Najnovije
2001-2010ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

Kup UEFA 2000/01

Trener: Ljubiša Tumbaković

Partizan u Kupu UEFA 2000/01:

Saša Ilić 4/4, Ljubiša Ranković 4/2, Radiša Ilić 4/0, Milivoje Ćirković 4/0, Vuk Rašović 4/0, Marjan Gerasimovski 4/0, Igor Duljaj 4/0, Dragoljub Jeremić 4/0, Vladimir Ivić 4/0, Ivica Iliev 4/0, Milorad Peković 4/0, Goran Trobok 3/0, Velimir Ivanović 3/0, Aleksandar Stanojević 2/0, Zvonimir Vukić 2/0, Marko Zorić 1/0.

 

Rezultati FK Partizan u Kupu UEFA 2000/01

Kvalifikacije Kupa UEFA, prvi meč, 10.8.2000, Ta Kali, Nacionalni stadion, 500 gledalaca, strelac: S. Ilić 35' 

Partizan: R. Ilić, Rašović, Stanojević (Ćirković), Gerasimovski, Duljaj, Trobok, S. Ilić, Ivić (Jeremić), Ivanović (Ranković), Peković, Iliev

"Glas javnosti"

Kvalifikacije Kupa UEFA, drugi meč, 24.8.2000, Beograd, Stadion Partizana, 10.000 gledalaca, strelci: S. Ilić 4' (pen.), 31', 43' (pen.), Ranković 59' 

Partizan: R. Ilić, Rašović (Zorić), Ćirković, Duljaj, Peković (Ivanović), Gerasimovski, Vukić (Jeremić), S. Ilić, Ivić, Ranković, Iliev

"Glas javnosti"

1. kolo Kupa UEFA, 14.9.2000, Beograd, Stadion Partizana, 28.000 gledalaca, strelac: Ranković 24'

Partizan: R. Ilić, Ćirković (Stanojević), Rašović, Gerasimovski, Jeremić, Duljaj, Trobok, S. Ilić, Ivić, Ranković (Peković), Iliev (Ivanović)

1. kolo Kupa UEFA, drugi meč, Porto, Stadion Daš Antaš, 15.616 gledalaca

Partizan: R. Ilić, Ćirković (Vukić), Rašović, Gerasimovski, Jeremić, Duljaj, Trobok, S. Ilić, Ivić, Ranković (Peković), Iliev

"Glas javnosti"

 

*****

Start Partizana u kvalifikacijama Kupa UEFA protiv malteške ekipe Sliema bio je ujedno i takmičarski početak sezone 2000/01 za naš klub. Tog desetog avgusta, svi navijači Partizana očekivali su sigurnu pobedu na Malti, gde je Partizan u prethodna dva putovanja rutinski obavljao posao (Rabat Ajaks 1984/85 i Hibernians 1990/91). Nažalost, ono što se desilo predstavljalo je jednu od većih sramota u istoriji Partizana. Partizan je poražen od apsolutnog autsajdera, rezultatom 1-2. Ni početak sezone niti eventualna neuigranost ekipe nisu mogli biti opravdanje za ovakav poraz. Nije se smelo dozvoliti da ekipa skromnog znanja, iako pojačana sa dva srpska (doduše, nepoznata) igrača, porazi našu ekipu.

Iako Partizanov prolazak u narednu fazu, odnosno prvo kolo, i dalje nije dolazio u pitanje, velika mrlja iz prvog meča i danas je u pamćenju svakog navijača. U revanšu, Partizan je rutinski slavio sa 4-1, uz het-trik Saše Ilića (od toga, dva gola sa penala) i jedan pogodak Ljubiše Rankovića. Ekipa Slieme je tek u samom finišu postigla utešni gol.

Prvo kolo je za rivala donelo slavni Porto. Ekipa nekadašnjeg prvaka Evrope, predvođena Ovčenjikovom na golu, sa vedetama poput Alojzija, Sekretarija, Deka, Kapuša, Rusa Alejničeva, našeg Drulovića…bila je apsolutni favorit. Gosti kao da su potcenili Partizan, pa su prvi meč na Topčiderskom brdu počeli sa par standardnih igrača na klupi, među kojima je bio i Drulović. Međutim, Partizan je pružio izuzetnu partiju! Hrabro i bez trunke straha, jurišali su naši igrači na gol gostiju, a takav pristup se isplatio polovinom prvog poluvremena, kada je hitar beg Ćirkovića po desnoj strani i njegovo zavrtanje lopte na peterac spremno dočekao Ljubiša Ranković i ćušnuo loptu u mrežu!

Do kraja je Partizan sigurno odolevao, kao da je naš tim bio favorit, a ne Porto. Nažalost, trenutak nepažnje u pretposlednjem minutu bio je dovoljan da se čitav trud sruši kao kula od karata. Danas skoro zaboravljeni Velimir Ivanović je ostao na travi pored desne aut linije, očekujući prekršaj za Partizan. Portugalska ekipa na brzinu izvodi faul, sledi centaršut koji Kapušo vraća na peterac a tamo se Penja čudesno snalazi i preko glave šalje loptu ka golu. Ona jedva prelazi liniju, ali sasvim dovoljno da svima bude jasno da je postignut gol. To je konačnih 1-1, i Partizan je tako prosuo ogroman kapital pred revanš, u vreme kada je važilo pravilo gola u gostima.

Zajedničko osećanje svih prisutnih na stadionu bila je velika i nemerljiva tuga, jer su falile sekunde da Partizan savlada ekipu iz vrha evropskog fudbala.

Bilo je jasno da su šanse „crno-belih“ bitno umanjene u revanšu. Po prvi put u istoriji, Partizan je te noći na stadionu Daš Antaš istrčao na teren u sivim dresovima. Meč su obeležila i dva nestanka struje od po dvadeset minuta – prvi se desio u poluvremenu, a drugi u 67. minutu susreta. Utakmica je tako počela u četvrtak a završila se u petak!

Porto je svoju nadmoć krunisao tek u 89. minutu, kada je šut Drulovića u mrežu skrenuo Gerasimovski. Bio je to kraj svih nadanja da možemo u naredno kolo, iako nam ni eventualni rezultat od 0-0 ne bi doneo prolaz u naredno kolo.

Na kraju, ostala je tuga za beogradskom utakmicom, kada je, u stvari, propuštena Partizanova prilika za plasman u dalje takmičenje. Šteta, jer „crno-beli“ su se dostojno suprotstavili velikanu evropskog fudbala, ali za nešto više – nedostajalo je koncentracije u prvom meču i hrabrosti u revanšu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *