Najnovije
1991-2000ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

KPK 1998/99

Trener: Ljubiša Tumbaković

Partizan u Kupu pobednika kupova 1998/99:

Vuk Rašović 6/2, Saša Ilić 6/1, Nikola Damjanac 6/0, Vladimir Ivić 6/0, Goran Trobok 6/0, Mateja Kežman 5/0, Goran Obradović 5/0, Branko Savić 5/0, Dragan Stojisavljević 5/0, Mladen Krstajić 4/1, Nenad Bjeković (r. 1974) 4/1, Milan Stojanoski 4/0, Đorđe Tomić 4/0, Predrag Pažin 3/0, Ivica Iliev 2/1, Igor Duljaj 2/0, Marjan Gerasimovski 2/0, Ljubiša Ranković 2/0, Zoltan Sabo 2/0, Darko Tešović 2/0, Aleksandar Vuković 1/0.

 

Rezultati FK Partizan u KPK 1998/99

Kvalifikacije Kupa pobednika kupova, prvi meč, 13.8.1998, Beograd, Stadion Partizana, 10.000 gledalaca, strelci: Bjeković 17', Ilić 24'

Partizan: Damjanac, Rašović, Sabo, Gerasimovski, Duljaj, Trobok (Ranković), Saša Ilić, Ivić (Vuković), Stojisavljević, Obradović, Bjeković (Kežman)

"Borba"

Kvalifikacije Kupa pobednika kupova, drugi meč, 27.8.1998, Batumi, Gradski stadion, 10.000 gledalaca

Partizan: Damjanac, Rašović, Sabo (Stojanoski), Savić, Duljaj, Trobok, Ilić, Ivić (Tešović), Stojisavljević, Ranković (Kežman), Obradović

"Borba"

1. kolo Kupa pobednika kupova, prvi meč, 17.9.1998, Njukasl, S. Džejms Park (Saint James` Park), 26.599 gledalaca, strelac: Rašović 69' (pen.)

Partizan: Damjanac, Rašović, Stojanoski, Savić, Krstajić, Trobok, Ilić, Ivić (Pažin), Đ. Tomić, Obradović, Bjeković (Stojisavljević)

"Borba"

1. kolo Kupa pobednika kupova, drugi meč, 01.10.1998, Beograd, Stadion Partizana, 28.000 gledalaca, strelac: Rašović 53' (pen.)

Partizan: Damjanac, Rašović, Stojanoski, Savić, Krstajić (Stojisavljević), Trobok, Ilić, Ivić, Đ. Tomić, Kežman (Pažin), Bjeković (Tešović)

"Blic"
"Borba"

 

2. kolo Kupa pobednika kupova, prvi meč, 22.10.1998, Rim, Stadion Olimpiko, 24.963 gledalaca

Partizan: Damjanac, Rašović, Stojanoski, Savić, Krstajić, Trobok, Ilić, Ivić (Pažin), Đ. Tomić, Obradović (Iliev), Kežman

"Borba"

2. kolo Kupa pobednika kupova, drugi meč, 05.11.1998, Beograd, Stadion Partizana, 30.000 gledalaca, strelci: Krstajić 18', Iliev 84'

Partizan: Damjanac, Rašović, Savić, Krstajić, Gerasimovski, Trobok, Ilić, Ivić (Iliev), Đ. Tomić, Kežman (Bjeković), Obradović (Stojisavljević)

 

*****

Partizan je u maju 1998. godine osvojio svoj osmi nacionalni kup, a učešće u Kupu pobednika kupova za 1998/99 bilo mu je tek drugo u istoriji! Naime, dok u vreme osvajanja prva četiri nacionalna kupa (do 1957.) ovo evropsko takmičenje nije ni postojalo, posle šestog i sedmog osvojenog kupa (1992, 1994) Partizan nije mogao da se takmiči, jer su na snazi bile sankcije prema našoj zemlji. Tako su „ceno-beli“, posle debitantskog učešća u Kupu pobednika kupova 1989/90, sada nastupili po drugi put. Inače, ovo je bila i poslednja sezona ovog evropskog takmičenja, koje je UEFA odlučila da ukine po završetku ove sezone. Ako danas pitate većinu ljubitelja fudbala – bila je to velika glupost, kojom je devalviralo i izgubilo na značaju kup takmičenje u svim državama.

Vratimo se Partizanovom učešću. U kvalifikacijama Partizan je za rivala dobio malo poznati Dinamo iz Batumija, predstavnika Gruzije. U prvoj utakmici u Beogradu, Partizan je propustio priliku da goste isprati kući sa, za njih, mnogo nepovoljnijim porazom od 0-2. Golovima Bjekovića juniora i Saše Ilića, Partizan je još u prvom poluvremenu ostvario konačnih 2-0. A u revanšu, koji, gle čuda, nije bio prenošen preko RTS-a, posle gola Dinama u 28. minutu, sve je mirisalo na još jednu bruku tipa Nacional ili Fljamurtari. Ipak, „crno-beli“ su sačuvali mrežu i kvalifikovali se za narednu rundu.

Aleksandar Vuković u akciji protiv Dinama iz Batumija

A u prvom kolu kuglice su nas spojile sa još jednom ekipom crno-belih boja, poput naših. Njukasl Junajted, sa fenomenalnim Alanom Širerom u špicu napada, reprezentativcima Engleske Stjuartom Pirsom i Dejvidom Batijem, Peruancem Solanom, Grkom Dabizasom, Velšaninom Garijem Spidom, Šajom Givenom na golu…veoma moćna ekipa, koju je sa klupe predvodio Rud Gulit. Ipak, poletna i mlada ekipa Partizana znala je kako da se nosi sa „svrakama“ – Ilić, Ivić, Tomić i Trobok su u veznom redu „sakrili loptu“ i kratkim pasovima uspostavili ravnotežu na terenu. Njukasl je poveo golom Širera, ali je Rašović izjednačio sa penala sredinom drugog poluvremena. Samo dva minuta posle toga, Dabizas je postavio konačnih 2-1 za Njukasl, a utisak svih navijača Partizana bio je da „crno-beli“ mogu u naredno kolo.

Radost strelca Rašovića i Ivića posle gola Partizana u Njukaslu

Došao je i dan revanša. U vazduhu se osećalo da je to taj dan, kada će Partizan eliminisati ekipu sa Ostrva. Sve ulaznice su planule, a po prvi put u Humskoj 1 odigrana je utakmica sa postavljenim stolicama na celom stadionu, osim jednog sektora na severnoj tribini, gde radovi još nisu bili završeni. Engleski mediji su pumpali tenziju, koja je inače bila velika, usled situacije na Kosovu i neprijateljstva NATO pakta prema Srbiji. Njukasl je dočekan salvom zvižduka, a godinama posle ove utakmice Alan Širer je tvrdio da nikad nije igrao u tako neprijateljskoj atmosferi kao to veče u Beogradu.

Partizan je igrao na sličan način kao i u Engleskoj. Jedan momenat nepažnje bio je dovoljan da Gruzijac Kecbaja izađe sam ispred Damjanca, pri rezultatu 0-0, i da je tada postigao gol, nade Partizana bile bi raspršene. Ipak, Kecbaja se spetljao, a nešto kasnije dolazi do momenta odluke. Dejvid Bati ruši Vladimira Ivića u šesnaestercu, sudija pokazuje na penal a Vuk Rašović je precizan, kao i u prvoj utakmici. Bio je 53. minut, Partizan dolazi do prednosti koju će sačuvati do kraja utakmice i tako ostvariti veliku pobedu i proboj u osminu finala KPK! Rud Gulit je, iz samo njemu znanih razloga, osporavao pobedu Partizana, ali verovatno je to bila samo alibi priča za navijače Njukasla, jer njegova ekipa sastavljena od velikih zvezda nije uspela da prođe ni prvo kolo!

Žreb ni za osminu finala nije bio ništa lakši po Partizan, naprotiv. Čekao nas je Lacio, jedna od najskupljih ekipa tog vremena. Predsednik rimskih „neboplavih“, Kranjoti, oformio je ekipu mega-zvezda, koju je sa klupe predovio slavni švedski trener Erikson. Markeđani, Kouto, Manćini, Nedved, Salas, Bokšić, Mihajlović, Stanković, Almeida, Konseisao, Favali…Partizan nije imao šta da izgubi, već da pokuša da načini novi podvig. Posle rimskih 0-0 u prvoj utakmici, kada su „crno-beli“ neutralisali sve napade Lacia, potajno smo se nadali senzaciji u revanšu.

Pred revanš, postojala je čak i mogućnost da utakmica, usled zapadnih pritisaka zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini, bude igrana van Srbije. Ipak, takve mogućnosti su otklonjene, pa je Humska ulica čekala novi spektakl.

Bila nam je potrebna pobeda na našem terenu. Stadion je pao u delirijum kada je posle briljantne akcije veznog reda Partizana Krstajić u 18. minutu zakucao loptu pod prečku Markeđanija! Naša ekipa je držala konce utakmice u svojim rukama, ali krajem poluvremena na scenu stupa austrijski sudija Fric Štuklik  koji je jedva čekao bilo kakav kontakt u naših šesnaest metara, pa je jedan duel Salasa i Savića brže-bolje okarakterisao kao penal. Upravo Salas postiže gol sa bele tačke, a zatim u drugom poluvremenu Stanković i ponovo Salas povećavaju na nedostižnih 3-1 za Lacio. Partizan u finišu preko Ilieva uspeva da smanji na 2-3 i to je bilo sve.

Više nego častan oproštaj Partizana, i veoma dobre predstave u poslednjem izdanju Kupa pobednika kupova, posebno protiv dve ekipe iz vrha tadašnjeg evropskog fudbala. Čak i da je Partizan uspeo da prođe u narednu fazu, sigurno je da ne bi mogao da igra u Beogradu (ako bi mu uopšte i bilo dozvoljeno da igra), usled bombardovanja od strane NATO pakta koje je počelo 24.3.1999.

Lacio će u maju 1999. i osvojiti ovo takmičenje, pobedom protiv Majorke u finalu. Partizanu i njegovim navijačima svakako ostaju prijatna sećanja na šest mečeva u poslednjoj sezoni ovog evropskog takmičenja i antologijske utakmice protiv Lacia, i posebno Njukasla.

 

Foto: partizan.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *