Najnovije
2011-2020ARHIVA SEZONAKup

Kup 2016/17

Ekipa Partizana pred finale Kupa Srbije protiv Crvene zvezde, s leva stoje Vulićević, Nemanja Stevanović, El Monir, Milenković, Kosović, Leonardo, Jevtović, Ostojić, Mihajlović, Janković i Đurđević. Foto: partizan.rs

Trener: Marko Nikolić

Partizan u Kupu Srbije 2016/17:

Nikola Milenković 6/1, Miroslav Vulićević 6/0, Bojan Ostojić 6/0, Marko Janković 6/0, Nebojša Kosović 6/0, Uroš Đurđević 5/4, Marko Jevtović 5/0, Leonardo da Silva Souza 4/2, Nemanja G. Miletić 4/0, Milan Radin 4/0, Petar Đuričković 4/0, Filip Kljajić 3/0, Nemanja Stevanović 3/0, Everton Luiz 3/0, Nemanja Mihajlović 3/0, Saša Ilić 3/0, Leandre Tawamba 3/0, Nikola Đurđić 2/0, Mohamed El Monir 2/0, Valeri Božinov 1/2, Alen Stevanović 1/0, Saša Marjanović 1/0, Dušan Vlahović 1/0, Miroslav Bogosavac 1/0, Uroš Damnjanović 1/0.

Rezultati FK Partizan u Kupu Srbije 2016/17

Šesnaestina finala Kupa Srbije, 21.9.2016, Beograd, Stadion Partizana, 3.000 gledalaca, strelci:  Đurđević 19’, 36`, Leonardo 26’ 

Partizan: Kljajić, Vulićević, Nemanja G. Miletić, Everton, Milenković, Ostojić, Marjanović, A. Stevanović (Janković), Đurđević (Vlahović), Leonardo (Kosović), Đurđić

Osmina finala Kupa Srbije, 25.10.2016, Beograd, Stadion "Kralj Petar I" na Banjici, 1.500 gledalaca, strelac: Božinov 48’, 71’

Partizan: N. Stevanović, Vulićević (Radin), Bogosavac, Jevtović (Nemanja G. Miletić), Ostojić, Milenković, Mihajlović, Kosović, Božinov (Damnjanović), Đurđić, Janković

Četvrtfinale Kupa Srbije, 05.4.2017, Beograd, Stadion TC Voždovac, 1.500 gledalaca, strelci: Đurđević 80’, Leonardo 90’

Partizan: Kljajić, Vulićević, Nemanja G. Miletić, Everton, Ostojić, Milenković, Kosović, Janković (S. Ilić), Đurđević, Tavamba (Đuričković), Leonardo (Jevtović)

Polufinale Kupa Srbije, prvi meč, 26.4.2017, Novi Sad, Stadion "Karađorđe", 7.000 gledalaca

Partizan: Kljajić, Vulićević, El Monir, Everton (Radin), Ostojić, Milenković, Jevtović (Leonardo), Kosović, Tavamba, Đurđević, Đuričković (Janković)

Polufinale Kupa Srbije, drugi meč, 10.5.2017, Beograd, Stadion Partizana, 22.256 gledalaca, strelac:  Đurđević 44’

Partizan: N. Stevanović, Vulićević, Nemanja G. Miletić, Radin, Ostojić, Milenković, Mihajlović (Đuričković), Kosović, Tavamba (Jevtović), Janković (S. Ilić), Đurđević

 

Finale Kupa Srbije, 27.5.2017, Beograd, Stadion Partizana, 22.000 gledalaca, strelac: Milenković 42’

Partizan: N. Stevanović, Vulićević, El Monir, Jevtović, Ostojić, Milenković, Mihajlović (Đuričković), Kosović, Đurđević, Leonardo (Radin), Janković (S. Ilić)

*****

Takmičenje u Kupu Srbije je, po tradiciji, počelo znatno kasnije od prvenstva i evropskih takmičenja. Mečevi šesnaestine finala odigrani su tek pred kraj septembra, a do tada je Ivana Tomića na klupi Partizana već zamenio Marko Nikolić.

U toj prvoj rundi, Partizan je savladao Napredak na svom terenu sa sigurnih 3-1, uz dva gola Đurđevića i jedan Leonarda. Posle skoro mesec dana, u osmini finala, posao je bio znatno lakši – čekalo nas je Žarkovo, ekipa iz nižeg ranga, koja je „crno-bele“ ugostila na stadionu Rada na Banjici.

Uprkos velikoj razlici u kvalitetu, Partizan je pružio bledu partiju ali i to je bilo dovoljno da se, golovima Božinova, savlada ekipa iz beogradskog predgrađa. Ta dva kola bila su i poslednja koja su bila planirana za jesen 2016. u ovom takmičenju.

Na proleće, u četvrtfinalu, uz mnogo muke Partizan je preskočio sledeću prepreku, a to je bio Voždovac. Na krovu TC Stadion, domaći su imali prednost od 1-0 do 80. minuta. Tek tada, posle indirekta, Uroš Đurđević donosi izjednačenje, a u poslednjem minutu Leonardo skida kamen sa srca svim navijačima „crno-belih“ i donosi pobedu i plasman u polufinale.

U polufinale su se, osim Partizana, plasirali još Vojvodina, Crvena zvezda i Čukarički, a kuglice na žrebu su odredile da Partizan odmeri snage protiv Vojvodine. Polufinale je, prema propozicijama, igrano na dve utakmice. U prvoj, u Novom Sadu, završeno je bez golova. U pauzi između dve polufinalne utakmice, došlo je do smene na čelu prvenstvene tabele, što je još više osnažilo motivaciju fudbalera Partizana i probudilo do tada usnulu većinu njegovih navijača.

Stadion Partizana, tokom druge polufinalne utakmice Kupa Srbije protiv Vojvodine, 10. maja 2017.

U revanšu, 10. maja, pred preko 22.000 gledalaca, utakmicu rešava Uroš Đurđević, „suvim listom“ u rašlje gola Vojvodine, krajem prvog poluvremena.

Uroš Đurđević matira golmana Vojvodine Rockova u revanšu polufinala

U drugom paru polufinala, Crvena zvezda je uz dosta muke (4-1, 1-2) savladala Čukarički, pa nas je 27. maja 2017. u poslednjem danu sezone, čekao još jedan, a ukupno četvrti dvoboj beogradskih „večitih rivala“. U dotadašnja tri, Partizan je dva puta slavio a jedan meč je završen nerešeno, uz žestoku krađu sudija i priznat gol Zvezde posle gol-auta.

Jedan meč u finalu, na našem stadionu, voljom žreba, spuštao je zavesu na sezonu. Utakmica je rešena golom Partizanovog mladog štopera Nikole Milenkovića, krajem prvog poluvremena, udarcem glavom posle kornera. Imao je do kraja Partizan prilike da uveliča prednost, ali je sebičnost našeg napadačkog tandema dovela do toga da pomalo i strepimo u finišu, usled pritiska Crvene zvezde. Ali, tada na scenu stupa golman Nemanja Stevanović, koji je u finišu sezone zamenio povređenog Kljajića. Odbranio je Stevanović nekoliko teških šuteva na naš gol, i slavlje je moglo da počne! Partizan je osvojio Kup Srbije, a ujedno i „duplu krunu“.

Nikola Milenković postiže i slavi pobedonosni gol u finalu protiv Crvene zvezde. Foto: partizan.rs

Od četiri utakmice protiv najvećeg rivala te sezone, tri u prvenstvu i jedna u kupu, Partizan je pobedio tri puta. Tako da kasnija bulažnjenja i naknadna „pamet“ tadašnjeg trenera komšija, kako su njima „oteti trofeji“, treba shvatiti samo kao frustraciju ili čak bezobrazluk. Teren je jasno pokazao ko je bio najbolji tim te sezone. Partizan je, osim rivala na terenu, bio često prinuđen da igra i protiv onih koji su bili predviđeni da dele pravdu, ali su, u stvarnosti, donosili skandalozne odluke u korist Crvene zvezde. Ni to im nije bilo dovoljno.

Bio je to četrnaesti nacionalni kup u vitrinama Partizana, a najbolji strelac u našoj ekipi, u ovom takmičenju, bio je Uroš Đurđević, sa četiri gola.

Sezona, koja je počela šokantnom evropskom eliminacijom i lošim startom u prvenstvu, završila se kako to niko nije očekivao – osvojenom „duplom krunom“.

Uzalud trud, džaba vam sve…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *