Najnovije
Stadion

Stadion Partizana

Svoje utakmice kao domaćin Partizan je igrao na Stadionu „20. Oktobar”, koji je tokom 1946. godine
preimenovan u Stadion CDJA . Bio je to, ustvari, stadion predratnog i slavnog, ali ugašenog BSK-a,
stadion koji je bio znatno oštećen u savezničkom bombardovanju na Uskrs 1944. Ovaj stadion je sagrađen
1929. i imao je kapacitet od 25.000 mesta. Prilikom dogradnje stadiona 1934. godine, kapacitet je
proširen za još 4.500 mesta a tom prilikom je uvedeno električno osvetljenje za igranje noćnih utakmica.
Stadion je imao kapacitet za skoro 30.000 ljudi. Nažalost, u savezničkom bombardovanju stadion je teško
oštećen, a celokupna dokumentacija BSK-a je uništena, uz brojne trofeje.

Već 1948. počinje izgradnja novog stadiona, koji je svečano otvoren 9. oktobra 1949. i koji je poneo ime
Stadion JNA. To je današnji Stadion Partizana, Partizanov dom do dana današnjeg. Partizan je svoju prvu utakmicu na svom novom stadionu odigrao 23.12.1949. protiv zagrebačkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana Armije, a Partizan je pobedio sa 3-2.

Tokom postojanja Jugoslavije, Partizan nije bio vlasnik stadiona, već vojska – JA, kasnije JNA. Ipak, sva ulaganja i teret održavanja padao je na leđa Partizana. Vojska je još sedamdesetih godina prošlog veka želela da se reši vlasništva stadiona, jer je za nju bio preveliki teret, ali je grad Beograd, kojem je uporno nuđeno vlasništvo nad stadionom, to odbijao. Najzad, 1989. godine, tadašnja JNA je u skladu sa svim zakonskim procedurama predala Stadion JNA u vlasništvo FK Partizan, te je tako Partizan najzad postao vlasnik stadiona. Ovaj prenos vlasništva je dugo bio osporavan od strane Ministartsva odbrane Srbije, ali je konačnom sudskom odlukom iz proleća 2019, JSD Partizan i definitivno potvrđeno vlasništvo nad stadionom, koji se danas zove Stadion Partizana.

I još jedan osvrt na novokomponovane laži: Partizan nije nikome oteo stadion, nije ga ukrao BSK-u. Nije ni mogao, jer je BSK nestao, odnosno ugašen, u maju 1945, a Partizan je osnovan tek pet meseci po nestanku BSK-a, u oktobru 1945. Možda bismo jedino mogli pričati o tome da je neki drugi klub, osnovan u martu 1945. preoteo igrače tada još uvek postojećeg, pa makar i na papiru, BSK-a.

Stadion Partizana ima kapacitet od 29.775 sedećih mesta, teren je dimenzija 105×68 metara, a osvetljenje jačine 1.500 luksa.

One comment
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *