Najnovije
1971-1980Kup

Kup 1974.

Gore: Milić, Vulić, Nikolić, Vukotić, Živaljević, Paunović, Kozić, Antić, Bošković i Istatov.
Dole: Boško Đorđević, Ringov, Zavišić, Aranđel Todorović, Borivoje Đorđević, Stojković, Pejović i Grubješić.

 

Trener: Mirko Damjanović

Partizan u Kupu Jugoslavije 1974:

Blagoja Istatov  1/0,  Miroslav Bošković 1/0, Predrag Tomić 1/0, Vlada Pejović 1/0, Blagoje Paunović 1/0,  Refik Kozić 1/0,  Ilija Zavišić 1/0, Aranđel Todorović 1/0, Pavle Grubješić 1/0, Momčilo Vukotić 1/0,  Miodrag Živaljević 1/0,  Zoran Racić 1/0.

 

Rezultati FK Partizan u Kupu Jugoslavije 1974.

Šesnaestina finala Kupa Jugoslavije, 14.8.1974, Zagreb, Stadion u Kranjčevićevoj ulici, 10.000 gledalaca

Partizan: Istatov, Bošković, Tomić, Pejović, Paunović, Kozić, Zavišić, A. Todorović, Grubješić, Vukotić, Živaljević (Racić)

 

*****

Kup Jugoslavije se i ove, 1974  godine,  igrao  u okviru jedne kalendarske godine, od avgusta do novembra.  Pošto je prethodne sezone Partizan bio eliminisan u osmini finala od Zagreba, na svom terenu sa 1-4,  a potom u prvenstvu oba puta bio poražen od istog kluba (1-3 u Zagrebu, 0-3 u Beogradu), žreb je i ovog puta bio neumoljiv – već u šesnaestini finala opet nas je čekao Zagreb, ovog puta na svom terenu! U međuvremenu, Zagreb je ispao iz društva najboljih, ali avaj…

Ćak se i „Partizanov vesnik“ osvrnuo na kup utakmicu koja nas je čekala 14. avgusta 1974, uz vidnu nelagodu što je baš Zagreb naš protivnik:

–  Naši fudbaleri, zaista, nemaju sreće. Tek što se ekipa Zagreba preselila u drugu ligu, i tek što je naš stručni štab odahnuo, žreb za fudbalski kup je bio nemilosrdan: Partizan će, ako želi da se plasira u sledeće kolo ovog u nas najmasovnijeg fudbalskog takmičenja, morati da se bori protiv dva protivnika – fudbalera Zagreba i kompleksa koji su nam ovi nametnuli.

Baš proročanski, jer ni tog 14.8.1974. nije se desilo ništa dobro po Partizan – „crno-beli“ su poraženi u Zagrebu, ovog puta sa 0-2, a golove za domaće „bijele“ dali su Pero Močibob i Božo Bakota! Bio je to četvrti uzastopni poraz Partizana u takmičarskim utakmicama od ove ekipe, koja je samo par meseci ranije napustila prvoligaško društvo! Četiri utakmice, četiri poraza i gol razlika 2-12!

Zagreb se u toj sezoni nije uspeo vratiti među prvoligaše, završio je kao drugi, a u Kupu Jugoslavije ispao je već u osmini finala. Tim pre je ovaj neuspeh Partizana dobio na još većem, alii negativnom publicitetu.

Post u Kupu Jugoslavije, godina sedamnaesta. A kup je te 1974. godine, ako je nekome bitno, po treći put uzastopno, osvojio splitski Hajduk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *