stadion JNA,8.000 gledalaca, strelci: Kaloperović 25.m, 40.m, 45.m, Marković 43.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Jovanović, Zebec, Božidar Pajević, Mihailović, S. Jocić, Valok, Kaloperović, Marković

Polufinale Mitropa kupa, 1. meč, 08.7.1956, Beograd, Stadion JNA, 30.000 gledalaca, strelac: Valok 20.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Jovanović, Zebec, Božidar Pajević, Mesaroš, Mihailović,  Valok, Kaloperović, Marković

 

Polufinale Mitropa kupa, 2. meč, 14.7.1956, Budimpešta, Nep stadion, 90.000 gledalaca, strelac: Marković 31.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Jovanović, Zebec, Božidar Pajević, Mihailović,  Valok, Bobek, Kaloperović, Marković

******

Tokom leta 1956. godine, tačnije od 24. juna do 4. avgusta, održan je Mitropa kup, ili kako je kod nas nazvan – Srednjeevropski kup. Ovo, nekada renomirano takmičenje koje je počelo još davne 1927, u ovoj 1956. godini je imalo takav format da je učešće uzelo osam ekipa, i to tako što su četiri zemlje dale po dva predstavnika. Iz Austrije su to bili Vaker i Rapid, iz tadašnje Čehoslovačke nastupali su Slovan iz Bratislave i UDA iz Praga (kasnije promenila ime u Dukla), Mađarsku su predstavljali Vašaš i Vereš Lobogo (današnji MTK), a Jugoslavija je bila zastupljena sa beogradskim rivalima, Partizanom i Crvenom zvezdom. Sve ove ekipe su u tek završenim šampionatima svojih država zauzele prva dva mesta, što je dovoljno govorilo o visokom kvalitetu svih učesnika.

Partizan je u ovom takmičenju koje je odigrano u pauzi između dve sezone, kao privremeno rešenje, vodio Florijan Matekalo. Naime, dotadašnji trener Aleksandar Tomašević je napustio klub posle kraja prvenstva 1955/56, a novi trener Simonovski još nije bio stupio na funkciju.

U četvrtfinalu Partizan je igrao protiv Vakera iz Beča. Ovaj, nekada slavni klub i austrijski šampion, kasnije se fuzionisao sa bečkom Admirom. U prvom meču u Beču, 23. juna 1956, Vaker i Partizan su igrali nerešeno 1-1, na Stadionu Prater. Strelac za naš tim bio je Valok. Revanš u Beogradu, 1. jula pred 25.000 navijača, doneo je isti rezultat. a gol za „parni valjak“ postigao je Stanoje Jocić.

„Ne ponovilo se“ – bio je naslov u beogradskoj štampi, posle veoma slabe partije Partizana, u kojoj je Jocić tek dva minuta pre kraja uspeo da izjednači. Ipak, moralo je da se ponovi – po tadašnjim pravilima, već dva dana kasnije morala se odigrati nova utakmica, jer su u prethodne dve ostvareni identični rezultati. Tek u tom trećem meču Partizan je pokazao svoj potencijal i ubedljivo savladao Bečlije sa 4-0, uz tri gola Kaloperovića i jedan gol danas zaboravljenog Miroslava Markovića. Ovog puta, kiša i loše vreme prouzrokovali su slabiju posetu, pa je ovu „majstoricu“ posle koje se Partizan plasirao u polufinale Mitropa kupa za 1956. posmatralo tek oko 8.000 gledalaca.

A u polufinalu, Partizanov rival bio je budimpeštanski Vašaš. Pred oko 30.000 gledalaca na Stadionu JNA, 8. jula, Partizan je savladao „metalce“ iz mađarske prestonice sa 1-0, uprkos moštvu prilika. Marko Valok je postigao jedini gol, a utakmicu je, prema izveštajima beogradske štampe, obeležila gruba i prljava igra gostiju. I među novinarima je provejavalo mišljenje da minimalna pobeda možda neće biti dovoljna za plasman u finale Mitropa kupa. Tako je i bilo.

Šest dana kasnije, pred čak 90.000 gledalaca na čuvenom Nep stadionu, Partizan je doživeo katastrofalan poraz od čak 1-6! Naša ekipa je poklekla u finišu, a jedini gol za Partizan postigao je mladi Marković, otkrovenje Partizanovog učešća u Mitropa kupu. Utakmica je opet obilovala grubostima i čudnim sudijskim odlukama (isključen Bobek), rezultat je bio previsok prema zbivanjima na terenu, ali to je bila slaba uteha. Partizan je svoje prvo učešće u Mitropa kupu završio u polufinalu, porazom od ekipe koja će kasnije i osvojiti ovo takmičenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *