Najnovije
Ime

Ime kluba i osnivanje

Svearmijsko prvenstvo, koje je održano u Beogradu u leto 1945, bilo je uvod u osnivanje Partizana. Tada su se u Beogradu okupili najbolji sportisti iz redova Jugoslovenske armije i tada je rođena ideja da se oformi fudbalski klub pod okriljem vojske, kao što je to bio slučaj i u ostalim zemljama socijalizma. Već u oktobru iste godine, plan je sproveden u delo, pa je 4. oktobra 1945, u zgradi u kojoj se danas nalazi Dom Vojske u Beogradu, osnovan Partizan, kao Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije. U okviru društva su se nalazile fudbalska, košarkaška, atletska, odbojkaška i šahovska sekcija. Sekcije su kasnije prerasle u klubove, a vrlo brzo su formirani klubovi i u ostalim sportovima. Pošto se u to doba čitav društveni život odvijao po uzoru na Sovjetski Savez, ni sport nije bio izuzetak. Partizan je osnovan po uzoru na moskovski CDKA (današnji CSKA),koji je takođe bio vojni klub. Ne samo što je sistem organizovanja kluba i sportskog društva bio spoveden po uzoru na sovjetskog „starijeg brata”, već je Partizan preuzeo i iste boje kao moskovski klub, crveno-plave, koje su kasnije promenjene.

Inicijatori osnivanja bili su narodni heroji Svetozar Vukmanović Tempo (narodni heroj, pravnik), Petar Peko Dapčević (španski borac, narodni heroj, čuven po hvatanju nacističkog komandanta Beograda Fon Lera), Mijalko Todorović Plavi (narodni heroj, mašinski inženjer), Konstantin Koča Popović (završio filozofiju na Sorboni, komandant I proleterske brigade, španski borac, narodni heroj), Otmar Kreačić Kultura (španski borac, narodni heroj), kao i Artur Takač (istaknuti sportista i sportski funkcioner tog vremena).

Oko imena nije bilo puno dilema – kada je na osnivačkom sastanku došla na red i ta tema, neko od prisutnih je glasno rekao: – Mi smo partizani, pa neka se i klub zove Partizan!

Partizan već decenijama ponosno nosi svoje ime i čuva sećanje na 4.X 1945, dan osnivanja, ne želeći da podlegne novim trendovima falsifikovanja istorije, promene imena ili traženja korena tamo gde ih nema (u davno ugašenim klubovima), kao što to čine neki klubovi iz naše države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *