Najnovije
Klupske boje

Klupske boje

Partizanove boje su crno-bele. Ipak, ta boja je zvanična klupska boja tek od početka 1959. Do tada, Partizan je nosio crveno-plave boje, po uzoru na moskovski CSKA, po čijem je modelu i Partizan formiran.

Partizan do marta 1959, uprkos činjenici da mu je zvanična boja bila crveno-plava, nastupao u svim mogućim varijacijama crvene, plave i bele boje. Najčešće su to bili prugasti crveno-plavi dresovi, ali neretko su se nosili i jednobojni crveni, plavi ili beli dresovi. Partizan nije imao svoj prepoznatljiv vizuelni identitet. Februara 1958, U klubu je sazrela svest o tome da je red da se definitivno ustali jedna, prepoznatljiva klupska boja. Tako je u februaru 1958. ustanovljena bela boja kao jedinstvena za SD Partizan, o čemu je pisao i „Sportski vesnik“ u broju 11.


Samo godinu dana kasnije, Partizan sa tek prihvaćene bele boje, prelazi na crno-belu. O promeni boja u crno-belo Artur Takač, jedan od osnivača, je rekao sledeće:

– Ako je reč o crno-beloj boji, ona je bila takođe odraz spontanih i optimističkih razmatranja, prilaza…svim tim pitanjima u okviru Partizana. Partizan je igrao i sa Juventusom, i sa drugim klubovima…i nije nama bila nimalo antipatična ta crveno-plava boja. Kao, to neki kažu da nam je smetalo jer je bilo preneto iz Sovjetskog Saveza. Ma nije nam smetalo, nego nam je smetalo što nemamo jednu izrazitu boju, modernu boju, koja bi nas nekako označila i da tim navijačima bude nekako lakše da se opredeljuju. Jer Zvezda je bila crvena, jer je Dinamo bio plavi, jer su Hajduci bili beli. I onda, razmatrajući s Bobekom, jer on je došao s tom idejom…pošteno, Bobek je došao i rekao ,,Arture, bilo bi lepo da imamo crno-belu boju. Ja sam obavestio o tome rukovodstvo društva i rukovodstvo kluba, Boba Mihajlović se s tim jako slagao, mladi igrači su bili sa mnom u Italiji i videli Juventus koji je fino izgledao u tim crno-belim bojama”. To je bila moderna boja…mi smo to sa oduševljenjem prihvatili, i dizajnera smo našli, i onda sam lično sa Bobekom i Bobom otišao na Umku, u fabriku trikotaže, gde smo pravili te prve dresove. Tako je došlo do te crno-bele boje, predlogom Stjepana Bobeka.

Partizanov debi u novim, crno-belim bojama, bio je 8. marta 1959. godine, u kup utakmici protiv Borca iz Titograda, koju je Partizan dobio sa 1-0. Samo sedam dana kasnije, 15. marta 1959. Partizan je i u nacionalnom šampionatu protiv Vojvodine (2-0) obukao po prvi put dresove crno-bele boje.

Prelazak na crno-belu boju jedan je od tri najznačajnija događaja u istoriji kluba. Uspostavljena je nova, prepoznatljiva klupska boja, koja je ušla i u tekst klupske himne („Volim Partizan crno-bele boje…“), boja koja je postala sinonim za Partizan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *