Najnovije
1971-1980ARHIVA SEZONABlog

KEŠ 1976/77

Ekipa Partizana pred prvi meč Kupa šampiona protiv kijevskog Dinama. S leva stoje Antić, Ivančević, Hatunoć, Kozić, Trifunović, S. Paunović, Stojković, Kunovac, Tomić, Grubješić i Zavišić.

Trener: Tomislav Kaloperović

FK Partizan u KEŠ 1976/77:

Radmilo Ivančević 2/0, Radomir Antić 2/0, Refik Kozić 2/0, Jusuf Hatunić 2/0, Predrag Tomić 2/0, Nenad Stojković 2/0, Ilija Zavišić 2/0, Pavle Grubješić 2/0, Slavoljub Paunović 2/0, Rešad Kunovac 2/0, Aco Trifunović 2/0, Petar Borota 1/0, Boško Đorđević 1/0, Dževat Prekazi 1/0, Vuk Perović 1/0.

Rezultati FK Partizan u KEŠ 1976/77

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona, prvi meč, 15.9.1976, Kijev, Centralni stadion, 41.000 gledalaca

Partizan: Ivančević (Borota), Antić, Kozić, Hatunić, Tomić, Stojković, Zavišić, Grubješić (Boško Đorđević), S. Paunović, Kunovac, Trifunović

"Slobodna Dalmacija"

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona, drugi meč, 29.9.1976, Beograd, Stadion Crvene zvezde, 50.654 gledaoca

Partizan: Ivančević, Antić, Kozić, Hatunić, Tomić (Stojković), Kunovac, Zavišić, Trifunović, S. Paunović (Grubješić), Perović, Prekazi

"Slobodna Dalmacija"

*****

Posle punih 11 godina, Partizan je nastupio u Kupu šampiona. Žreb nije bio naklonjen našem klubu, u prvom kolu nas je čekao Dinamo iz Kijeva, tada najbolji tim SSSR-a, na čelu sa sjajnim Olegom Blohinom. Bila je to ekipa koja je u to vreme harala sovjetskim fudbalom. Dve godine pre nego što će se nameriti na Partizan, Kijevljani su osvojili i Kup pobednika kupova, kao i Superkup UEFA!

Samo nekoliko meseci pre ovog dvomeča, Partizan je sa istim protivnikom – kijevskim Dinamom, igrao 0-0 u prijateljskoj utakmici u Beogradu.

U prvom meču u Kijevu, Dinamo je slavio sa 3-0. Partizan je platio danak pauzi od jedanaest godina odsustva sa evropske scene. Na ovom meču praktično je počela serija Partizanovih evropskih fudbalskih samoubistava. Naime, pošto se u 79. minutu povredio golman Ivančević, njega je zamenio Petar Borota. Minut kasnije, isključen je strelac prvog gola za Dinamo, Onišćenko, ali je Partizan uspeo da sa igračem više primi dva gola do kraja utakmice! Prvo je kiksirao Borota, a zatim je Boško Đorđević skrivio penal.

U revanšu, na Stadionu Crvene zvezde (igrano je u komšiluku usled velikog interesovanja), Kijevljani su opet bili bolji – ovog puta sa 2-0, te su tako potvrdili svoju klasu. Partizan je imao priliku da pri rezultatu 0-2 postigne utešni gol sa penala, ali je Vuk Perović bio neprecizan. Koliko Partizan nije imao sreće u žrebu govori činjenica da je Dinamo iz Kijeva posle Partizana eliminisao PAOK i Bajern, da bi tek u polufinalu zastao i bio eliminisan od Borusije iz Menhengladbaha! A Partizanu je ostalo da sačeka neku drugu priliku za zapaženiji evropski rezultat. Igrom žreba, u sledeća dva Partizanova nastupa u KEŠ (1978, 1983) opet je po naš klub bio koban klub sa imenom Dinamo – prvo drezdenski, a potom berlinski!

 

Navijači Partizana na putu za Kijev
„Grobari“ na revanšu protiv kijevskog Dinama

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *