Najnovije
2011-2020ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

LŠ / LE 2011/12

Trener: Aleksandar Stanojević

Partizan u kvalifikacijama Lige šampiona 2011/12:

Nemanja Tomić 4/2, Eduardo Pacheco 4/1, Zvonimir Vukić 4/1, Marko Šćepović 4/1, Saša Ilić 4/0, Vladimir Volkov 4/0, Mohamed Kamara 4/0, Ivan Ivanov 4/0, Vladimir Jovančić 3/1, Vladimir Stojković 3/0, Aleksandar Ranković 3/0, Stefan Babović 3/0, Nikola Aksentijević 2/0, Lazar Marković 2/0, Nemanja Rnić 2/0, Nikola Ninković 2/0, Radiša Ilić 1/0, Saša Marković 1/0, Dejan Babić 1/0, Aleksandar Miljković 1/0, uz 1 autogol protivnika.

Partizan u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2011/12:

Nemanja Tomić 2/1, Nemanja Rnić 2/0, Ivan Ivanov 2/0, Mohamed Kamara 2/0, Aleksandar Ranković 2/0, Eduardo Pacheco 2/0, Stefan Babović 2/0, Saša Ilić 2/0, Lazar Marković 2/0, Vladimir Jovančić 2/0, Vladimir Volkov 1/1, Vladimir Stojković 1/0, Vojislav Stanković 1/0, Milan Smiljanić 1/0, Saša Marković 1/0, Zvonimir Vukić 1/0, Radiša Ilić 1/0.

Rezultati FK Partizan u kvalifikacijama Lige šampiona 2011/12

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 13.7.2011, Beograd, Stadion Partizana, 18.572 gledaoca, strelci:  Vukić 48`, Eduardo 58`, M. Šćepović 74`, Beriša (autogol) 76`

Partizan: Stojković, Aksentijević, Volkov, Кamara, Ranković, Ivanov, Babović, S. Ilić (Tomić), Eduardo (Jovančić), Vukić, M. Šćepović (L. Marković)

2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 19.7.2011, Skoplje, Stadion Filip II, 8.000 gledalaca, strelac: Jovančić 67`

Partizan: R. Ilić, Aksentijević, Volkov, Kamara, Ranković, Ivanov, Tomić (Babović), Vukić (Ninković), M. Šćepović, S. Ilić, Eduardo (Jovančić)

 

Treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi meč, 26.7.2011, Genk, Kristal arena, 15.000 gledalaca, strelac: Tomić 65`

Partizan: Stojković, Rnić, Volkov, Kamara, Ranković, Ivanov, Babović, Vukić (S. Marković), M. Šćepović (Tomić), S. Ilić, Eduardo (Jovančić)

Treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, drugi meč, 03.8.2011, Beograd, Stadion Partizana, 27.553 gledaoca, strelac: Tomić 40`

Partizan: Stojković, Miljković, Volkov, Кamara, Rnić, Ivanov, Tomić (Babić), S. Ilić (Ninković), Eduardo, Vukić, M. Šćepović (L. Marković)

Rezultati FK Partizan u kvalifikacijama Lige Evrope 2011/12

Plej-of Lige Evrope, prvi meč, 18.8.2011, Dablin, Stadion Tolka park, 6.000 gledalaca, strelac: Tomić 14`

Partizan: Stojković, Rnić, Stanković, Кamara, Ranković, Ivanov, Smiljanić, Tomić, Eduardo (Babović), S. Ilić (L. Marković), Jovančić (S. Marković)

Plej-of za Ligu Evrope, drugi meč, 25.8.2011, Beograd, Stadion Partizana, 16.607 gledalaca, strelac: Volkov 35`

Partizan: R. Ilić, Rnić, Volkov, Кamara, Ranković, Ivanov, Tomić, S. Ilić, Jovančić, Vukić (Babović), Eduardo (L. Marković)

*****

“Crno-beli” su sezonu počeli evropskim nadmetanjima, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U trećem kolu kvalifikacija, rival Partizanu bila je ekipa Škendije iz Tetova. Do tada nepoznat klub Albanaca iz Tetova, bio je enigma za sve nas ali se ipak verovalo u siguran prolazak Partizana u narednu rundu. Početak beogradskog meča to nije nagoveštavao – već u prvom poluvremenu, Babović je skrivio jedanaesterac, po mišljenju sudije, ali je čast Partizana spasao golman Vladimir Stojković, koji je odbranio penal. U nastavku kreće kanonada po golu gostiju, pa su Vukić, Eduardo I Šćepović pogodili mrežu Škendije a konačnih 4-0 usledilo je posle autogola igrača gostiju Beriše.

Put u Skoplje, gde je bio zakazan revanš,  značio je formalnost. U “tvrdoj” utakmici, Partizan je slavio sa 1-0, golom Jovančića.

Do početka domaćeg prvenstva čekalo nas je još jedno iskušenje u kvalifikacijama Lige šampiona, ovog puta znatno teže od Škendije. U trećem kolu rival Partizanu bio je belgijski Genk, klub koji istorijski sigurno nije imao renome Anderlehta ili Klub Briža, ali je bio klub u usponu, sa tada mladim Kevinom De Brujneom u ekipi.

Prvo poluvreme u Genku bilo je sasvim korektno. Iako bez golova, Partizan je u tom period stekao brojčanu prednost na terenu, jer je zbog udaranja Saše Ilića isključen igrač domaćih Anele. Umesto da to bude prevaga u ovom duelu, u drugom delu igre dešava se ono što je, izgleda, Partizanova konstanta kroz istoriju: da sami sebe sapletemo, ovog puta, to je prouzrokovano katastrofalnim potezima na terenu. Tek što je počelo drugo poluvreme, Stefan Babović, koji je u finišu prvog dela igre već dobio žuti karton, pravi sumanut prekršaj na 70 metara od našeg gola, kraj aut linije, u momentu kada nije postojala nikakva opasnost po našu mrežu! Zaslužen drugi žuti karton a samim tim i isključenje. Ipak, Partizan dolazi do prednosti u 65. minutu, kada je posle prodora Eduarda odbijenu loptu u mrežu smestio Nemanja Tomić. Radost je trajala samo tri minuta – Genk je izjednačio posle jedanaesterca…

U samom finišu, domaći dolaze do preokreta, kada je Ogundžimi izbegao ofsajd i lobovao Stojkovića. Partizan svojim glupostima na terenu gubi utakmicu koju je imao u svojim rukama…

U revanšu, pred skoro trideset hiljada ljudi, Partizan je strpljivo pleo mrežu oko gola Genka, a napori su urodili plodom krajem prvog poluvremena kada je Nemanja Tomić sa ivice šesnaesterca zakucao loptu u mrežu. Bio je to rezultat koji nas je vodio u plej-of Lige šampiona, ali da ne bude tako, opet se pobrinuo niko drugi nego – Partizan. Jednu visoku loptu koja pada u boćni deo šesnaesterca, blizu korner linije, Aleksandar Miljković bezrazložno zahvata rukom pri doskoku i to je penal za goste. Fosen je precizan, a do kraja smo svedočili jalovim pokušajima Partizana. Ostalo je nerešeno, Genk ide u plej-of a Partizanu je, po ko zna koji put u istoriji, ostalo da žali zbog sopstvenih gluposti, napravljenih u oba meča. Trenuci pomraćenja, prvo Babovića a potom i Miljkovića, koštali su nas plasmana u plej-of Lige šampiona.

Kao utešna nagrada, ostao je plej-of za Ligu Evrope. Verovalo se da će irski Šamrok biti laka prepreka, ali, ova evropska sezona kao da je bila suđena da se neslavno završi…

Mnoštvo promašenih prilika Partizana u prvom meču u Dablinu, rana prednost golom Nemanje Tomića (opet!), i izjednačenje domaćih pred kraj utakmice. Ponovo je ispušten siguran trijumf iz ruku…

Apsolutno istu priču gledali smo i u beogradskom revanšu. Rano vođstvo „crno-belih“, golom Volkova, glavom posle kornera, a pre i posle toga ko zna koliko promašenih šansi, od kojih je i dalje u sećanju ona Jovančićeva, jedan na jedan sa golmanom Šamroka…

Kazna stiže u 58. minutu, kada Saliven posle voleja sa oko 30 metara šalje loptu u mrežu Radiše Ilića. Uzgred, ni do danas ne znamo zašto je na toj utakmici, umesto najavljenog Stojkovića, branio Ilić, iako krivica za ovaj gol ne ide njemu na dušu – udarac je bio neobranjiv.

Konačan slom „crno-belih“ dešava se u produžecima. Pogrešna procena leta lopte od strane Rnića u kasnijem razvoju akcije dovodi do penala za Šamrok, koji Doneli realizuje za konačnih 1-2 i još jednu evropsku blamažu Partizana.

Priće o nedostatku sreće u kvalifikacijama za oba takmićčenja u leto 2011, samo su alibi i skrivanje istine. Klub i ekipa koji su učinili sve da kola krenu nizbrdo, nisu ni zaslužili ništa više ni bolje od eliminacije, već na samom početku sezone.

Šamrok će svoje takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope okončati sa svih šest poraza i gol-razlikom 4-19. Od koga je Partizan eliminisan…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *