Najnovije
2001-2010Evropa (UEFA)

Kup UEFA 2001/02

Prvotimci Partizana pred revanš protiv Rapida u Beču

Trener: Ljubiša Tumbaković

Partizan u Kupu UEFA 2001/02:

Damir Čakar 4/4, Branimir Bajić 4/1, Milivoje Ćirković 4/0, Igor Duljaj 4/0, Dejan Ognjanović 4/0, Goran Trobok 4/0, Andrija Delibašić 3/1, Ivica Iliev 3/1, Zvonimir Vukić 3/1, Miladin Bečanović 3/0, Radiša Ilić 3/0, Saša Ilić 3/0, Dragoljub Jeremić 3/0, Nenad Mišković 3/0, Ivan Stanković 2/0, Vladimir Ivić 1/2, Danko Lazović 1/0, Radovan Radaković 1/0, Vuk Rašović 1/0, Dejan Rusmir 1/0, Ilija Stolica 1/0.

Rezultati FK Partizan u Kupu UEFA 2001/02

Kvalifikacije Kupa UEFA, prvi meč, 09.8.2001, Andora La vela, Nacionalni stadion, 1.000 gledalaca, strelac: Čakar 6'

Partizan: Radaković, Ćirković, Jeremić, Rašović, Ognjanović, Bajić, Trobok (Duljaj), S. Ilić, Vukić (Rusmir), Čakar, Bečanović (Stolica)

"Sportski žurnal"
"Glas javnosti"

Kvalifikacije za Kup UEFA, drugi meč, 23.8.2001, Beograd, Stadion Partizana, 10.000 gledalaca, strelci:  Ivić 12', 59', Delibašić 21', Čakar 67', 86'  (pen.), Vukić 78', Iliev 89'

Partizan: R. Ilić, Ćirković (Lazović), Mišković, Duljaj,  Bajić, Ognjanović (Stanković), Trobok, Vukić, Delibašić,  Ivić (Čakar), Iliev

"Glas javnosti"

1. kolo Kupa UEFA, prvi meč, 20.9.2001, Beograd, Stadion Partizana, 20.000 gledalaca, strelac: Bajić 90`

Partizan: R. Ilić, Ćirković (Trobok), Jeremić (Mišković), Duljaj, Bajić, Ognjanović,  S. Ilić, Vukić, Delibašić, Čakar, Iliev (Bečanović)

"Sportski žurnal"

1. kolo Kupa UEFA, drugi meč, 27.9.2001, Beč, Stadion "Gerhard Hanapi", 12.000 gledalaca, strelac: Čakar 57'

Partizan: R. Ilić, Stanković (Ćirković), Jeremić (Mišković), Duljaj, Bajić, Ognjanović, Trobok, S. Ilić, Čakar, Delibašić, Bečanović (Iliev)

*****

Partizan je i ove evropske sezone morao prvo da odigra dva meča kvalifikacija, pre starta u prvom kolu Kupa UEFA. Ovog puta, kuglice su poslale “crno-bele” po prvi put u Andoru, egzotičnu mini-državu na Pirinejima, ušuškanu između Francuske i Španije. Čekao nas je okršaj sa ekipom Santa Kolome, za koju niko do tada nije čuo, što i nije bilo čudno – klub je osnovan tek 1986. A susret protiv Partizana im je bio debi u evropskim takmičenjima u organizaciji UEFA.

Međutim, utakmica u Andori bila je sve, samo ne idilična. Domaći fudbaleri su igrali veoma grubo i “prljavo”, podelili su ko zna koliko udaraca, nisu birali sredstva na svom debiju. Isprovociran grubim atacima igrača Santa Kolome, naš kapiten Saša Ilić je uzvratio te zatadio isključenje u 46. minutu. Ipak, Partizan je sačuvao prednost od 1-0 sa početka utakmice, kada je Čakar savladao golmana Santa Kolome.

Revanš je bio puka formalnost, “crno-beli” su bili raspucani pred oko 10.000 gledalaca. Po dva gola Ivića i Čakara, uz po jedan pogodak Delibašića, Ilieva i Vukića, doneli su Partizanu, u tom trenutku, najubedljiviju pobedu u evropskim takmičenjima. Tih 7-1 protiv Santa Kolome je još nekoliko godina bio najubedljiviji trijumf Partizana u UEFA nastupima.

Delibašić u napadu na gol Santa Kolome

Red je došao na ono glavno – prvo kolo i ozbiljan protivnik, ovog puta bečki Rapid, predvođen sa klupe velikanom nemačkog fudbala, Lotarom Mateusom. Oko 20.000 gledaca došlo je na Topčidersko brdo da isprati meč prvog kola Kupa UEFA, u kojem su oba tima imala svoje prilike, ali je Partizan tek u 90. minutu došao do pobede. Počela je već nadoknada vremena, kada je posle centaršuta Vukića iz kornera sa leve strane, Bajić u skoku glavom zahvatio loptu za konačnih 1-0. Sa pravilom gola u gostima, bila je to sasvim solidna prednost pred revanš u Beču.

Kapiteni Ilić i Ratajčik sa sudijama, pred početak utakmice Partizan – Rapid

Veliki broj navijača Partizana došao je na Stadion Gerhard Hanapi, očekujući dobro izdanje našeg tima i prolaz u drugo kolo Kupa UEFA. Nažalost, ono što je usledilo, bila je prava noćna mora koje se i danas nerado prisećamo. Već u 11. minutu Rapid je anulirao prednost “crno-belih” iz prve utakmice, golom Valnera, da bi u 33. minutu Gaston Taument, veteran kojeg se sećamo još dok je nastupao za Fejenord, povisio na 2-0. Bokovi Partizana bili su ranjivi deo, skoro sve što je Rapid uradio na ovoj utakmici u napadu, a to nije bilo malo, dešavalo se baš preko bočnih strana terena.

Nadu “crno-belima” doneo je Damir Čakar, golom iz slobodnog udarca, u 57. minutu, i to je bio rezultat koji je vodio Partizan u drugo kolo. Sreća je potrajala samo tri minuta, dok Radiša Ilić nije servirao loptu Valneru za novi gol, a uz još dva gola Vagnera, posle grubih grešaka naše odbrane, Rapid je došao do 5-1. Sasvim zasluženo, jer Rapid je te noći demonstrirao moderan, napadački fudbal a Partizan je pokazao jednu od onih smušenih i katastrofalnih igara, koje su se s vremena na vreme dešavale u evropskim kupovima. Bila je to peta po redu evropska katastrofalna “petarda”, druga u eri trenera Tumbakovića. Model igre kratkih pasova je donosio rezultat u domaćem takmičenju, ali je u evropskim okvirima bio jalov i nedovoljan za bilo kakav ozbiljniji rezultat.

Nedugo posle katastrofe u Beču, navijači su upali u Partizanov sportski centar u Zemunu, tražeći razgovor sa igračima i klupskim čelnicima. Što se tiče Rapida, on je već u narednom kolu eliminisan, i to veoma ubedljivo, od Pari Sen Žermena.

Čovek koji je  sa trenerske klupe Rapidu doneo ubedljivu pobedu protiv Partizana, Lotar Mateus, godinu dana posle utakmice u Beču postaće, na iznenađenje ovdašnje javnosti, novi trener našeg kluba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *