Najnovije
2001-2010ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

LŠ / Kup UEFA 2008/09

Ekipa Partizana pred utakmicu kvalifikacija za Ligu Kupa UEFA, u Temišvaru

Trener:  Slaviša Jokanović 

  Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2008/09:

Miloš Bogunović 4/2, Lamine Diarra 4/1, Veljko Paunović 4/1, Mladen Božović 4/0, Srđa Knežević 4/0, Ivan Obradović 4/0, Nenad Đorđević 4/0, Đorđe Lazić 4/0, Antonello Juca 3/1, Ivan Stevanović 3/0, Almami Moreira 3/0, Milovan Sikimić 2/0, Dragan Čadikovski 2/0, Adem Ljajić 2/0, Radosav Petrović 2/0, Nenad Marinković 2/0, Zoran Tošić 1/1, Aleksandar Miljković 1/0, Darko Maletić 1/0, Ljubomir Fejsa 1/0.

Partizan u Kupu UEFA 2008/09:

Ivan Stevanović 6/1, Lamine Diarra 6/1, Miloš Bogunović 6/1, Zoran Tošić 6/1, Mladen Božović 6/0, Srđa Knežević 6/0, Almami Moreira 6/0, Ivan Obradović 5/0, Đorđe Lazić 5/0, Antonello Juca 5/0, Nenad Đorđević 4/0, Radosav Petrović 4/0, Ljubomir Fejsa 4/0, Veljko Paunović 4/0, Marko Jovanović 3/0, Dragan Čadikovski 2/0, Adem Ljajić 2/0, Nenad Marinković 1/0, Milan Perić 1/0, Aleksandar Miljković 1/0.

Rezultati FK Partizan u kvalifikacijama Lige šampiona 2008/09

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 29.7.2008, Baku, Stadion Tofik Bahranov, 8.000 gledalaca, strelac: Bogunović 2`

Partizan: M. Božović, Кnežević, Obradović, Žuka, Đorđević, Sikimić (Miljković), Lazić, Bogunović (Čadikovski), Dijara, Moreira, Paunović (Ljajić)

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 06.8.2008, Beograd, Stadion Partizana, 19.621 gledalac, strelci: Žuka 62`, Diara 84`

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Žuka (Ljajić), Đorđević, Кnežević, Lazić, Bogunović (Nenad Marinković), Diara, Moreira, Paunović (Petrović)

 

3. kolo kvalifikacija, prvi meč, 13.8.2008, Beograd, Stadion Partizana, 22.274 gledaoca, strelci: Paunović  11`, Bogunović  14`

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Petrović (Maletić), Đorđević, Sikimić, Кnežević,  Bogunović (Nenad Marinković), Diara, Paunović, Lazić (Čadikovski)

3. kolo kvalifikacija, drugi meč, 27.8.2008, Istanbul, Stadion Šukru Saračoglu, 45.000 gledalaca, strelac: Tošić 75`

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Žuka, Đorđević, Кnežević, Fejsa (Lazić), Paunović (Bogunović), Diara, Moreira, Tošić

 

Rezultati FK Partizan u Kupu UEFA 2008/09

1. kolo Kupa UEFA, prvi meč, 18.9.2008, Temišvar, Stadion Dan Paltinišanu, 20.000 gledalaca, strelci: Tošić 35`, Bogunović 65`

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Žuka, Đorđević, Кnežević, Petrović (Lazić), Diara (Perić), Bogunović (Čadikovski), Moreira, Tošić

1. kolo Kupa UEFA, drugi meč, 02.10.2008, Beograd, Stadion Partizana, 15.623 gledaoca, strelac: Stevanović 70`

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Žuka, Đorđević, Кnežević, Lazić (Petrović), Diara (Čadikovski), Bogunović (Nenad Marinković), Moreira, Tošić

 

Liga Kupa UEFA, Grupa C, 23.10.2008, Beograd, Stadion Partizana, 23.780 gledalaca, strelac: Diara 34`

Partizan: M. Božović, Stevanović (Miljković), Obradović, Žuka, Кnežević, Jovanović, Fejsa (Lazić),  Paunović (Bogunović), Diara, Moreira, Tošić

Grupa C, 06.11.2008, Štutgart, Mercedes Benc arena, 22.000 gledalaca

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Petrović, Đorđević, Кnežević, Žuka (Fejsa), Bogunović (Paunović), Diara, Moreira, Tošić

 

 

 

Grupa C, 28.11.2008, Beograd, Stadion Partizana, 14.210 gledalaca

Partizan: M. Božović, Stevanović, Tošić, Žuka, Đorđević, Кnežević, Fejsa (Lazić), Ljajić
(Jovanović), Bogunović (Paunović), Moreira, Diara

 

Grupa C, 03.12.2008, Sevilja, Stadion Ramon Sančez Pichuan, 20.000 gledalaca

Partizan: M. Božović, Stevanović, Obradović, Fejsa, Jovanović, Кnežević, Petrović, Ljajić, Diara (Bogunović), Moreira (Lazić (Paunović)), Tošić

*****

Na osnovu osvojene titule prvaka u sezoni 2007/08, Partizan je startovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od drugog kola. Kuglice na žrebu su našem klubu u drugom kolu dodelile ekipu Intera iz Bakua, totalno nepoznatu na našem podneblju.

Naravno, očekivao se plasman Partizana u naredno kolo, ali je do njega došlo nešto teže nego što je predviđano. U prvoj utakmici u Bakuu, Partizan je već na startu poveo golom debitanta Miloša Bogunovića, ali u finišu meča domaći stižu do, pomalo iznenađujućeg, izjednačenja.

Revanš u Beogradu bio je, fudbalski rečeno, veoma „tvrd“. Partizan nikako nije uspevao da probije odbranu gostiju, sve do 61. minuta, kada je Žuka udarcem sa distance doveo Partizan u prednost. U finišu, posle stative Nenada Marinkovića, najbolje se snalazi Diara za konačnih 2-0.

Almami Moreira na utakmici protiv Intera iz Bakua

U trećoj rundi kvalifikacija, Partizan je za rivala dobio Fenerbahče. Euforija među navijačima bila je na zavidnom nivou, a turskog prvaka su na terenu predvodili Roberto Karlos, Edu, Aleks i golman Demirel, a na klupi je sedeo iskusni Španac, Luis Aragones.

Utakmica je imala svoju uvertiru: u isto vreme održavala se Olimpijada u Pekingu, a selektor Srbije, Miroslav Đukić, bivši trener Partizana, odlučio je da u nacionalni tim pozove Partizanove igrače – Tošića, Fejsu i Jovanovića. Đukić se pozivao na interes srpskog fudbala i činjenicu da je nacionalni tim ispred svega, pa i klupskih obaveza. To jeste tako, ali uz malo dobre volje, mogao je izaći u susret Partizanu i makar ostaviti u Srbiji nekoga od ove trojice. Da se ne lažemo: sa fudbalskog aspekta, Olimpijada ima trećerazredni značaj u odnosu na Ligu šampiona. A Partizan je u tim kvalifikacijama predstavljao ne samo sebe već i srpski fudbal. Ipak, Đukić je ostao nem na molbe iz Partizana…

Partizan je, tako, oslabljen dočekao Fenerbahče, ali to ga nije sprečilo da već u uvodu meča priredi pravi pakao gostima. Već posle petnaest minuta bilo je 2-0 za „crno-bele“. Prvo je Veljko Paunović u mrežu sproveo centaršut Ivana Stevanovića, a četiri minuta kasnije, posle šuta Diare i odbijene lopte, Bogunović kolenom šalje odbitak u mrežu, za 2-0 i erupciju u Humskoj ulici!

Miloš Bogunović sprovodi loptu u mrežu za 2-0 protiv Fenerbahčea

Desetak minuta kasnije, Bogunović postiže još jedan gol, efektno u trku lobuje golmana Fenera, ali linijski sudija signalizira ofsajd. Bio je u pravu, ali da li bi tako postupio da je isti, minimalan ofsajd, bio pri napadu turske ekipe?

Onda na scenu stupa sudija Krejg Tomson sa pomoćnikom na istočnoj strani…u finišu poluvremena, jedno „remplovanje“ Sikimića i Aleksa, on karalteriše kao penal za Fenerbahče! Aleks je siguran, i na odmor se odlazi  „samo“ sa 2-1. U nastavku, Guiza donosi izjednačenje, ali posle ofsajda, još većeg nego što je prethodno bio onaj Bogunovićev za nesuđenih 3-0. Sudija podno istočne tribine nije dizao zastavicu. Klasična pljačka, koja je svima jasno pokazala ko mora da se plasira u grupnu fazu.

Da u pitanju nije nikakva teorija zavere, pokazao je i revanš u Istanbulu. Sudio je poznati španski sudija, Mehuto Gonzales. A u Fenerbahčeu, na klupi njegov zemljak Luis Aragones, a u napadu Guiza. Veoma jasno „pismo o namerama“ poslato od strane UEFA.

Partizan je bio jači za povratnike sa Olimpijade, od kojih su u prvih jedanaest bili Tošić i Fejsa. Poluvreme je završeno prednošću Fenerbahčea od 1-0, golom Kazima, a posle petnaest minuta nastavka, Aleks je povisio na 2-0. Nekoliko minuta kasnije, Lugano nespretno matira svog golmana Demirela, ali sudije pokazuju ofsajd Bogunovića (koji ovog puta nije postojao). Divljanje sudija se nastavlja i u revanšu…

Petnaestak minuta pre kraja, Tošić iz slobodnog udarca smanjuje na 1-2, ali za nešto više – nije bilo vremena. Partizan je bio brutalno osakaćen sudijskim odlukama u obe utakmice. Tri sporne odluke u dva meča, koje su direktno skrojile rezultat. A kada protiv sebe imate tako jaku ekipu, pa još i sudijsku trojku, šanse za uspen su minimalne.

Partizan je morao da se zadovolji prvim kolom Kupa UEFA, posle kojeg bi, u slučaju uspeha, nastavio takmičenje u grupnoj fazi. Tu nas je ćekalo jedno sasvim prijatno putovanje, u obližnji Temišvar. Nekada Politehnika, a sada FK Temišvar, usled brojnih turbulencija u klubu i borbe za ime, boje i tradiciju kluba, bio je domaćin u prvom susretu. Partizan je, uz zavidan broj svojih navijača, rešio prvi meč u svoju korist, golovima Tošića i Bogunovića, sa 2-1.

Gol Tošića u Temišvaru

U revanšu, Partizan dolazi do minimalne pobede, prelepim golom Ivana Stevanovića. Tako su se „crno-beli“ plasirali u grupnu fazu, a vredno je da se istakne da je u revanšu u Beogradu bio prisutan veliki broj navijača Temišvara, i da su obe utakmice protekle u prijateljskom tonu i uz međusobno uvažavanje igrača oba kluba i njihovih navijača.

U Ligi Kupa UEFA, Partizan je dobio možda i najtežu grupu. Sampdoria, Sevilja, Štutgart i belgijski Standard. Tri ekipe iz „liga petice“. Igralo se po jednostrukom bod-sistemu, a počelo je porazom od Sampdorije, 1-2 u Beogradu, a popularni „Samp“ je bio predvođen Antonijom Kasanom. Utešni gol za Partizan postigao je Diara.

Žuka u napadu na gol Sampdorije

I do kraja takmičenja, Partizan je beležio poraz za porazom. U Štutgartu 0-2, zatim 0-1 protiv Standarda u Beogradu, pa konaćno 0-3 u Sevilji. Osim te poslednje utakmice u Sevilji, Partizan ni na jednom meču nije bio ubedljivo savladan, i u svim susretima skoro do finiša meča bio je u igri za povoljan rezultat. Ipak, presudio je nedostatak iskustva u ovakvim utakmicama, i, budimo realni – nešto slabiji igrački kadar u odnosu na rivale.

Uprkos svemu, evropska sezona nije bila razočaravajuća. Plasman Partizanau Ligu šampiona bio je sprečen očiglednim sudijskim krađama u oba meča protiv Fenerbahčea. Protiv Temišvara zabeležene su dve pobede i plasman u grupnu fazu Kupa UEFA, a onda, ekipa je bila i emotivno ispražnjena. Za razliku od nekih ranijih sezona, kada su porazi uz „četvorke“ i „petice“, pa i poneku „šesticu“, bili neizostavni deo Partizanovih evropskih gostovanja, ova sezona mogla je da znači stabilizaciju u evropskim okvirima. A već pomenuti plasman u grupe Kupa UEFA postao je, već, deo tradicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *