Najnovije
2001-2010ARHIVA SEZONAKup

Kup 2000/01

Trener: Ljubiša Tumbaković 

Partizan u Kupu Jugoslavije 2000/01:

Ivica Iliev 5/6, Igor Duljaj 5/0, Goran Trobok 5/0, Zvonimir Vukić 4/3, Saša Ilić 4/3, Vladimir Ivić 4/2, Miladin Bečanović 4/1, Vuk Rašović 4/0, Branimir Bajić 4/0, Dragoljub Jeremić 4/0, Andrija Delibašić 3/2, Radovan Radaković 3/0, Niša Saveljić 3/0, Milivoje Ćirković 3/0, Radiša Ilić 2/0, Miulorad Peković 2/0, Aleksandar Stanojević 2/0, Aleksandar Nedović 1/1, Marjan Gerasimovski 1/0, Velimir Ivanović 1/0, Ljubiša Ranković 1/0, Ilija Stolica 1/0, Milan Milijaš 1/0, Nenad Studen 1/0.

Rezultati FK Partizan u Kupu SR Jugoslavije 2000/01

Šesnaestina finala Kupa SR Jugoslavije, 05.9.2000, Beograd, Stadion Partizana, 1.000 gledalaca, strelci: Vukić 44', 47', Iliev 75', 83'

Partizan: R. Ilić, Rašović, Ćirković (Stolica), Duljaj, Gerasimovski, Peković, Trobok (Ivanović), Vukić, S. Ilić, Iliev, Ranković (Stanojević)

"Glas javnosti"

Osmina finala Kupa SR Jugoslavije, 08.11.2000, Lukićevo, Stadion Mladosti, 2.000 gledalaca, strelci: S. Ilić 7', 62', Vukić 70', Ivić 72', Delibašić 88'

Partizan: R. Ilić, Rašović, Milijaš (Studen), Duljaj, Bajić, Jeremić, Trobok (Ivić), Vukić, S. Ilić, Iliev (Bečanović), Delibašić

Četvrtfinale Kupa Jugoslavije, 04.4.2001, Beograd, Stadion Partizana, 1.500 gledalaca, strelci: Iliev 10',  25', Nedović 67' (pen.) 

Partizan: Radaković, Ćirković, Jeremić, Duljaj (Stanojević), Saveljić, Bajić, Ivić (Nedović), Trobok, Iliev, Vukić, Bečanović (Peković)

Polufinale Kupa SR Jugoslavije, 11.4.2001, Beograd, Stadion Obilića na Vračaru, 3.500 gledalaca, strelci:  Ivić 17', Iliev 21', 75',  Bečanović 56', Delibašić 71' 

Partizan: Radaković, Ćirković, Jeremić (Rašović), Duljaj, Saveljić, Bajić, Trobok, Ivić (Delibašić), Iliev, S. Ilić, Bečanović (Vukić)

"Glas javnosti"

Finale Kupa Jugoslavije, 09.5.2001, Beograd, Stadion Crvene zvezde, 31.730 gledalaca, strelac: S. Ilić 65`

Partizan: Radaković, Rašović, Jeremić, Duljaj, Saveljić, Bajić, Trobok, Ivić, S. Ilić, Bečanović (Delibašić), Iliev

 

"Glas javnosti"

*****

Za razliku od nekih prethodnih sezona, Kup Jugoslavije je ove sezone igran tako što je u svakoj rundi igran po jedan meč. Dakle, ni u jednoj fazi takmičenja nije bilo revanš susreta.

Početak takmičenja u nacionalnom kupu za sezonu 2000/01 nije nagovestio sjajan završetak u maju mesecu. Naime, u utakmici šesnaestine finala na svom stadionu, Partizan je početkom septembra jedva savladao drugoligaša, elipu Radničkog sa Novog Beograda, rezultatom 4-3. Gosti su vodili od 12. minuta, a od 35. minuta Partizan je igrao sa igračem manje usled isključenja kapitena Saše Ilića. Poluvreme je okončano nerešeno, 1-1, a gosti su sve do petnaestak minuta pred kraj imali prednost od 3-2, ali je Iliev  sa dva pogotka sprečio senzaciju.

Šesnaestina finala, Partizan – Radnički (BG) 4-3

U narednom kolu đreb je „crno-belima“ dodelio ponovo ekipu iz nižeg ranga – bila je to Mladost Luks iz Lukićeva, sela u blizini Zrenjanina. Rutinska pobeda od 5-0 donela je plasman u četvrtfinale, a tamo nas je čekao Čukarički. Iako konačan rezultat to ne pokazuje, ipak je to bila rutinska pobeda naše ekipe sa 3-2.

U polufinalu, ponovo susret sa jednom beogradskom ekipom. Još uvek respektabilna ekipa Obilića ugostila je „crno-bele“ tog 11. aprila 2001. na Vračaru, a Partizan je najzad pokazao puni potencijal. Već u 56. minutu bilo je 3-0 za Partizan, a posebno je upečatljiv bio treći gol, kada je Miladin Bečanović nanizao par igrača domaćih, poput tenka prošao kroz odbranu Obilića i postigao gol. Do kraja, čak 5-2 za Partizan i najava finala sa najvećim rivalom!

Polufinale, Obilić – Partizan 2-5

A naš rival u finalu, Crvena zvezda, na putu do finalne utakmice savladala je Hajduk sa beogradskog Liona, Sartid, Budućnost iz Banatskog Dvora (tek posle penala) i Mladost iz Apatina.

Žreb je, kao i nekoliko puta posle ove sezone, za divno čudo, ovu utakmicu smestio na Stadion Crvene zvezde. Meč se igrao na Dan pobede, 9. maja. Pred oko 30.000 gledalaca viđena je izjednačena utakmica u kojoj je Crvena zvezda imala prividnu inicijativu, ali je Partizan čekao svoju šansu i dočekao ju je u 65. minutu. Posle oduzete lopte na polovini domaćih, Vlada Ivić dodaje ka Saši Iliću koji sa dvadesetak metara po zemlji šalje loptu u ugao Aleksandra Kocića. Ogromna radost fudbalera u crno-belom, kao i navijača na južmoj tribini! Do kraja, naša odbrana je zaključala sve prilaze ka našem golu i tako je Partizan devetog maja po deveti put osvojio Kup Jugoslavije!

Dragoljub Jeremić tokom finalne utakmice

Bio je to i poslednji nacionalni kup pod imenom ove države. Partizan je tako na terenu najvećeg rivala dokazao da je u toj sezoni bio najkvalitetniji klub u Srbiji. Od tri susreta protiv Zvezde, Partizan je dobio dva, i kad već nije mogao do trofeja u prvenstvu, Kup Jugoslavije je bio dovoljna uteha.

Najviše golova u ovoj sezoni Kupa Jugoslavije za Partizan postigao je Ivica Iliev, čak čest. Kuriozitet je da je Partizan preskočio pet stepenica na putu do pehara, a čak četiri rivala na tom putu bila su iz Beograda. Jedino putovanje „crno-belih“ bilo je u osmini finala, u Lukićevo, na sat vremena od prestonice.

Posle dve sezone bez titule, nemilih dešavanja početkom sezone, nepravedno ponovljenog „večitog derbija“ koji je morao biti registrovan pobedom Partizana, ovaj trofej bio je melem na dušu svih navijača i najava nekih lepših vremena koja će uskoro uslediti.

Nažalost, dve decenije kasnije, dva aktera finala iz naše ekipe nisu više sa nama – golman Radovan Radaković i bek Dragoljub Jeremić. Prisećajući se pobede u Kupu Jugoslavije za 2001, gajimo i sećanje na naša dva preminula asa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *