Najnovije
1991-2000ARHIVA SEZONAKup

Kup 1996/97

Trener: Ljubiša Tumbaković 

Partizan u Kupu Jugoslavije 1996/97:

Georgi Hristov 1/1, Nikola Damjanac 1/0, Đorđe Svetličić 1/0, Miroslav Čermelj 1/0, Predrag Pažin 1/0, Ivan Tomić 1/0, Nenad Đukanović 1/0, Zoltan Sabo 1/0, Igor Taševski 1/0, Dejan Vukićević 1/0, Darko Tešović 1/0, Viktor Trenevski 1/0, Dragan Ćirić 1/0, Damir Čakar 1/0.

 

Rezultati FK Partizan u Kupu SR Jugoslavije 1996/97

Šesnaestina finala Kupa SR Jugoslavije, 31.7.1996, Batajnica, Stadion BSK-a, 2.500 gledalaca, strelac: Hristov 77'

Partizan: Damjanac, Svetličić, Đukanović (Ivan Tomić), Čermelj (Pažin), Sabo, Taševski, Vukićević, Tešović (Trenevski), Hristov, Ćirić, Čakar

"Borba"

*****

Partizan je, kroz istoriju svojih nastupa u nacionalnom kupu, doživeo veliki broj šokantnih eliminacija, ali ono što se desilo poslednjeg dana jula 1996. godine, zasenilo je sve dotadašnje neuspehe u najmasovnijem takmičenju.

Ono što je trebalo da predstavlja samo prvi stepenik na putu ka osmini finala, pretvorilo se u pravi košmar. Kuglice su odlučile da u šesnaestini finala Partizan gostuje u Batajnici, beogradskom predgrađu na dvadeset kilometara od centra prestonice, protiv BSK-a, tamošnjeg trećeligaša.

Kao apsolutni favorit, Partizan je na početku meča dominirao, stvarao šanse i – promašivao. Istakao se golman domaćih, Radovan Radaković, koji će ćetiri godine kasnije stati upravo na gol Partizana. BSK kažnjava „crno-bele“ golom u 48. minutu, a sve što je Partizan uradio bio je izjednačujući gol Hristova u 77. minutu. Meč je otišao u produžetke, Partizan je nastavio da ređa šanse, ali trećeligaš daje i drugi gol u 109. minutu i tako priređuje prvorazrednu senzaciju – uspeva da eliminiše aktuelnog šampiona iz Kupa Jugoslavije!

Tako se BSK pridružio brojnim klubovima koji su u ovom takmičenju nadvisili Partizan, kao ekipe iz nižeg ranga. Podsetimo – to su pre Batajničana uradili Novi Sad, Napredak, čačanski Borac, Zagreb, Iskra, kragujevački Radnički…

I, koliko god fraze o „kupu kao takmičenju u kojem su iznenađenja uvek moguća“ imale uporište u realnosti, i koliko god da je Partizan u toj utakmici dominirao i propuštao prilike – poraz od trećeligaša je bio i ostao velika crna mrlja, možda i najveća u istoriji ovog takmičenja kada je Partizan u pitanju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *