Najnovije
1981-1990Evropa (UEFA)

KEŠ 1983/84

Kapiten Momčilo Vukotić, sa sudijskom trojkom i kapitenom gostiju, pred meć 1. kola KEŠ Partizan – Viking

Trener: Miloš Milutinović

FK Partizan u KEŠ 1983/84:

Zoran Dimitrijević 4/2, Dževat Prekazi 4/2, Ranko Stojić 4/0, Miodrag Ješić 4/0, Slobodan Rojević 4/0, Ljubomir Radanović 4/0, Admir Smajić 4/0, Dragan Mance 4/0, Momčilo Vukotić 4/0, Kujtim Šalja 3/0, Dragi Kaličanin 3/0, Zvonko Živković 2/2, Nenad Stojković 2/0, Miodrag Radović 2/0, Zvonko Varga 1/0, Sead Mašić 1/0, Zoran Martinović 1/0.

Rezultati FK Partizan u KEŠ 1983/84

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona, prvi meč, 14.9.1983, Beograd, Stadion JNA, 30.000 gledalaca, strelci: Dimitrijević 26`, 38` (pen), Prekazi 44`, Živković 82`, 87`

Partizan: Stojić, Ješić, Rojević, Dimitrijević, Stojković, Radanović, Smajić, Živković, Mance, Vukotić (Varga), Prekazi

"Sport"

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona, drugi meč, 28.9.1983, Stavanger, 2.000 gledalaca

Partizan: Stojić, Radović, Rojević, Ješić, Stojković, Radanović, Smajić, Dimitrijević, Mance, Vukotić (Šalja), Prekazi (Kaličanin)

"Sport"

Osmina finala Kupa evropskih šampiona, prvi meč, 19.10.1983, Berlin, Stadion Fridrih Ludvig Jan, 25.000 gledalaca

Partizan: Stojić, Mašić, Rojević (Šalja), Ješić, Kaličanin, Radanović, Smajić, Dimitrijević, Mance, Vukotić (Martinović), Prekazi

"Sport"

Osmina finala Kupa evropskih šampiona, drugi meč, 02.11.1983, Beograd, Stadion JNA, 44.000 gledalaca, strelac: Prekazi 28`

Partizan: Stojić, Radović (Smajić), Rojević, Ješić, Kaličanin, Radanović, Dimitrijević, Živković, Mance, Vukotić (Šalja), Prekazi

"Sport"

 

 

*****

Fudbalski klub Partizan punih pet godina nije video Evropu ni evropske kupove i to je našim navijačima, decenijama naviknutim na međunarodnu scenu i velike utakmice, jako teško palo. Jesen 1983. godine donela je povratak na mapu fudbalske Evrope i osmo po redu učešće u najjačem takmičenju – Кupu evropskih šampiona.

“Ratnici protiv ratnika“ – glasio je krupan naslov u „Partizanovom vesniku“ – najava našeg prvog susreta u prvom kolu Кupa evropskih šampiona protiv Vikinga iz Stavangera. Norveški prvak je lepo predstavljen timskom slikom, pojedinačnim portretima prvotimaca ali i odličnom karikaturom pravog vikinškog broda, baš kao u stripovima o Hogaru Strašnom. Posle dvomeča sa ipak slabijim Norvežanima, asovi našeg klupskog lista nisu ni morali da oštre svoje olovke – prostor je popunjen skraćenim izveštajima sa sportskih strana vodećih beogradskih dnevnih listova.
Brod Vikinga iz Stavangera torpedovan je sa pet projektila iz topovskih cevi Dimitrijevića, Prekazija i Živkovića (…) potomci strašnih Vikinga sa severa Evrope, nekadašnjih osvajača i bespoštednih boraca, nisu podsetili na slavne pretke. „Sport“, „Borba“, „Večernje novosti“ i „Politika“ prosto su se nadmetali u hvalospevima Partizanovoj igri a bilo je i vrlo maštovitih metafora o norveškom brodu na ručna vesla i gostima usred jata stršljenova, nemoćnim i izujedanim Norvežanima nadutih očnih kapaka i sve to pred više od 35. 000 gledalaca.

„Politika“ je pisala da je u Humsku vredelo doći samo zbog prvog gola Dimitrijevića u 26. minutu kada je, nakon strahovitog voleja i stative Prekazija, fudbal zakucao u same rašlje. Dao je Čava i drugi gol sa penala koji je dosudio Austrijanac Verer zbog faula nad Draganom Manceom a četiri minuta pre odmora je Dževat Prekazi u svom stilu i na svoj način direktno iz slobodnjaka povisio rezultat na 3 – 1. U nastavku igre Parni valjak je smanjio gas, usledilo je opuštanje pa su zvižduci sa Juga probudili usnulog Zvonka Živkovića. Žile je, po pisanju „Večernjih novosti“, sa dva kasna gola u 82. i 87. minutu postavio pravi tas na vagu koja je odmerila razliku između dva protivnika. Revanš u Stavangeru, 28. septembra 1983, odigran je rutinski i završen bez golova i primetnih tragova u našem klupskom glasilu.

Detalj sa revanša u Stavangeru, iz norveške štampe

Žreb za drugo kolo Кupa evropskih šampiona održan je u petak 30. septembra u ciriškom hotelu Atlantis i nije nas pogledao jer je pred naše igrače postavio neatraktivne ali snažne momke u bordo dresovima – tim berlinskog Dinama. Novinar „Partizanovog vesnika“ Žika Milojević je iz sve snage zvonio na uzbunu i, što bi anglosaksonci rekli, mahao crvenim zastavicama u skoro svakom pasusu svog odličnog i sadržajnog teksta. Fudbalere iz Berlina Milojević nam je predstavio kao neugodne i žilave – jedanaest osica koje neumorno zuje i napadaju na svakom delu terena, bilo da igraju kod kuće ili na strani. Nemci su tim čelične kondicije i vanserijske motivacije, neporaženi šampioni svoje zemlje, toga leta okićeni petom titulom u nizu.

Trener Dinama Jirgen Bogs uhvaćen je u špijunskoj misiji u našoj centralnoj loži na prvenstvenoj utakmici protiv Osijeka i tom prilikom je najavio izostanak njihovog najboljeg igrača Ridigera, zbog operacije meniskusa, u dvomeču protiv Partizana. Ipak, tvrdi berlinci su u svojim redovima imali još tri stalna reperezentativca DR Nemačke – golmana Rudvalajta, levog halfa Tropu i centarfora Ernsta. Težak, baš težak zadatak bio je pred beogradskim Partizanom.

Igrom slučaja, fudbaleri Partizana su po sletanju u Berlin poslani u lošiji hotel („Berolina“) na čije usluge su pljuštale primedbe, dok je ostatak ekspedicije, navijači i novinari, imao više sreće sa smeštajem. Ipak, naši igrači su tu neprijatnost morali brzo da prevaziđu jer ih je sutradan, 19. oktobra 1983, čekao zeleni tepih berlinskog stadiona Ludvig Jan, odličan tim Dinama i 25. 000 domaćih navijača. Te večeri, idealne za igru, nesrećno smo izgubili rezultatom 0 – 2, golove su nam dali Gec i Ernst. Oba gola primili smo u prvom poluvremenu posle neshvatljivih grešaka naše odbrane a lopta u mreži Ranka Stojića zakoprcala se već u 56. sekundi meča. Partizan je posle vođstva domaćih ostao psihički stabilan, jedina teža reč pala je u svlačionici na poluvremenu – kapiten Vukotić je zamerio Slobodanu Rojeviću, direktnom krivcu za drugi gol.

Poraz je previsok s obzirom na ono što smo mi i Nemci pokazali. U Beogradu će biti bolje i, uz malo sreće, mogli bismo da eliminišemo protivnika – izjavio je Miloš za „Partizanov vesnik“ posle berlinske utakmice. To nisu bile prazne reči jer su strašne šanse imali Prekazi i Mance a jednom smo i pogodili stativu…

  – U Berlinu je Partizan imao očaravajuće prvo poluvreme. Igrao je inteligentno, sigurno, tehnički superiorno… ali je imao taj peh da iz nešansi primi dva gola a ne nađe put lopti do mreže ni iz onih situacija koje smatramo izrazitim gol pozicijama – pisao je u svom komentaru dežurni i često surovi kritičar Mile Кos, pozivajući navijače na podršku i poverenje timu i prizivajući reprizu revanša sa praškom Spartom 1966, a našu pobedu i plasman u treće kolo nije video kao nemoguću misiju.

Taj epski meč protiv Sparte u sećanje je vraćao i Sloba Novaković u tekstu sugestivnog naslova u naredbodavnom tonu “Dođite da pobedimo zajedno!“. Evocirao je i revanš protiv madridskog Reala iz januara 1956, jer tada su navijači odlazili sa pesmom na usnama, njihovo je srce bilo puno jer imali su prilike da na delu vide jednog silnog i zahuktalog Partizana, kome je mesto u samom vrhu evropskog fudbala. Nadahnuti Sloba je snagom svojih reči pogurao Partizan kroz odškrinuta vrata Evrope i već ga video u narednim rundama protiv “lakših“ rivala – Liverpula, Benfike ili Hamburgera. Slavni novinar nam je ispričao i svoje najsmelije snove – plasman u završnicu Кupa evropskih šampiona! Eto, takvo je raspoloženje vladalo na stranicama „Partizanovog vesnika“ pred revanš meč protiv istočnih Nemaca!

Ali, želja je jedna stvar a surova stvarnost nešto sasvim drugo. Fudbaleri Partizana su se za odlučujući meč protiv berlinskog Dinama spremali u karantinu na Avali. Nije opravdanje ali naš tim je pomalo ličio na pokretnu bolnicu – roviti su bili Moca Vukotić i Mića Radović a Zvonko Živković se tek vratio u ekipu posle dve nedelje pauze i povrede zbog koje je propustio prvu utakmicu u Berlinu. Ipak, najteži “slučaj“ bio je Admir Smajić koga je inficirani žulj na nozi smestio pravo u bolnicu na intenzivnu negu. Četiri dana ga je lomila temperatura ali povratile su ga injekcije i infuzije i Smaja je pravo iz bolničke postelje obukao crno – beli dres i na terenu odigrao drugo poluvreme, zamenivši takođe bolesnog Miodraga Radovića.

Gol Dževata Prekazija u 28. minutu utakmice nije bio dovoljan za prolaz u treće kolo Кupa evropskih šampiona. Ni vetar u leđa od skoro 50. 000 navijača nije pomogao igračima Partizana da eliminišu Dinamo te prohladne večeri, 2. novembra 1983. godine. Čim je Bugarin Bogdan Dončev poslednji put dunuo u pištaljku, naš golman Ranko Stojić je iznerviran “pukao“ i osuo pravu paljbu na saigrače iz navalnog reda zbog promašenih šansi. Samo ih je Živković imao dve i to kolosalne! Odbitak posle Manceovog šuta već je bio viđen u golu Nemaca i za igrača Žiletovog kalibra bila je to rutina ali – fudbal je promašio čitav gol! Na kraju tajac, tuga, neverica i razočarenje krcatog Hrama u Humskoj 1.

U taboru gostiju briljirao je golman Bodo Rudvalajt, kojeg je „Sport“ ocenio ćistom desetkom! Uspeh berlinskog Dinama i proboj u četvrtfinale tim su veći jer su njihovu ekipu, dan pre utakmice, napustili Falko Gec (strelac iz prvog meča) i Dirk Šlegel, koji su iskoristili šoping u centru Beograda, umakli agentima Štazija i emigrirali u Zapadnu Nemačku (preko ambasade SR Nemačke u Beogradu).

 

Mnogo godina kasnije, obnarodovane su i činjenice o sistematskom dopingu igrača berlinskog Dinama, pod patronatom države, a zanimljivo je da su neposredno pre revanša u Beogradu kod igrača Dinama pronađene neuobičajeno velike vrednosti nedozvoljenih sredstava. O tome je pisano u knjizi Krištofa Birmana  „Fudbalska matrica“, a i na našem sajtu smo svemu tome posvetili jedan opširan tekst. 

Kako god, Partizan je ovu evropsku kampanju završio eliminacijom u drugoj rundi. Pravi je kuriozitet da je i treći uzastopni put Partizan eliminisan iz Kupa šampiona od ekipe po imenu Dinamo! Posle kijevskog Dinama 1976. i Dinama iz Drezdena 1978, ovog puta za nas je bio koban njihov imenjak iz Berlina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *