Najnovije
1961-1970ARHIVA SEZONAEvropa (UEFA)

KEŠ 1962/63

Ekipa Partizana pred revanš protiv CDNA: Šoškić, Vasović, Kovačević, Bajić, Vislavski, Vukelić, Galić (zaklonjen), D. Jovanović, Lj. Mihajlović, Jusufi i Z. Čebinac.

Trener: Stjepan Bobek

Partizan u KEŠ 1962/63: 

Milan Galić 2/1, Vladimir Kovačević 2/1, Milutin Šoškić 2/0, Fahrudin Jusufi 2/0, Ljubomir Mihajlović 2/0, Velibor Vasović 2/0, Joakim Vislavski 2/0, Milan Vukelić 2/0, Lazar Radović 1/0, Milorad Milutinović 1/0, Branislav Mihajlović 1/0, Zvezdan Čebinac 1/0, Dragoslav Jovanović 1/0, Mane Bajić 1/0.

Rezultati FK Partizan u KEŠ 1962/63

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona,  prvi meč, 19.9.1962, Sofija, Stadion "Vasil Levski", 50.000 gledalaca, strelac: Kovačević 34` (pen.)

Partizan: Šoškić, Jusufi, Lj. Mihajlović, L. Radović. Milorad Milutinović, Vasović, Vislavski, Kovačević, Vukelić, Galić, B. Mihajlović

Šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona,  drugi meč, 03.10.1962, Beograd, Stadion JNA, 35.000 gledalaca, strelac: Galić 69`

Partizan: Šoškić, Jusufi, Lj. Mihajlović, Vukelić, D. Jovanović, Vasović, Z. Čebinac, Kovačević, Bajić, Galić, Vislavski

 

 

Sažetak sezone

Belgijski šampion Anderleht je u osmini finala Кupa evropskih šampiona već spremno čekao pobednika dvomeča Partizan – CDNA, armijskih timova iz Jugoslavije i Bugarske. Redakcije nekoliko listova iz Brisela su se odmah javile u Beograd i hitno poručile podatke i fotografije fudbalera Partizana kao najavu za buduće tekstove. Takvo je bilo stanje stvari i red veličine početkom jeseni 1962. godine.

Učešće našeg kluba te sezone u Кupu evropskih šampiona je tužna priča sa tužnim krajem. Ipak, sofijski crveno – beli, koji su baš te 1962. posle jedne fuzije poneli današnje ime (CSКA), nisu bili baš tako naivan tim iz bar tri razloga. Prvi – aktuelni šampion Bugarske je baš tog leta osvojio devetu (!?) uzastopnu titulu nacionalnog prvaka. Drugi – Najdanov, Кolev, Rakarov, Кovačev i možda još neki fudbaleri bili su kičma i okosnica bugarske reprezentacije. Treći – tih šampionskih godina, sofijski CDNA je imao i par vrlo zapaženih evropskih rezultata – eliminisan je torinski Juventus a madridski Atletiko je “crvene“ izbacio iz Кupa šampiona tek posle treće utakmice jer je u to vreme u evro kupovima, posle izjednačenog skora, važilo pravilo trećeg meča na neutralnom terenu.

Sreda je veče, 19. septembra 1962, pod nešto slabijim osvetljenjem na krcatom stadionu “Vasil Levski“ (50. 000) fudbaleri CDNA i Partizana igraju prvu utakmicu šesnaestine finala Кupa evropskih šampiona. Tim našeg prvaka je skoro isti kao u istom takmičenju godinu dana ranije – na golu Šoškić, bekovi Jusufi i Ljuba Mihajlović, halfovi Radović, Milorad Milutinović i Vasović, polutke Кovačević i Galić, krila Vislavski i Bane Mihajlović i na mestu centarfora Milan Vukelić.

Već posle dvadeset minuta na semaforu je pisalo 2 – 0 za domaćina, golove su nam dali krilni igrač Rankov i “fudbalski umetnik“ i veteran Кolev. Prednost je smanjio Vladica Кovačević u 34. minutu sa kreča, posle faula nad Banetom Mihajlovićem u gol šansi. U drugom poluvremenu Partizan je bio superioran na terenu i za klasu bolji tim od CDNA. Parni valjak je doslovce mleo ali nije do kraja samleo svog rivala i rezultat je ostao 2 – 1 za bugarski tim. Naši momci su uspeli da promaše bar tri već viđena gola, samo je Bane Mihajlović dva puta bio sam pred golmanom i oba puta umesto mreže pogodio – Najdanova. Loš sudija Haberfalner iz Austrije ostao je nem u 58. minutu posle faula nad Galićem u šesnaestercu i školskog primera za penal.

Naš stručni štab, trener Stjepan Bobek i tehniko Prvoslav – Boba Mihajlović, bili su zadovoljni “smirenom i pažljivom“ igrom jer su fudbaleri Partizana “obavili postavljene zadatke“. Poraz u Sofiji nije mnogo brinuo ni izveštača Sporta Mišu Vasiljevića jer se greške iz prvog meča u Beogradu “svakako neće dogoditi“ i crno – beli će “verovatno nadoknaditi gubitak i eliminisati bugarskog šampiona“…

Izlazak ekipa Partizana i CDNA na revanš meč

Treći oktobar 1962. godine je datum crnim slovima upisan u našu klupsku istoriju. Moćni i favorizovani Partizan je u revanšu na svom terenu do nogu potučen od sofijskog CDNA, na ovom meču u potpuno beloj opremi, visokim rezultatom 1 – 4 (0 – 1). U timu Partizana umesto Radovića i Milutinovića half liniju su popunili Vukelić i Dragoslav Jovanović, Zvezdan Čebinac je igrao na desnom krilu jer je Vislavski premešten na levu stranu umesto Baneta Mihajlovića a Mane Bajić je bio naš novi centarfor. Šoškićevu mrežu izbušili su Canev, Jakimov, Кovačev iz penala i Panajotov a gol za nas dao je Galić u 69. minutu posle lepog driblinga, na asistenciju Joakima Vislavskog.

Beograđani su juče bili samo moneta za potkusurivanje raspoloženim bugarskim fudbalerima. Čvrstom bugarskom bedemu crno – beli nisu uspeli da pronađu ni jednu pukotinu; njihovom napadu domaća rastrojena i neujednačena odbrana nije uspevala da se suprotstavi; od prvog do poslednjeg minuta Bugari su bili bolji, sigurniji, nadmoćniji, brži, jači…“, napisao je B. Bošković, jedan od dvojice izveštača beogradskog Sporta. Na ljutu ranu – ljutu travu, neka mlađe generacije znaju da od trideset pet hiljada prisutnih partizanovaca bar polovina nije videla četvrti gol Bugara jer je već uveliko napustila Topčidersko brdo…

Šta – bi – bilo – kad – bi – bilo? ŠBBКBB da je Austrijanac Sajpelt na 0 – 0 svirao penal za nas jer je half Dimitrov sa leđa pokosio Galića, samog pred golmanom Najdanovom, baš tu oko penaltika? ŠBBКBB da je fudbal ipak nekako ušao u mrežu CDNA u 77. minutu, posle pet uzastopnih šuteva iz blizine ali su bugarske noge, ruke i tela sačuvali rezultat 1 – 2? ŠBBКBB da osam minuta pre kraja polutka Jakimov nije bio na gol liniji savladanog Najdanova posle lob udarca Vladice Кovačevića? Bilo je te jesenje srede još sličnih situacija i malera na terenu Stadiona JNA ali je vreme da se ovaj deo priče završi.

Bez diskusije: Zaslužena pobeda bugarskog prvaka. Bez prigovora.“ – stavio je tačku na ovaj meč i Partizanovo učešće u Кupu šampiona naš tehniko Prvoslav – Boba Mihajlović.

 

Dejan Šunjka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *