Najnovije
2001-2010Evropa (UEFA)

LŠ 2003/04

„Mušema“ Lige šampiona po prvi put u Srbiji, na utakmici Partizan – Porto 1-1, 16.9.2003.

Trener: Lotar Mateus

Partizan u Ligi šampiona 2003/04:

Saša Ilić 10/2, Ivica Iliev 10/1, Igor Duljaj 10/0, Nikola Malbaša 9/1, Nenad Đorđević 9/0, Ljubinko Drulović 9/0, Milan Stojanoski 9/0, Milivoje Ćirković 8/0, Albert Nađ 8/0, Andrija Delibašić 7/3, Taribo West 7/0, Damir Čakar 6/0, Branko Savić 6/0, Bojan Brnović 4/0, Đorđe Pantić 4/0, Tomasz Rzasa – Žonsa 4/0, Radovan Radaković 3/0, Ivica Kralj 3/0, Branimir Bajić 3/0, Dženan Radončić 2/0, Vladimir Ivić 2/0, Dejan Ognjanović 2/0, Miroslav Radović 1/0.

Rezultati FK Partizan u Ligi šampiona 2003/04

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 30.7.2003, Beograd, Stadion Partizana, 23.400 gledalaca, strelac: S. Ilić 59`

Partizan: Radaković, Ćirković, Malbaša, Duljaj, Đorđević, Vest, Nađ, S. Ilić, Čakar (Drulović), Stojanoski (B. Brnović), Iliev

"Glas javnosti"

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 06.8.2003, Stokholm, Stadion Rosunda, 28.287 gledalaca, strelci: S. Ilić 62', Malbaša 67' (pen.)

Partizan: Kralj, Ćirković, Malbaša, Duljaj, Vest, Đorđević, Stojanoski (Bajić), Nađ,  Iliev (Radončić),  S. Ilić, Čakar (Drulović)

"Glas javnosti"

 

3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 13.8.2003, Beograd, Stadion Partizana, 27.300 gledalaca

Partizan: Kralj, Ćirković, Malbaša, Duljaj (Drulović), Đorđević, Vest, Bajić, Nađ, Delibašić (Stojanoski), S. Ilić, Iliev

"Glas javnosti"

3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 27.8.2003, Njukasl, Sent Džejms park (St. James` Park), 37.293 gledaoca, strelac: Iliev 51`

Partizan: Kralj, Ćirković, Malbaša, Đorđević, Vest, Stojanoski, Duljaj, Nađ, Delibašić (Čakar), S. Ilić, Iliev

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 16.9.2003, Beograd, Stadion Partizana, 30.000 gledalaca, strelac: Delibašić 54'

Partizan: Radaković, Ćirković (Savić), Đorđević, Duljaj, Vest, Rzasa - Žonsa, Stojanoski (Drulović),   Nađ, Delibašić, S. Ilić, Iliev (B. Brnović)

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 01.10.2003, Marsej, Stadion Velodrom, 56.825 gledalaca

Partizan: Radaković, Ćirković (Savić), Malbaša, Duljaj, Đorđević, Vest, Stojanoski, Nađ, Delibašić, S. Ilić (Drulović), Iliev (Bojan Brnović)

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 22.10.2003, Madrid, Stadion "Santjago Bernabeu", 63.711 gledalaca

Partizan: Pantić, Savić, Malbaša, Duljaj, Ognjanović, Rzasa - Žonsa (Stojanoski), Đorđević (B. Brnović), Nađ (Čakar), Drulović, S. Ilić, Iliev

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 04.11.2003, Beograd, Stadion Partizana, 32.000 gledalaca

Partizan: Pantić, Savić, Malbaša (Rzasa - Žonsa)  Đorđević, Vest, Bajić, Duljaj, Nađ (Drulović),  Delibašić (Stojanoski), S. Ilić, Iliev

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 26.11.2003, Porto, Stadion Daš Antaš, 22.177 gledalaca, strelac: Delibašić 90`

Partizan: Pantić, Ćirković (Radović), Malbaša, Duljaj, Đorđević, Savić, Stojanoski (Drulović), S. Ilić (Čakar), Delibašić, Ivić, Iliev

"Glas javnosti"

Liga šampiona, Grupa F, 09.12.2003, Beograd, Stadion Partizana, 28.000 gledalaca, strelac: Delibašić 79'

Partizan: Pantić, Ćirković, Malbaša, Duljaj, Ognjanović, Savić, Rzasa - Žonsa (Drulović), S. Ilić (Čakar), Delibašić,  Ivić, Iliev (Radončić)

"Glas javnosti"

******

U leto 2003. pred Partizanom je bio četvrti pokušaj da se plasira u Ligu šampiona. Žreb opet nije bio blagonaklon – kao i prethodne sezone, dodelio nam je švedskog šampiona za protivnika u drugom kolu kvalifikacija. Đurgarden iz Stokholma svakako nije bio klub koji su “crno-beli” priželjkivali.

Predvođeni sa klupe legendom svetskog fudbala, Lotarom Mateusom, naši igrači su se dugo mučili u prvom, beogradskom meču, a onda je Saša Ilić doveo Partizan u prednost od 1-0. Nešto kasnije, gosti uspevaju da izjednače i sa 1-1 “parni valjak” odlazi u Švedsku. Rezultat koji svakako nije obećavao, jer je, pri pravilu gola u gostima, Partizanu bila potrebna pobeda ili bilo koji nerešen rezultat sa dva ili više postignuta gola (2-2, 3-3…).

Stojanoski u napadu na utakmici protiv Đurgardena u Beogradu

Već u 10. minutu Đurgarden dolazi do prednosti. Sve je ličilo na brojne, već viđene evropske epizode Partizana, kada je nedostajalo i hrabrosti i umeća da se stigne do uspeha. Ipak, posle sat vremena igre Saša Ilić smešta loptu pod prečku za 1-1, a pet minuta kasnije sudija Baskakov iz Rusije dosuđuje penal za naš tim, posle faula nad Milanom Stojanoskim. Možda i olako, ali je baš tada došao do izražaja veliki ugled Lotara Mateusa, čije je prisustvo celom klubu dalo veliki kredibilitet. Malbaša je siguran sa jedanaest metara, a do kraja Đurgarden uspeva samo da izjednači na 2-2. Bilo je i panike u redovima Partizana do kraja utakmice, ali “crno-beli” uspevaju da sačuvaju ovaj remi koji ih je vodio do trećeg kola kvalifikacija, u predvorje Lige šampiona, gde ih je čekao engleski Njukasl.

Budimo iskreni: Partizanu se nisu davale velike šanse. Uprkos činjenici da je pet godina ranije Partizan već eliminisao Njukasl (tada u Kupu pobednika kupova), u novo čudo niko nije verovao. Ili, skoro niko. Englesku ekipu je sa klupe predvodio legendarni Bobi Robson, a na terenu je sve prštalo od velikih imena: Alan Širer, Gari Spid, Kiron Dajer, Džonatan Vudgejt, Nolberto Solano…

Da ovaj dvomeč neće biti samo uobičajeni susret dva rivala, nagovestile su bizarne pojedinosti oko opreme dva kluba, pred susret u Beogradu. Naime, Njukasl je sa sobom doneo garnituru sivih dresova, te Partizanu nije bilo omogućeno da igra u svojoj crno-beloj opremi, već je naš klub morao da nastupi u rezervnoj, bordo-plavoj garnituri.

Pred punim stadionom, a bilo je prisutno i nekoliko hiljada navijača Njukasla, gledali smo ravnopravan meč. Trenutak odluke desio se pred kraj prvog poluvremena, kada je Solano iskoristio sporiju reakciju Malbaše i savladao Kralja. Partizan je imao nekoliko prilika da izjednači, ali pre svih Delibašić i Stojanoski nisu bili precizni. Partizan je ispraćen sa 0-1 na revanš, prežaljen od domaćih medija. Skoro svi oni su predviđali katastrofu Partizana u Njukaslu, iako nas ama baš ništa u beogradskom susretu nije uverilo da postoji razlika u kvalitetu dva tima.

Njukasl je bio diplomski rad Mateusa u Partizanu. Dočekao je trenutak zbog kojeg je, budimo realni,  i došao u Partizan – da podigne nivo nastupa na evropskoj sceni. Već u Stokholmu se videlo da je uspeo ekipi da usadi samopouzdanje, da igračima skine okove straha i kompleksa niže vrednosti. Dodatnu injekciju optimizma pred samu utakmicu svojim saigračima je dao nigerijski štoper Taribo Vest, koji je insistirao da održi govor ekipi pred utakmicu, bez prisustva Lotara Mateusa.

Ono što je usledilo u naredna dva i po sata bila je jedna od najlepših evropskih priča Partizana posle 1966. godine. Golom Ilieva Partizan je došao do prednosti početkom drugog poluvremena, i umešno je sačuvao tih 1-0 do kraja. Uspešno su se „crno-beli“ branili, nije bilo panike, a na golu je blistao Ivica Kralj. U produžecima – slična situacija, konstantna nadmoć Njukasla, ali Partizan odoleva do kraja. Neverovatno zvuči činjenica da je Mateus, tokom tih 120 minuta herojske borbe, izvršio samo jednu izmenu, i to u 116. minutu, kada je Delibašića zamenio Čakar, kao adut za izvođenje penala. Dakle, na kraju pobeda Partizana od 1-0, penali treba da reše pobednika dvomeča.

Ivica Iliev postiže i slavi gol za 1-0 u Njukaslu

U prve tri serije, Širer puca preko gola, a šuteve Dajera i Vudgejta Kralj brani. Partizan ne uspeva da značajno materijalizuje prednost, jer postiže samo jedan gol (Nađ), jer Malbašin udarac brani Given, a Stojanoski pogađa prečku. Zatim su Ameobi i Čakar precizni, kao i Lua Lua, ali Iliev ima šansu da u petoj seriji postigne gol i bude istinski heroj meča. Nažalost, šutira preko gola.

U šestoj seriji Dženas je precizan i Partizan je pred ponorom. Saša Ilić mora da postigne gol, u suprotnom – Njukasl ide dalje. Kapiten je precizan, a već u narednoj seriji Hjuz šutira preko gola. Loptu na „kreč“ stavlja Milivoje Ćirković, koji je precizan, i jedna, možemo reći, epska utakmica je završena – Partizan je prvi srpski tim koji se plasirao u Ligu šampiona!

Odlučujući penal Milivoja Ćirkovića

Hiljade navijača su izašle na ulice Beograda da proslave uspeh, a ekipi je priređen fenomenalan doček od strane navijača na beogradskom aerodromu.

Dan kasnije, kuglice na žrebu su smestile Partizan u grupu F, a rivali Partizana bili su Porto, Olimpik Marsej i Real Madrid, sa jednom od najjačih ekipa u istoriji (Zidan, Ronaldo, Figo, Raul, Roberto Karlos, Bekam, Kasiljas…). Nije bilo sumnje – madridski „galaktikosi“ bili su daleko najzvučnije ime u ovoj grupi.

Euforija koja je nastala posle utakmice u Njukaslu, mogla se skoro opipati rukama. Sve je kulminiralo kada se šesnaestog septembra na centru Stadiona Partizana zalepršala čuvena kružna zastava, takozvana „mušema“ Lige šampiona, pred utakmicu Partizan – Porto.

Umesto suvoparnog opisa toka svih Partizanovih utakmica u Ligi šampiona (izveštaji su svakako u prilogu), probaćemo da kroz rečenicu ili dve damo ocenu nastupa našeg kluba.

Partizan – Real 0-0: Raul, Drulović i Figo

Partizan – Porto 1-1: fascinirani značajem Lige šampiona, fudbaleri Partizana tek u drugom poluvremenu igraju svoju igru – nedostajao je hrabriji nastup u prvom delu da bi se došlo do pobede.

Olimpik – Partizan 3-0: prestrogo isključenje Delibašića u 45. minutu, pri rezultatu 0-0, odredilo je dalji tok utakmice, iako ni u ovom susretu Partizan nije bio bez šansi.

Real – Partizan 1-0: ravnopravan nastup Partizana, a Real do pobede dolazi golom Raula iz ofsajda. Mladi golman Pantić fascinira odličnim nastupom.

Partizan – Real 0-0: šanse na obe strane, ravnopravna utakmica, a kolosalnu šansu da Partizanu donese pobedu propušta Saša Ilić pred kraj utakmice.

Porto – Partizan 2-1: možda i najskromnija partija „crno-belih“.

Partizan – Olimpik 1-1: naša ekipa bila je za nijansu bolja, a pobedom bi obezbedila nastavak takmičenja u Kupu UEFA – nažalost, ostalo je 1-1, i četvrto mesto za Partizan.

Delibašić postiže prvi gol za Partizan u Ligi šampiona, Partizan – Porto 1-1

Dakle, Partizanu je nedostajao jedan gol, kako bi nastavio takmičenje u Kupu UEFA. „Crno-beli“ su osvojili tri boda, i ako računamo i kasnije nastupe Partizana i Crvene zvezde u Ligi šampiona, ovo je bilo daleko najravnopravnije učešće nekog od ovdašnjih klubova u ovom elitnom takmičenju.

Koliko je bila jaka Partizanova grupa, govore činjenice: u kasnijem toku sezone, upravo je Porto, predvođen Murinjom, osvojio Ligu šampiona, Real je stigao do četvrtfinala, a Olimpik, koji je nastavio takmičenje u Kupu UEFA, stigao je do finala tog takmičenja! U takvoj grupi, Partizanu je za jedan gol izmaklo treće mesto!

Trener Lotar Mateus je doneo preko potrebno samopouzdanje igračima, a svojim ličnim ugledom je, indirektno, zadobio i korektniji pristup sudija prema Partizanu. Na Partizan se gledalo drugim očima. O medijskom značaju proboja u Ligu šampiona suvišno je pričati…

Nedostajao je malo hrabriji pristup ekipe u nekim mečevima – protiv Porta u Beogradu, pa protiv Reala u Madridu. U kvalifikacijama, Partizan je eliminisao švedskog prvaka i ekipu iz vrha engleske Premijer lige, što je do tada bilo u domenu najluđih snova.

Plasman u Ligu šampiona doneo je mnogo novca u klupsku kasu. Afirmisani su brojni igrači, ali, odlazak trenera Mateusa i neposredno posle toga i prodaja nekoliko prvotimaca, vratili su Partizan u turobnu domaću svakodnevnicu. Umesto daljeg jačanja ekipe i klupske politike koja bi stremila usponu kluba u evropskim okvirima, uprava kluba se vratila mentalitetu koji se zadovoljavao malim stvarima. Očigledan je bio nedostatak vizije (da li i želje?) da se od Partizana stvori respektabilan evropski klub, u meri u kojoj je to, naravno, bilo moguće.

Sa ove distance, tim pre je evropska sezona 2003/04 još više značajna, kao sezona kada smo bili predvođeni velikim imenom sa klupe, i gledali jedan hrabar, samouveren i evropski ravnopravan tim Partizana. Utakmica u Njukaslu ostaje zauvek u antologiji, kao svetao primer i putokaz koji bi Partizan trebalo uvek da sledi.

Real – Partizan 1-0: Figo, Pantić i Ronaldo
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *