Najnovije
2001-2010ARHIVA SEZONAKup

Kup 2007/08

Tim Partizana pred finale Kupa Srbije 2007/08 protiv Zemuna. Gornji red: Jovetić, Đorđević, Diara, M. Božović, Rnić, Moreira. Donji red: Đ. Lazić, Tošić, Maletić, Obradović, Žuka.

Treneri|: Miroslav Đukić (do 25.12.2007), Slaviša Jokanović (od 25.12.2007) 

Partizan u Kupu Srbije 2007/08:

Lamine Diarra 4/5, Stevan Jovetić 4/3, Antonello Juca 4/2, Đorđe Lazić 4/1, Zoran Tošić 4/1, Darko Maletić 4/0, Žarko Lazetić 3/2, Dragan Čadikovski 3/2, Mladen Božović 3/0, Nenad Đorđević 3/0, Marko Jovanović 3/0, Srđa Knežević 3/0, Nikola Mitrović 3/0, Almami Moreira 3/0, Ivan Obradović 3/0, Nemanja Rnić 3/0, Slaven Stjepanović 3/0, Ednilson 2/0, Aleksandar Lazevski 2/0, Vitor Hugo 2/0, Borko Veselinović 1/1, Darko Božović 1/0, Marko Ćetković 1/0, Aleksandar Radosavljević 1/0, Miloš Mihajlov 1/0, Milovan Sikimić 1/0, uz 1 autogol protivnika.

Rezultati FK Partizan u Kupu Srbije 2007/08

Šesnaestina finala Kupa Srbije, 26.9.2007, Beograd, Stadion Partizana, 2.474 gledaoca, strelci:  Jovetić 2', Lazetić 50', Žuka 68', Veselinović 87'

Partizan: Radosavljević, Rnić, Lazevski, Mitrović, Jovanović, Sikimić, Maletić, Veselinović, Lazetić,  Stjepanović (Žuka (Knežević)), Jovetić (Viktor Hugo)

 

 

Osmina finala Kupa Srbije, 24.10.2007, Sremska Mitrovica, Stadion Promenada, 3.000 gledalaca, strelci: Jovetić 20`, Tošić 55`, Stanojević (autogol) 77`

Partizan: D. Božović, Rnić, Lazevski, Žuka, Jovanović, Mihajlov, Đ. Lazić, Moreira (Mitrović), Diara (Lazetić), Jovetić (Vitor Hugo), Tošić

 

Četvrtfinale Kupa Srbije, 19.3.2008, Beograd, Stadion Partizana, 3.827 gledalaca, strelci: Čadikovski 23', 37', Žuka 54', Đ. Lazić 61', Lazetić 74'

Partizan: M. Božović, Maletić, Obradović, Žuka (Stjepanović), Đorđević, Knežević, Ednilson, Đ. Lazić, Čadikovski,  Tošić (Ćetković), Diara (Lazetić)

 

Polufinale Kupa Srbije, 16.4.2008, Beograd, Stadion Crvene zvezde, 20.000 gledalaca, strelci: Diara 13', 22', Jovetić 79'

Partizan: M. Božović, Jovanović, Obradović, Ednilson, Knežević, Đorđević, Đ. Lazič (Tošić), Moreira, Jovetić, Maletić, Diara (Čadikovski)

 

 

Finale Kupa Srbije, 07.5.2008, Beograd, Stadion Partizana, 13.950 gledalaca, strelac: Diara 12', 41', 90'

Partizan: M. Božović, Maletić, Obradović,  Žuka (Mitrović), Rnić, Đorđević, Đ. Lazić, Moreira (Stjepanović), Diara, Tošić, Jovetić (Čadikovski)

*****

Takmičenje u Kupu Srbije za 2007/08 je počelo tek krajem septembra. Partizan je u prve tri runde imao relativno lak posao, zahvaljujući žrebu koji je „crno-belima“ sva tri puta dodelio klubove iz nižeg ranga, Prve lige Srbije.

U šesnaestini finala Partizan je na svom terenu lako savladao Rad sa 4-1, a trener Đukić je pružio šansu i brojnim rezervistima. Naredno kolo, osmina finala, donela je gostovanje u Sremskoj Mitrovici, ekipi Srema, a Partizan je i ovog puta, bez većih napora, slavio, i to sa 3-0. Time je završen deo takmičenja u kupu planiran za 2007, pa je četvrtfinale zakazano tek za mart mesec.

U tom periodu, Đukić je napustio klupu Partizana a umesto njega je za novog trenera postavljen Slaviša Jokanović. U četvrtfinalu, Partizan je u Humskoj dočekao još jedan klub iz nižeg ranga. Niški Sinđelić je bio naš protivnik tog 19. marta, i Partizan je, zaigravši u sasvim crnoj opremi, pobedio sa ubedljivih 5-1.

Dragan Čadikovski na utakmici protiv Sinđelića iz Niša

Polufinale je zakazano za 16. april i to je bio ubedljivo najveći ispit. Čekala nas je Crvena zvezda na njenom terenu, ekipa sa kojom se Partizan te sezone borio za zvanje šampiona Srbije, a meč je došao u ne baš sjajnom momentu za „crno-bele“ – posle tri vezana remija u prvenstvu.

Partizan je sjajno otvorio utakmicu, sa dva gola Lamina Diare – prvi iz voleja, drugi sa oko 20 metara, i već u 22. minutu Partizan je imao prednost od 2-0. Protivnik je bio grogiran…

Diara je na samom početku drugog dela igre imao priliku koju je teže propustiti nego realizovati. Da je tada postigao gol, brodolom Zvezde bio bi na pomolu…Nažalost, Partizan se zadovoljava postignutim, neki čudan strah ulazi među naše igrače, pa Crvena zvezda do sredine drugog poluvremena, golovima Burzanovića i Jestrovića, poravnava na 2-2! Samo malo kasnije, domaći postižu i treći gol, ali je on na intervenciju pomoćnog sudije Milisavljevića poništen. Istini za volju, strelac Milijaš nije bio u ofsajdu i naknadnim gledanjem snimka utvrđeno je da se radilo o sudijskom propustu. Ono što je zanimljivo je da navijači našeg rivala i petnaest godina kasnije pominju ovaj detalj kao dokaz „nepobitne krađe“ i „favorizovanja Partizana“, dok mnogobrojne odluke sudija na štetu Partizana u derbi mečevima selektivno zaboravljaju. Dokle je išla ta haranga na sudije, govori i činjenica da je linijski sudija Milisavljević pod pritiskom Crvene zvezde morao da napusti suđenje pa čak i da se izvini i Zvezdi kao klubu i njenim navijačima!

Vratimo se na utakmicu – posle jednog slobodnog udarca u 79. minutu, u šesnaestercu Zvezde se najbolje snalazi Stevan Jovetić i donosi konačnih 3-2 za Partizan! Partizan je tako izborio plasman u finale, a narednih meseci slušali smo kuknjavu i naricanje iz komšijskog tabora.

Stevan Jovetić, tokom polufinala protiv Crvene zvezde

U finalu, Partizan je na svom terenu, 7. maja, dočekao ekipu Zemuna, koja je bila najprijatnije iznenađenje u kup takmičenju. Zemun je u polufinalu eliminisao OFK Beograd, posle izvođenja penala, a pre toga, pred plavo-zelenima su pali i Mokra Gora, Vlasina i Banat. Zanimljivo je da je u trenutku igranja finala Zemun već izgubio i drugoligaški status i ispao u treći rang takmičenja!

Ipak, to nije sprečilo solidan broj pristalica Zemuna da svojim prisustvom uveličaju finale, koje je igrano pred petnaestak hiljada gledalaca. Partizan je bez većih poteškoća rešio meč u svoju korist sa 3-0, kako se i očekivalo, a sva tri gola postigao je Lamin Diara.

„Crno-beli“ su tako, posle sedam godina pauze, osvojili nacionalni kup, i to deseti, jubilarni. Samo tri nedelje kasnije, Partizan će osvojiti i jubilarnu dvadesetu titulu državnog prvaka!

Nijedan igrač Partizana nije odigrao svih pet utakmica u ovoj sezoni nacionalnog kupa, a po četiri su odigrali Diara, Jovetić, Žuka, Đorđe Lazić, Tošić i Maletić. Lamin Diara je sa pet golova bio najbolji strelac Partizana u kupu, a istovremeno i najbolji strelac Kupa Srbije za sezonu 2007/08, računajući fudbalere iz svih klubova. Stevan Jovetić je postigao tri gola, a po dva puta su strelci bili Žuka, Lazetić i Čadikovski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *