Najnovije
2011-2020ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

LŠ / LE 2012/13

Ekipa Partizana pred poslednji meč Lige Evrope 2012/13, protiv Rubina u Beogradu

Trener: Vladimir Vermezović 

Partizan u kvalifikacijama Lige šampiona 2012/13:

Nemanja Tomić 4/3, Miloš Ostojić 4/1, Ivan Ivanov 4/1, Stefan Šćepović 4/1, Nikola Aksentijević 4/0, Vladimir Volkov 4/0, Saša Marković 4/0, Saša Ilić 4/0, Stefan Babović 4/0, Lazar Marković 4/0, Vladimir Stojković 3/0, Mohamed Zubya 3/0, Nikola Ninković 3/0, Aleksandar Mitrović 2/1, Goran Lovre 2/0, Zvonimir Vukić 2/0, Nikola Petrović 1/0.

Partizan u Ligi Evrope 2012/13:

Ivan Ivanov 8/1, Saša Ilić 8/0, Lazar Marković 8/0, Aleksandar Miljković 8/0, Saša Marković 7/2, Aleksandar Mitrović 7/2, Nemanja Tomić 7/1, Miloš Ostojić 7/0, Vladimir Volkov 6/0, Mohamed Kamara 6/0, Milan Smiljanić 6/0, Stefan Šćepović 6/0, Miloš Jojić 6/0, Vladimir Stojković 4/0, Nikola Petrović 4/0, Marko Šćepović 4/0, Nikola Ninković 2/0, Aleksandar Lazevski 2/0, Nikola Aksentijević 1/0, Mohamed Zubya 1/0, Filip Knežević 1/0, Stefan Babović 1/0.

Rezultati FK Partizan u kvalifikacijama Lige šampiona 2012/13

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 17.7.2012, Paola, Koradino stadion, 1.500 gledalaca, strelci: Tomić 6’, Ivanov 33’, S. Šćepović 43’, Ostojić 71’

Partizan: Stojković, Aksentijević, Volkov, S. Marković, Ostojić, Ivanov,  Tomić (Zabia), Lovre (S. Ilić), S. Šćepović, Babović, L. Marković (Ninković)

 

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 24.7.2012, Beograd, Stadion Partizana, 10.000 gledalaca, strelci: Tomić 10’, 67’, Mitrović 73’

Partizan: Petrović, Aksentijević, Volkov, S. Marković, Ostojić, Ivanov,  Tomić (Ninković), S. Ilić, S. Šćepović (Mitrović), Babović (Vukić), L. Marković

 

3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 01.8.2012, Larnaka, Stadion Antonis Papadopulos, 10.000 gledalaca

Partizan: Stojković, Aksentijević, Volkov, S. Marković, Ostojić, Ivanov, Tomić (L. Marković), Lovre, S. Šćepović (Zabia), S. Ilić (Vukić), Babović

3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 08.8.2012, Beograd, Stadion Partizana, 18.000 gledalaca

Partizan: Stojković, Aksentijević, Volkov, S. Marković, Ostojić, Ivanov, Tomić, S. Ilić (Zabia), S. Šćepović (Mitrović), Babović (Ninković), L. Marković

Rezultati FK Partizan u Ligi Evrope 2012/13

Plej-of Lige Evrope, prvi meč, 23.8.2012, Tromzo, Alfhajm stadion, 6.000 gledalaca, strelci:  S. Marković 44’, Mitrović 84’

Partizan: Stojković, Miljković, Volkov, Kamara, Ivanov, Aksentijević, Tomić, S. Marković (Smiljanić), S. Šćepović (Mitrović), Babović (S. Ilić), L. Marković

Plej-off Lige Evrope, drugi meč, 30.8.2012, Beograd, Stadion Partizana, 18.000 gledalaca, strelac:  Ivanov 75’

Partizan: Stojković, Miljković, Volkov, Kamara, Ostojić, Ivanov, Tomić, S. Marković (Smiljanić), Mitrović, S. Ilić (Ninković), L. Marković (Zabia)

Grupa H Lige Evrope, 20.9.2012, Beograd, Stadion Partizana, 12.568 gledalaca

Partizan: Stojković, Miljković, Lazevski, Kamara, Ostojić, Ivanov, Tomić, S. Marković (Jojić), Mitrović (S. Šćepović), S. Ilić, L. Marković

 

Grupa H Lige Evrope, 04.10.2012, Kazanj, Centralni stadion, 12.000 gledalaca

Partizan: Stojković, Miljković, Volkov, Kamara, Ostojić, Ivanov, S. Ilić (S. Šćepović), S. Marković, L. Marković, Jojić, Ninković (Mitrović)

Grupa H, 25.10.2012, Milano, Stadion "Đuzepe Meaca", 18.626 gledalaca

Partizan: Petrović, Miljković, Volkov, Kamara, Ostojić, Ivanov, Tomić (S. Marković), Smiljanić, Mitrović (M. Šćepović), S. Ilić (Jojić), L. Marković

Grupa H Lige Evrope, 08.11.2012, Beograd, Stadion Partizana, 20.000 gledalaca, strelac: Tomić 90’

Partizan: Petrović, Miljković, Lazevski, Kamara (M. Šćepović), Ostojić, Ivanov, Tomić, Smiljanić, S. Šćepović (Mitrović), S. Ilić (Jojić), L. Marković

Grupa H Lige Evrope, 22.11.2012, Baku, Stadion "Tofik Bahramov", 5.000 gledalaca, strelac: Mitrović 67’

Partizan: Petrović, Miljković, Volkov, Smiljanić, Ostojić, Ivanov, Tomić, S. Ilić, S. Šćepović (M. Šćepović), Jojić (S. Marković), L. Marković (Mitrović)

Grupa H Lige Evrope, 06.12.2012, Beograd, Stadion Partizana, 5.233 gledaoca, strelac: S. Marković 53’ 

Partizan: Petrović, Miljković, Volkov, Smiljanić, Ostojić, Ivanov, Tomić (Jojić), S. Marković, S. Šćepović (M. Šćepović), S. Ilić, L. Marković (Knežević)

*****

Pred Partizanom je u sezoni 2012/13 bio još jedan pokušaj ulaska u Ligu šampiona. „Crno-beli“ su, predvođeni trenerom Vermezovićem, startovali od drugog kola kvalifikacija. Protivnik je bio sa Malte – ekipa Valete. Dosadašnja iskustva sa malteškim klubovima bila su više nego povoljna – redom su pred Partizanom, i bez većih problema, u prošlosti padali Rabat Ajaks, Hibernians i Sliema. Tako je bilo i sa Valetom. U prvoj utakmici na Malti, u mestu Paola, Partizan je slavio rezultatom 4-1, pa je revanš u Humskoj bio puka formalnost. Po jakom pljusku, Partizan je i ovu utakmicu rešio u svoju korist, rezultatom 3-1.

Čekala su nas još dva ispita, ali je Partizan poklekao već na prvom. Na Kipru, posle velikog kiksa Aksentijevića, domaći AEL je pobedio sa 1-0. Niko nije očekivao da će ova ekipa, sastavljena mahom od mladih i talentovanih igrača iz Afrike i Južne Amerike, i u Beogradu slaviti istim rezultatom. Da sve bude paradoksalnije, Partizan je veći deo utakmice igrao sa igračem više, zbog crvenog kartona pokazanog jednom od defanzivaca AEL-a, ali ni to nije pomoglo. Smušena i jalova igra obeležili su nastup Partizana u ovom dvomeču, pa je Partizan morao da se zadovolji pokušajem ulaska u Ligu Evrope, preko norveškog Tromza.

Put na krajnji sever Evrope krajem avgusta doneo je nadu da će najzad, na tom gostovanju, Partizan zabeležiti više od poraza. Nažalost, domaći su poveli, ali je Saša Marković izjednačio krajem poluvremena. Tromzo u finišu dolazi do velike prednosti od 3-1, a zanimljivo je da su Norvežani sva tri gola postigli posle centaršuteva i udaraca glavom! Nadu Partizanu, a treneru Vermezoviću ostanak na klupi, doneo je mladi Aleksandar Mitrović golom u smiraj meča, pa se ipak lakše disalo pred odlučujući susret u Beogradu.

A na našem stadionu u Humskoj ulici, opet neefikasna igra „crno-belih“. Ipak, muke je skratio bugarski štoper Ivan Ivanov, golom glavom posle kornera. Konačnih 1-0 za Partizan, za plasman u Ligu Evrope!

Protivnici Partizana u Grupi H ovog takmičenja bili su slavni milanski Inter, Rubin iz Kazanja i Neftči iz Bakua, čiji je gol branio Saša Stamenković, stara „mušterija“ Partizana iz vremena susreta protiv Crvene zvezde.

Prvi susret protiv azerbejdžanske ekipe bio je i prava prilika da se pobedom otvori takmičenje, ali – ponovo jalova i neefikasna igra. Mršavih 0-0, a čekala su nas posle toga još tri teška meča, od kojih prva dva u gostima, protiv Intera i Rubina.

U Kazanju, u narednom kolu, Partizan rutinski gubi sa 0-2, a kuriozitet je da je u ekipi Rubina nastupio naš kasniji prvotimac, Bibars Natko.

Rubin – Partizan 2-0, Kamara i Natko

U Milanu, Partizan je opet pokazao strah od pobede. U ravnopravnoj igri, Partizan je imao kolosalnu priliku da u finišu preko Lazara Markovića uzme skalp velikom Interu, ali je Lazar Marković slabo šutirao. U narednom napadu „nerazuri“ kažnjavaju ovaj promašaj i postižu gol za 1-0.

Havier Zaneti teši Lazara Markovića posle velikog promašaja

Još jedan susret protiv Intera, u Humskoj ulici, i jedino što je Partizan učinio bio je počasni gol Nemanje Tomića u 90. minutu. Do tada, Inter je tri puta kaznio početničke greške „crno-belih“. Gol Tomića bio je i prvi gol koji je Partizan postigao u grupnoj fazi, tek u četvrtoj utakmici…

Gostovanje u Azerbejdžanu je završeno sa skromnih 1-1, uz gol Mitrovića i bilo je jasno da će na kraju Partizan i Neftči odlučivati samo o tome koja će od ove dve ekipe zauzeti treće mesto. Prva dva mesta bila su rezervisana za Inter i Rubin, koji su kvalitetom znatno odskakali.

Na kraju, evropska sezona je završena utakmicom protiv Rubina u Humskoj ulici. Saša Marković je doneo prednost Partizanu u 53. minutu, ali samo šest minuta kasnije gosti su izjednačili.

Tako je završena još jedna evropska kampanja. Jasno je bilo da Partizan nema kvalitet za Ligu šampiona, i Liga Evrope bila je prava mera za naš tim, iako je i to takmičenje jedva izboreno.

U grupnoj fazi Lige Evrope Partizan je završio na trećem mestu, sa samo tri osvojena boda i gol razlikom 3-8. Partizan je morao da savlada Neftči makar u beogradskoj utakmici, a utisak je da je u Milanu ispustio pobedu, ili makar nerešen rezultat.

Mitrović postiže gol protiv Neftčija

Brojke su neumoljive: posle eliminacije nedorasle malteške Valete, Partizan je u narednih deset utakmica postigao samo šest golova! Na ćak pet od dvanaest evropskih utakmica Partizan nije postigao gol, a u grupnoj fazi nije zabeležio pobedu. Neefikasna igra, u sadejstvu sa preteranim respektom zvučnih imena i strahom od pobede, doneli su na kraju treće mesto u grupi. Kao jedinu korisnu stvar treba istaći da je, ako ništa drugo, izboreno takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope, uz solidna finansijska sredstva od UEFA.

Partizan – Inter

 

Fotografije u tekstu: partizan.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *