Najnovije
1971-1980Kup

Kup 1979/80

Odlučujući momenat u četvrtfinalnom meču Kupa Jugoslavije protiv Dinama

Trener: Josip Mića Duvandžić

Partizan u Kupu Jugoslavije 1979/80:

Momčilo Vukotić 3/1, Slobodan Santrač 3/1, Zvonko Varga 3/1, Nikica Klinčarski 3/0, Borislav Đurović 3/0, Nenad Stojković 3/0, Zvonko Živković 2/1, Radmilo Ivančević 2/0, Rešad Kunovac 2/0, Jusuf Hatunić 2/0, Slobodan Pavković 2/0, Vladimir Jocić 2/0, Dževat Prekazi 2/0,  Aco Trifunović 2/0, Miloš Đelmaš 1/1, Tomislav Kovačević 1/0, Sead Mašć 1/0, Miodrag Stevanović 1/0, Rade Zalad 1/0.

 

Rezultati FK Partizan u Kupu Jugoslavije 1979/80

Šesnaestina finala Kupa Jugoslavije, 17.10.1979, Beograd, Stadion JNA, 45.000 gledalaca, strelci: Santrač 63`, Živković 80`

Partizan: Ivančević, Klinčarski, Đurović, Kunovac, Stojković, Hatunić, Živković, Vukotić (Pavković), Santrač, Jocić, Varga (Prekazi)

"Sport"

Osmina finala Kupa Jugoslavije, 29.11.1979, Banja Luka, Gradski stadion, 10.000 gledalaca, strelci: Varga 13`, Vukotić 37`

Partizan: Ivančević, Klinčarski, Đurović, Kovačević (Mašić), Stojković, Hatunić, Pavković, Vukotić, Trifunović, M. Stevanović (Santrač), Varga

"Sport"

Četvrtfinale Kupa Jugoslavije, 05.3.1980, Beograd, Stadion JNA, 30.000 gledalaca, strelac: Đelmaš 51` 

Partizan: Zalad, Klinčarski, Đurović, Kunovac, Stojković, Trifunović, Živković, Vukotić (Đelmaš (Jocić)), Santrač, Prekazi, Varga

"Sport"

 

*****

Posle prošlogodišnjeg plasmana u finale Kupa Jugoslavije u kojem je Partizan morao da se zadovolji samo zvanjem finaliste jer je Rijeka u dva meča bila bolja, „crno-beli“ su u novu sezonu najmasovnijeg takmičenja ušli sa ambicijama da ponove uspeh i naprave korak više i osvoje ovo takmičenje, što im nije uspelo još od davne 1957. godine. Prva prepreka bila je najteža moguća – u šesnaestini finala Partizanu je žreb dodelio aktuelnog prvaka, ekipu splitskog Hajduka. Utakmica je odigrana na Stadionu JNA pred 45.000 gledalaca, Partizan je suprotno očekivanjima bio nadmoćniji i slavio sa 2-1, golovima Santrača i Živkovića. Briljirao je na toj utakmici mladi Zvonko Živković i bio je nerešiva enigma za svog čuvara, reprezentativca Dražena Mužinića.

U osmini finala, Partizan je, kao i prošle sezone, gostovao u Banja Luci. I ovog puta Partizan je pobedio, ali za razliku od prošlogodišnjeg trijumfa koji je izvojevan posle penala, sada je sve rešeno u regularnih 90 minuta, golovima Varge i kapitena Vukotića. Prema izveštačima „Sporta“, atmosfera u autobusu pri povratku za Beograd bila je sjajna, a igrači su, po ideji vođe puta, izvlačili ceduljice sa potencijalnim rivalima u četvrtfinalu, pokušavajući da prognoziraju na koga će se nameriti u sledećoj rundi.

 

A četvrtfinale je donelo tim zagrebačkog Dinama za protivnika. Kuriozitet je da je samo četiri dana pre ove kup utakmice održan i prvenstveni duel dva velika rivala, na istom mestu – Stadionu JNA. Partizan je slavio sa 1-0 golom Moce Vukotića, a isti rezultat imao je i dobrim delom drugog poluvremena u kup utakmici.  Naime, poveli su „crno-beli“ (u ovoj utakmici u beloj opremi) golom Đelmaša u 51. minutu, a upravo je Đelmaš u 27. minutu zamenio Mocu Vukotića, koji je povređen posle starta Mlinarića.

Nedugo posle gola Partizana, isključen je Dinamov igrač Poljak, pa je plasman u polufinale bio nadohvat ruke…ali, u 73. minutu Kranjčar je izjednačio – pokazalo se da bez Vukotića Partizan nije bio kadar da sačuva prednost. Prišl se izvođenju penala. U prvoj seriji svi su bili precizni, i fudbaleri „crno-belih“ i „plavih“. Za Partizan su golove dali Santrač, Klinčarski, Jocić, Kunovac i Trifunović. U šestoj seriji za Dinamo je pogodio Milnarić, a onda je Prekazi uputio mlak šut koji je Tomislav Ivković zaustavio bez većih problema. Još jedna gorka pilula i oproštaj od nada da se osvoji nacionalni kup. Istine radi, Partizan je u ova tri susreta imao za protivnike ubedljivo najjaća imena – šampiona Hajduka, vicešampiona Dinama i prvoligašku ekipu Borca. Ako je za utehu, Partizan je eliminisan od ekipe koja će dva meseca kasnije i osvojiti Kup Maršala Tita: upravo je zagrebački Dinamo u finalu, posle dve utakmice, savladao Crvenu zvezdu i podigao pehar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *