Najnovije
Blog

Povratak brenda „Nike“ i propusti već na početku

  Navikli ste da na ovim stranicama, osim tekstova i slika o uspesima iz istorije FK Partizan, možete naći i tekstove posvećene vizuelnom identitetu kluba – klupskim bojama, grbu, dresovima. Ovo će biti jedan od tih tekstova, posvećen početku saradnje Partizana sa novim tehničkim sponzorom, čuvenom američkom kompanijom Najk (Nike).

Foto – partizan.rs

  Ovo nije prvi put da Partizan sarađuje sa ovom kompanijom. Pre tačno dve decenije, u leto 1996. godine, Partizan je prvi put obukao opremu ovog proizvođača. Dresovi koji su tada nošeni, a postojale su tri crno-bele garniture, bili su sasvim zadovoljavajući sa vizuelne strane, a jedan od njih je posebno ostao u sećanju navijačima jer se izdvajao svojim neobičnim dizajnom. Reč je o dresu iz sezone 1998/99, poznatom po tome što je u njemu Partizan eliminisao Njukasl i pružio dostojan otpor protiv rimskog Lacija.

1996/97
1996/97, 1997/98
1998/99

  Tokom tih sezona, Partizan je od Najka dobijao i rezervne, bordo-plave garniture, što je za svaku pohvalu, ali ovog puta neće biti reči o tim dresovima.
  Dakle, posle šest godina saradnje sa Adidasom, koji je kod mnogih navijača Partizana oduvek bio smatran za jedini logičan izbor opreme kada je u pitanju Partizan, počela je saradnja sa Najkom. Prethodnih dana smo već videli kakav će biti dres Partizana u sezoni 2016/17. Radi se o prugastom dresu iz programa Najka, koji će, osim našeg kluba, nositi i fudbaleri još nekoliko evropskih klubova, naravno, u svojim bojama.

  Dres je, najblaže rečeno, neobičan, možete ga videti na prvoj slici u tekstu. Prugasti, sa prugama koje se gube pri vrhu dresa i stapaju u crnu boju. Leđa su jednobojna, crna. Dakle, dominira crna boja. Lični utisak autora teksta – niti je prugasti, niti je jednobojan, već nešto između i nedefinisano. Odlikuje ga totalni disbalans cne i bele boje. Dres koji nije na tragu tradicije Partizana.


Rezervni dres će biti bele boje, klasičan dizajn koji pomalo vuče na retro rešenje, i ako mogu kao autor teksta da dam sebi slobodu da ga ocenim od 1 do 5 – čista petica. Za razliku od domaćeg dresa. Vratimo se na taj, domaći dres…

  Ono što upada u oči na ovoj timskoj fotografiji (osim kombinacije prugasti dres – beli šorc – crne čarape, kakva je izuzetno retko nošena u istoriji kluba), a što su lepo zapazili mnogi navijači Partizana, to je činjenica da su na tom slikanju fudbaleri Partizana obučeni u različite garniture dresova! Pogledajte samo malo pažljivije – fudbaleri uokvireni plavim ramom (Ostojić, Bandalovski, Nišić, Đurđić) imaju drugačiji dres! Dok je na većini njihovih drugova dres sa dominantno crnom bojom u gornjem delu,  ova četiri igrača imaju dres na kojem pruge nastavljaju da se pružaju prema okovratniku i samom „vrhu“ dresa! Kliknite na sledeću fotografiju:

  Nije reč o bilo kakvom prelivanju ili presijavanju boja, ili možda optičkoj varki nastaloj usled položaja ili visine pojedinih fudbalera. Ako pogledate koje sve klubove oblači Najk ove sezone, videćete da, u stvari, postoje dve varijante ovog prugastog dresa. Prva, sa dominantno jednobojnim gornjim delom dresa (kakav je i kod većine igrača Partizana na gornjoj slici), a nose je Atalanta i Koventri:
 

Foto – footballshirts.com

Foto – footballshirts.com
Foto – footballshirts.com
  Druga varijanta ovog dresa je ova koju na sebi imaju Ostojić, Bandalovski, Nišić i Đurđić. Tu se pruge prostiru skoro do samog okovratnika, a ovakav dres nose škotski Kilmarnok i francuski Nansi:
 

Foto – footballshirts.com

Foto – footballshirts.com

  Da su zaista u pitanju dve različite garniture, dokaz je i pozicija loga Najka na desnoj strani grudi. Dok je na onim prvim pozadina iza loga skoro jednobojna (Atalanta, Koventri), na drugima je pozadina prugasta (Kilmarnok, Nansi). To se može videti i na Partizanovoj ekipnoj fotografiji.
  Dakle, zaista je nedopustivo da kompanija i svetski brend, kakav je Najk, na samom početku saradnje s Partizanom, napravi ovakav propust i klubu isporuči različite garniture dresova! 
  Još jedna stvar bode oči, a to je logo MTS, sponzora kluba. Opet je to, kao kod Adidasa, bela zakrpa zalepljena na dres. Ovo već nije pitanje koje se odnosi samo na Najk, već, verujem, i na marketing kluba. Da li je u 21. veku zaista „svemirski poduhvat“ vizuelno uklopiti reklamu u dres i oivičiti naziv sponzora, onako kako su na istom dresu uradili Atalanta i Koventri?

  Za kraj, na blogu je bila otvorena anketa, u kojoj su se čitaoci – navijači Partizana, izjasnili o novom prugastom dresu Najka. Učestvovalo je 85 čitalaca i evo rezultata, ocenama od 1 do 5:

1 – očajan: 14,12 % (12 glasova)
2 – jedva prelazna ocena: 20,00 % (17 glasova)
3 – zadovoljavajući: 29,41 % (25 glasova)
4 – veoma mi se sviđa: 24,70 % (21 glas)
5 – odličan: 11,76 % (11 glasova) 
  Prosečna ocena je 3,06 – dakle, sudeći prema ovoj anketi, novi prugasti dres nije izazvao oduševljenje navijača.

  Nekome se može učiniti da je ovo priča koja se bavi sporednim stvarima a ne samom suštinom kluba. Ali veoma često, ove „sporedne stvari“ i sitnice govore mnogo o ozbiljnosti kluba i njegovom renomeu. Na Partizanu i njegovom tehničkom sponzoru je da se ovakve stvari ne ponavljaju, ali videćemo da li će zaista tako i biti. 
  Cilj teksta nije da se baca drvlje i kamenje po bilo kome, već da se ukaže na sve one propuste koji Partizanu, kao velikom klubu, ne bi smeli da se dešavaju. Čijom god krivicom oni nastali…
One comment
  1. Zoran Jovanović

    Bravo za komentar! Izgleda da smo jedini koji to primećuju. Šta sam isto primetio je da nema grba na šorcu! Prosto neverovatno! Nema ga ni na donjem delu trenerke, ali to me ne čudi, prošle godine kod Adidasa nije bilo grba na donjem delu trenerke. To su nezamislivi propusti za veliki klub koji mi svi volimo da budemo. Trener koji sedi na klupi u jakni Adidas bez grba kluba je isto nešto što sam prošle godine stalno viđao. To su sve detalji koji su nezamislivi kod ozbiljnog kluba, a nažalost kod nas niko ne vodi računa o tome.

    Pozdrav,
    Zoran Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *