Najnovije
ARHIVA SEZONAKup

Kup 1954.

FK Partizan, osvajač Kupa Jugoslavije 1954.

Trener: Ileš Špic

Partizan u Kupu Jugoslavije 1954:

Marko Valok 6/11, Slavko Stojanović 6/0, Bruno Belin 6/0, Čedomir Lazarević 6/0, Miodrag Jovanović 6/0, Stjepan Bobek 5/9, Stanoje Jocić 5/8, Zlatko Čajkovski 5/5, Prvoslav Mihailović 5/4, Božidar Pajević 5/0, Drago Hmeljina 3/3, Mihalj Mesaroš 2/0, Antun Herceg 2/0, Miloš Milutinović 1/2, Ljubija Arsenović 1/0, Branko Zebec 1/0, Ranko Borozan 1/0, Autogol rivala 1.

Rezultati FK Partizan u Kupu Jugoslavije 1954.

Kvalifikacije za Kup Jugoslavije, 08.8.1954, Pančevo, strelci: Mihailović 3, Miloš Milutinović 2, Čajkovski, Hmeljina

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Božidar Pajević, Mesaroš, Miloš Milutinović, Valok, Mihailović, Hmeljina

Šesnaestina finala Kupa Jugoslavije, 18.8.1954, Beograd, 1.500 gledalaca, strelci: Valok 5, S. Jocić 4, Čajkovski 4, Bobek 2, Hmeljina 1, autogol protivnika 1

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Božidar Pajević, Mesaroš, S. Jocić, Valok, Bobek, Hmeljina

 

Osmina finala Kupa Jugoslavije, 22.8.1954, Novi Sad, Stadion Vojvodine, 7.000 gledalaca, strelci: Valok 11.m, Jocić 13.m, Bobek 55.m, Hmeljina 78.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Božidar Pajević, Mihailović, S. Jocić, Valok, Bobek, Hmeljina

"Sport"

Četvrtfinale Kupa Jugoslavije, 10.10.1954, Beograd, Stadion JNA, 3.000 gledalaca, strelci: S. Jocić 3.m, Bobek 17.m, 41.m, 70.m, 79.m, 90.m, Valok 59.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Mihailović, Jovanović, Božidar Pajević, Jocić, LJ. Arsenović, Valok, Bobek, Herceg

"Sport"

Polufinale Kupa Jugoslavije, 07.11.1954, Split, Stadion Hajduka, 12.000 gledalaca, strelci: S. Jocić 19.m, 34.m, Valok 22.m, 49.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Božidar Pajević, Mihailović, S. Jocić, Valok, Bobek, Herceg

"Sport"

Finale Kupa Jugoslavije, 29.11.1954, Beograd, Stadion JNA, 50.000 gledalaca, strelci: Valok 4.m, 50.m, Bobek 20.m, Mihailović 29.m.

Partizan: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Borozan, Mihailović, S. Jocić, Valok, Bobek, Zebec

"Sport"

*****

Takmičenje za Kup Jugoslavije počelo je u avgustu a Partizan je u prvom kolu 08.08.1954. ubedljivo slavio protiv Dinama u Pančevu sa 7-2 (Mihailović 3, Milutinović 2, Hmeljina, Čajkovski). Deset dana kasnije nižerazredna ekipa beogradskog Hajduka primila je čak 17 komada, Valok je postigao 5 golova, Jocić i Čajkovski po 4, Bobek 2, Hmeljina jedan dok su jednom i gosti sami zatresli svoju mrežu. U osmini finala žreb je poslao Partizan u goste Vojvodini. Taj meč igrao se 22. avgusta a prethodio mu je turnir koji je na stadionu Vojvodine organizovan u sklopu obeležavanja 40 godina novosadskog kluba. Vojvodina je ubedljivo slavila na turniru dok je Partizan ostavio najslabiji utisak, poražen je i od BSK-a i od Crvene zvezde sa po 3-1. Vojvodina je spram trenutne forme važila za favorita u Kupu ali je na kraju Partizan slavio ubedljivo sa 4-2, pogocima Valoka, Bobeka, Jocića i Hmeljine. Novine su hvalile igru Čajkovskog i posebno Bobeka, koji je odigrao meč „kao u najboljim danima“.

U naredne dve runde Partizan je porazio dve splitske ekipe. Prvo je 10.10.1954. ubedljivo savladan Split sa 7-2 zahvaljujući petostrukom strelcu Bobeku (po jedan gol dali su Stanoje Jocić i Marko Valok), a u polufinalu 07.11. „stradao“ je Hajduk.

Kažu da ima timova koji se specijalno umeju boriti za Kup, jer kako inače protumačiti ono što smo gledali juče u Splitu. Pre samo nekoliko dana Partizan je izgubio od Lokomotive u Beogradu a Hajduk u velikom stilu samleo BSK sa 6-2. Partizan stoji na tabeli loše, Hajduk odlično. Pre nepune dve nedelje Hajduk je savldao upravo Partizan i sada je igrao protiv istog protivnika na svom terenu. Prognoze su bile 75-25%. Partizan je sve te prognoze razbio u prah i to ne samo ubedljivom pobedom već i sjajnom igrom. To je bio znalački, lep i koristan fudbal. Nikada Split nije video lepšu igru Partizana, pa ni u danima njegove najveće slave. Preko deset hiljada gledalaca navijalo je u početku za bele, ali kada je Partizanova mašina preuzela komandu, nižući sve lepše i lepše poteze i golove, nije bilo te osobe koja takvoj igri nije odala priznanje.“

Do poluvremena je bilo 3-0, da bi u nastavku pao još jedan gol za ukupnih 4-0. Po dva pogotka postigli su Stanoje Jocić i Marko Valok. Najteži poraz u Splitu od osnivanja „majstorima s mora“ naneli su: Stojanović, Belin, Lazarević, Čajkovski, Jovanović, Pajević, Mihailović, Jocić, Valok, Bobek i Herceg.

Finale je odigrano na Dan republike 1954. na stadionu JNA pred 43.000 gledalaca. Na klupi Partizana opet je kao prvi trener sedeo Ileš Špic, dok je trener Crvene zvezde bio Milovan Ćirić, koji je sezonu ranije predvodio upravo Partizan. Osam dana pre finala Zvezda je slavila sa 2-1 u prvenstvenom derbiju i bila u boljoj formi i poziciji na tabeli. Ali, prvo izdanje novina nakon praznika donelo je sasvim drugačije izveštaje od prognoziranih:

„Osmu minijaturu Kupa, pravedno i zasluženo stegao je rukama kapiten boljeg tima, dragoceni trofej dospeo je na pravo mesto – u Partizanovu vitrinu.“

U prvih pola sata Partizanova furija pregazila je protivnika. Valok je otvorio seriju pogodaka već u 4. minutu,
Bobek postigao drugi gol u 20. a Mihailović osam minuta kasnije i treći. Navijači Zvezde odahnuli su što je Partizan tu stao do poluvremena.

„Dobro je, u nastavku ćemo mi igrati niz vetar“, čuli su se komentari zvezdaša. Ipak kako je počelo drugo poluvreme Valok je postigao i četvrti pogodak. Uz to, golman Prvulović odbranio je Bobekov penal, a do kraja susreta Zvezda je uspela da smanji na podnošljivih 4-1. Ekipa Ilješa Špica tako je osvojila Kup Jugoslavije treći put. Sastav Partizana u finalu razlikovao se u dva imena u odnosu na onaj koji je tri nedelje ranije slavio u Splitu – umesto Pajevića igrao je Borozan, dok je Zebec bio u sastavu umesto Hercega.

Partizan je tako, od juna 1951. do novembra 1954, naneo Zvedi četiri katastrofalna poraza, po dva u prvenstvu (6-1, 7-1) i kupu (6-0, 4-1), uz gol razliku 23-3!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *