Najnovije
Grb

Grb FK Partizan

Grb je jedno od osnovnih obeležja svakog kluba, i sa ponosom možemo istaći da je Partizan, od svog osnivanja, u ogromnoj većini utakmica koje je igrao, nosio grb na svom dresu.

Prvi grb Partizana imao je samo skraćenicu JA – Jugoslovenska armija. Delovao je vrlo jednostavno (plavi krug sa crvenom petokrakom oivičenom žutom bojom, sa slovima JA unutar nje) i nošen je veoma kratko na tadašnjim dresovima. Boja grba je identična tadašnjim klupskim bojama Partizana a one su bile plavo-crvene. Ovaj grb bio je identičan grbu kluba OPPV, koji je bio preteča moskovskog CSKA.

Ubrzo, nešto više od godinu dana po osnivanju, grb doživljava velike promene i počinje da dobija oblik poznat sadašnjem rešenju. Autor grba bio je slikar Branko Šotra.

Pedesetih godina, sledi još jedna, manja, promena grba – dodaje se ime PARTIZAN u grb…

Kada je 1953. Partizan formalno izašao iz okrilja vojske, i klupski grb je pratio tu statusnu promenu:

Sa prelaskom na nove, crno-bele boje, i grb je doživeo modifikacije:

Prestankom postojanja SFRJ, Partizan kao sportsko društvo zadržava u svom grbu prefiks Jugoslovensko sportsko društvo, ali FK Partizan počinje da nosi svoj grb, sa prefiksom Fudbalski klub:

I najzad, sa osvajanjem 20.titule državnog prvaka, od sezone 2007/08, Partizanov grb dobija sadašnji izgled, sa dve šampionske zvezdice na vrhu:

3 comments
  1. Zoran Ivanovski

    Nisam siguran (ispravite me ako gresim) – za vreme postojanja SFRJ postojala su dva grba – Jugoslovensko sportsko drustvo i Fudbalski klub partizan?

  2. cbnostalgija

    Do pred kraj SFRJ, svi klubovi u JSD Partizan nosili su na dresu grb sportskog društva, sa natpisom „Jugoslovensko sportsko društvo“ u crnom prstenu u grbu. FK Partizan je lesto na odelima i brošurama nosio alternativni amblem, onaj štit sa natpisom FK Partizan, ali on nikad nije imao status zvaničnog grba. Od kraja SFRJ svi klubovi u JSD Partizan počinju da nose svoje grbove, uglavnom je to bio isti grb samo sa izmenjenim natpisom u prstenu – „fudbalski klub“, „košarkaški klub“, itd, mada su neki od klubova totalno menjali izgled grba, pa vraćali stari, itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *