Najnovije
2011-2020ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

LE 2016/17

Ekipa Partizana pred prvi meč protiv Zaglebja, gore: Brašanac, Đurđić, Milenković, Šaranov, Gogua. Dole: Radović, Janković, Everton, Bogosavac, Vulićević, Mihajlović. Foto: partizan.rs

Trener: Ivan Tomić

Partizan u kvalifikacijama Lige Evrope 2016/17: 

Bojan Šaranov 2/0, Miroslav Vulićević 2/0, Miroslav Bogosavac 2/0, Everton Luiz 2/0, Nikola Milenković 2/0, Cedric Gogoua 2/0, Nemanja Mihajlović 2/0, Darko Brašanac 2/0, Nikola Đurđić 2/0, Marko Janković 2/0, Miroslav Radović 2/0, Saša Marjanović 1/0, Valeri Božinov 1/0, Alen Stevanović 1/0, Saša Ilić 1/0, Petar Đuričković 1/0, Dušan Vlahović 1/0.

Rezultati FK Partizan u kvalifikacijama Lige Evrope 2016/17

2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, prvi meč, 14.7.2016, Beograd, Stadion Partizana, 14.000 gledalaca

Partizan: Šaranov, Vulićević, Bogosavac, Everton, Milenković, Gogua, Mihajlović, Brašanac (Marjanović), Đurđić (Božinov), Janković (A. Stevanović), Radović

 

2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, drugi meč, 21.7.2016, Zaglebie arena, 7.000 gledalaca

Partizan: Šaranov, Vulićević, Bogosavac (Đuričković), Milenković, Gogua, Everton, Mihajlović, Brašanac, Đurđić (Vlahović), Radović (S. Ilić), Janković

  • izvođenje penala: Brašanac - preko gola, Janus 1:0; Ilić 1:1, Guldan 2:1; Đuričković 2:2, Todorovski - Šaranov brani; Janković 2:3, Voznjak 3:3; Mihajlović - Polaček brani, Vlaško 4:3.

*****

Čak i pre nego što je počelo prvenstvo za sezonu 2016/17, Partizan je započeo, a nažalost i završio takmičenje u Evropi. Tokom leta ekipa je doživela brojne promene. Došli su u Humsku ulicu vezisti Petar Đuričković, Saša Marjanović (obojica iz niškog Radničkog), Milan Radin (Voždovac), levi bek Nemanja G. Miletić (Javor), još jedan vezista – Marko Janković (Olimpijakos), zatim naš bivši fudbaler Miroslav Radović, napadač Nikola Đurđić (Augsburg), pa brazilski vezni igrač Leonardo da Silva (Anži), te tandem iz Čukaričkog, golman Nemanja Stevanović i štoper Bojan Ostojić.

Letnje pripreme su održane u Poljskoj, a voljom žreba, upravo je protivnik Partizana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope bila poljska ekipa – Zeglebie iz Lubina.

Ovaj klub je u svojoj dotadašnjoj istoriji dva puta bio šampion Poljske i tri puta osvajač poljskog kupa, a u evropskim takmičenjima pod okriljem UEFA, učestvovao je samo pet puta (ne računajući Intertoto kup), i nikada nije dogurao dalje od kvalifikacija ili prvog kola. Dakle, za protivnika smo imali klub koji je po svemu bio ispod renomea Partizana.

Već 14. jula bilo je vreme za prvi od dva kvalifikaciona meča. Partizan je ugostio Zaglebie u Humskoj ulici, pred oko 14.000 gledalaca. „Crno-beli“ su diktirali tempo, imali loptu u svom posedu veći deo utakmice, pogađali okvir gola, stvarali prilike – od kojih je najbolja bila ona Marka Jankovića, ali, meč je završen sa razočaravajućih 0-0. Čak ni činjenica da su preoštri gosti od 56. minuta igrali sa igračem manje, usled isključenja Papadopulosa, nije uticala na promenu rezultata. Ipak, Partizan je pokazao znatno više od poljske ekipe, pa smo očekivali da uz isto ovakvu, ali efikasniju igru, uspeh u revanšu ne može da izostane.

Nikola Milenković šutira na gol Zaglebia, foto: partizan.rs

U revanšu, pokazalo se, ekipa Zaglebia je igrala još grublje nego u Beogradu, a takav način igre im je tolerisao sudija, Ukrajinac Abdula. Propustio je da još u prvom poluvremenu isključi srpskog igrača u ekipi domaćih, Ćotru, a ni Todorovski nije zaostajao u oštroj igri.

Posle nekoliko dobrih prilika na obe strane, ostalo je bez golova, pa se otišlo u produžetke. Ni dodatnih pola sata nije bilo dovoljno da neka od ove dve ekipe postigne gol, pa se pristupilo izvođenju penala.

Već u prvoj seriji Brašanac prebacuje gol, a naša sledeća tri izvođača (Saša Ilić, Đurićković i Janković) su bila precizna, dok je naš golman Šaranov odbranio udarac Todorovskog. U poslednjoj, petoj seriji, golman domaćih Polaček, koji je blistao i u Beogradu, brani šut Nemanji Mihajloviću, a Vlaško postiže gol i donosi prolazak poljskom klubu u narednu rundu!

Bio je to razočaravajući ishod za Partizan – evropske ambicije su se raspršile još na samom početku sezone! Iako je Partizan na terenu pokazao znatno više od poljskog kluba, nedostajalo je konkretnih poteza, efikasnosti i golova, a možda i svežine posle sprovedenih priprema. A pre svega – čvrstine, sportske drskosti i bezobrazluka, jer Partizanova filozofija fudbala decenijama baštini dopadljivu igru, a nekada dođu utakmice, kao što su ove protiv Zaglebia gde je bitnije pokazati zube i na oštrinu odgovoriti istom, pa i većom merom.

Zatim, možemo se zapitati da li bi ishod bio ovakav da je ukrajinski arbitar sudio po pravdi, a ne po željama Zaglebia, jer je u revanšu bilo očigledno da im dozvoljava i ne sankcioniše grubu igru.

Đurđić je u revanšu dobio udarac u glavu, ali sudija ni to nije sankcionisao na adekvatan način. Foto: partizan.rs

Frustracija je bila tim veća jer je Zaglebie po kvalitetu i grubosti u igri više nalikovalo na neku seosku ekipu nižeg ranga, nego na učesnika evropskih takmičenja. Naravno, već u sledećem kolu su eliminisani od danskog Sonderjiskea. Nažalost, to nije bila nikakva uteha za Partizan. Sezona je počela teškim udarcem…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *