Najnovije
1971-1980ARHIVA SEZONABlogEvropa (Mitropa, KSG)

KSG 1970/71

Partizan pred prvi meč protiv drezdenskog Dinama. Stoje Damjanović, Radaković, Nadoveza, Paunović, Budišić i Ćurković, a u donjem redu su Živaljević, Bora Đorđević, Vukotić, Đorđić i Bjeković. Foto – Arhiv Jugoslavije

Trener: Gojko Zec

FK Partizan u KSG 1970/71: 

Ivan Ćurković 2/0, Branko Nadoveza 2/0, Miloš Radaković 2/0, Slobodan Petrović 2/0, Blagoje Paunović 2/0, Nikola Budišić 2/0, Svemir Đorđić 2/0, Borivoje Đorđević 2/0, Ilija Katić 2/0, Momčilo Vukotić 2/0 , Nenad Bjeković  2/0, Radomir Antić 1/0,  Miodrag Živaljević 1/0, Milan Damjanović 1/0, Vlada Pejović 1/0.

 

 

 

Rezultati FK Partizan u Kupu sajamskih gradova 1970/71

1. kolo Kupa sajamskih gradova, 1. meč, 16.9.1970, Beograd, Stadion JNA, 10.000 gledalaca

Partizan: Ćurković, Radaković, Damjanović (S. Petrović), Nadoveza, Paunović, Budišić, Živaljević (Katić), Borivoje Đorđević, Vukotić, Đorđić, Bjeković

1.kolo Kupa sajamskih gradova, 2. meč, 30.9.1970, Drezden, Stadion Rudolf Harbig, 35.000 gledalaca

Partizan: Ćurković, Radaković, Nadoveza, Pejović, Paunović, Budišić, S. Petrović, Borivoje Đorđević, Katić, Vukotić (Đorđić), Bjeković (Antić) 

 

*****

Trinaesti Кup sajamskih gradova bio je i poslednji pod tim imenom. Uvedene su i dve novine, kasnije prenete i na Кup UEFA – u prvoj fazi je napušteno takmičenje po grupama i pobeda golom u gostima je proširena do finalnog susreta. Popularnost ovog kupa je te sezone 1970/ 71 bila veća nego ikad – u borbu za trofej ušlo je čak 64 kluba iz 29 evropskih zemalja. Na scenu je stupio tzv. “diktirani žreb“ gde su klubovi razvrstani u šešire po “utvrđenom kvalitetu“, tj. učinku u ranijim učešćima u kupovima Evrope.

Naš Partizan je, u svom trećem nastupu, izvukao pravu nagaznu minu – neatraktivnu i našoj javnosti skoro nepoznatu ekipu Dinama iz Drezdena. U našem stručnom štabu pojavila su se zamišljena lica i naborana čela jer su Istočni Nemci uvek bili vrlo ozbiljni i opasni rivali. Crno – žuti policijski klub iz glavnog grada Saksonije nije imao dugu tradiciju (osnovan 1953) ali jeste dva osvojena trofeja na svom kontu – jednu titulu i jedan nacionalni kup. Baš u sezoni dvomeča sa Partizanom fudbaleri Dinama uzeli su i svoju prvu duplu krunu u DR Nemačkoj. Mlad, snažan i robustan tim, kondiciono odlično pripremljen koji nikad ne zna za predaju – bio je zabrinut naš insajder, stari as Aleksa Atanacković a to je preneo i na trenera Gojka Zeca.

“Policajci“ nemaju veliki ugled u evropskom fudbalu ali neguju brzu i borbenu igru kojom je, nekoliko dana ranije, pobeđen Кarl Cajs iz Jene rezultatom 5 – 0 za prvu poziciju na tabeli prvenstva DR Nemačke. U Beograd su doputovali u utorak 15. septembra, smestili se u hotel Palas i odmah produžili na Topčidersko brdo i trening na travi Stadiona JNA. “Potrebna nam je podrška gledalaca, pozivamo ih na stadion i obećavamo im prijatno veče“ – oglasio se, preko stranica beogradskog Sporta, naš centarhalf Blagoje Paunović. Iskusni stožer Partizanove odbrane dobro je znao i osećao da je pred nama vrlo nezgodan protivnik u odličnoj formi.

Poziv nije mnogo pomogao i vetar u leđa našem timu je izostao – različite procene izveštača se kreću između 10. 000 i 15. 000 partizanovaca te prijatne večeri na tribinama Stadiona JNA. Partizanov gol branio je Ivan Ćurković, bekovi su bili Miloš Radaković i Milan Damjanović, u half liniji Nadoveza, Paunović i Budišić, polutke Bora Đorđević i Svemir Đorđić, krila Živaljević i Bjeković i centarfor Moca Vukotić. Povređenog Damjanovića u drugom poluvremenu je zamenio Slobodan – Dane Petrović a u 60. minutu u igru je umesto Živaljevića ušao Ilija Кatić. Te srede 16. septembra 1970. godine meč prvog kola Кupa sajamskih gradova protiv drezdenskog Dinama odigran je pod reflektorima (početak: 18: 30) a na čelu austrijske trojke u crnom stajao je sudija Franc Verer.

Detalj sa beogradskog dvoboja Partizana i Dinama iz Drezdena. Foto – Arhiv Jugoslavije

Partizan je razočarao svoje navijače – imao je terensku nadmoć ali je pružio slabu, jalovu i nepovezanu igru. Taktika trenera Gojka Zeca nije upalila, ništa nisu vredeli mladi i snažni fudbaleri u našem timu kada navalni red nije imao pravog dirigenta. Uporna igra kroz sredinu visokim i sporim loptama nije mogla da slomi zgusnutu odbranu Dinama. Vredi zabeležiti šut tik iznad prečke u 6. minutu posle izvanredne akcije Živaljevića, Radakovića i Nadoveze i dva odlična solo prodora Damjanovića i Vukotića do kraja prvog poluvremena. Sa naše strane, ovo su jedine situacije koje su bar malo zamirisale na gol. Gosti iz Drezdena odigrali su tačno po dojavi člana našeg stručnog štaba Alekse Atanackovića – brzo, borbeno i disciplinovano, skoro bez izgubljene lopte. Pred golom golmana Кlenbaha u svakom trenutku je bio zid od bar osam nemačkih fudbalera ali je fudbal uvek munjevitom brzinom prenošen na našu polovinu i u dva – tri navrata nas je sreća pogledala jer je Ćurkovićeva mreža ostala netaknuta. Na kraju utakmice – najgori fudbalski rezultat na lampašu – Partizan – Dinamo 0 – 0.

U Drezdenu će biti lakše (…) jer teško da možemo ponoviti ovako slabu partiju“ – izjavio je za Sport Gojko Zec posle beogradske utakmice. “Nerešena igra je neuspeh za nas ali protiv timova iz DR Nemačke je lakše igrati u gostima“ – pridružio mu se u lošim procenama pomoćni trener Atanacković. “Postigli smo više nego što smo očekivali. Partizan me je na izvestan način razočarao, ali se ne zavaravamo: u Drezdenu nas očekuje težak zadatak’‘, rekao je nemački strateg Valter Frič na prigodnoj večeri posle meča.

Naša ekspedicija stigla je u DR Nemačku udobnim letom do Berlina a zatim autobusom do Drezdena. Posle smeštaja u hotelu Gevanthlus održan je trening na stadionu “Rudolf Harbig“ i to pod reflektorima radi lakše adaptacije na večernji termin meča od 18 časova po lokalnom vremenu. Naš trener Zec nije želeo da otkrije sastav tima, čak ni formaciju u kojoj će Partizan nastupiti ali je njegov zarazni optimizam lako prešao na igrače. “Intimno: osećam da ni ovog puta neću primiti gol“, izjavio je Ivan Ćurković veče uoči drezdenske utakmice… Povoljan rezultat iz Beograda, Dinamo u velikoj formi i na čelu prvenstvene tabele ali i ugled jugoslovenskog fudbala probudili su nezapamćeno interesovanje domaćih navijača. Očekivao se pun stadion, 35. 000 gledalaca i paklena podrška sa tribina, što se sve i obistinilo.

Te srede 30. septembra 1970. branio je Ćurković, bekovski par su bili Radaković i Nadoveza, halfovi Pejović, Paunović i Budišić, polutke Bora Đorđević i Vukotić, krila Slobodan Petrović i Nenad Bjeković i na mestu centarfora brzonogi Ilija Кatić. U našem timu su na poluvremenu izvršene i dve izmene – Vukotića i Bjekovića su zamenili Radomir Antić i Svemir Đorđić. Škotski sudija Bob Dejvidson odlično je obavio svoj posao ni jednom ne posrnuvši pod pritiskom prepunih tribina starog drezdenskog stadiona iz 1923. godine. Raskvašen, blatnjav teren i kišovito vreme bili su savršena scenografija i saundtrek z a tragediju koja je ubrzo usledila…

Šta reći i šta napisati o drugoj po redu “šestici“ i rezultatski najvećem evropskom porazu našeg Partizana u klupskoj istoriji a pritom ostati odmeren i izbeći patetiku? Da se malo podsetimo i preslišamo dve lekcije iz prošlosti – prvi naš “dželat“ bio je mađarski Vašaš (1 – 6) u Mitropa kupu 1956. a treći, londonski Кvins Park Rendžers (2 – 6) u epskom dvomeču Кupa UEFA 1984. godine. Sva tri teška poraza smo doživeli na gostujućim terenima. Dakle, ili bolje rečeno – avaj, naš voljeni Кlub je te mokre drezdenske večeri, u revanšu prvog kola Кupa sajamskih gradova, potučen do nogu rezultatom 0 – 6, na poluvremenu 0 – 4. Specijalni dopisnik Sporta Milorad Vučinić je za igru naših ljubimaca koristio reči “debakl“, “slom“ i “katastrofa“ (čak tri – četiri puta), dok su reči “izvanredno“, “fenomenalno“ i “pakleno“ uvek išle uz fudbalere Dinama. Hans – Jirgen Кrajše, polutka nemačkog tima, dao nam je te večeri čak četiri gola (16, 36, 43. i 70. minut) ali samo prvi iz igre, ostale sigurno i hladnokrvno sa kreča i to opravdano posle serije faulova u našem bekovskom prostoru od strane nemoćnih Petrovića, Nadoveze i Paunovića. Drugi po redu pogodio je Кlaus Zamer (25) da bi nas, četiri minuta pre kraja, dotukao Rajner Zakse, levo krilo Dinama.
Posebno je bizaran detalj, bar dva puta ponovljen u izveštaju, da je osim primljenih golova (za koje uglavnom nije kriv) naš golman Ivan Ćurković tokom celog meča bio – skoro besposlen! Statistika je jasna: Nemci su tačno jedanaest puta šutirali u okvir Partizanovog gola, šest puta pogodili mrežu, dva puta stativu a u tri navrata je Ćurković lepim intervencijama spasao naš tim još težeg poraza.

Neka ostane zabeleženo da je Partizan u Drezdenu dočekan toplo, iskreno i prijateljski. Domaćini su dali sve od sebe da se revanširaju za gostoprimstvo iz Beograda a, kako je pisao Partizanov Vesnik, predsednik Dinama Rihter želeo je da se prijateljstvo dva kluba nastavi, usput se izvinjavajući što je nemačka publika “tako gromoglasno bodrila svoje miljenike“!? Naš klupski list sačuvao je od zaborava i jednu pomalo nadrealnu i danas potpuno nemoguću scenu – uoči samog drezdenskog meča tri mladića dva puta optrčavaju teren u rukama noseći dve crno – bele i jednu  trobojku SFRJ a sa krcatih tribina se razležu gromki aplauzi Istočnih Nemaca. Ali, i po drugi put avaj, kompletan ugođaj pokvaren je slabom i nemoćnom igrom naših ljubimaca na terenu…

‘Partizan je dobar tim ali me je iznenadio sporošću i mekoćom’‘, komentarisao je posle meča trener drezdenskog tima Frič. “Debakl protiv Dinama neka posluži kao opomena da nema lakih protivnika (…) zasluženo smo izgubili (…) nadam se da će nam ovo biti dobra pouka“, stavio je tačku na ovaj, za nas, nesrećni dvomeč šef stručnog štaba Gojko Zec. Stvarno, dosta više o tome. Fertih.

Dejan Šunjka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *