Najnovije
Blog

Kada smo tačno postali crno-beli?

  Poznato je da je FK Partizan pri svom osnivanju dobio crveno-plave klupske boje. Takvi Partizanovi dresovi su se održali narednih petnaestak godina, da bi ih zamenili sada već legendarni crno-beli, po kojima je Partizan postao poznat širom Evrope.

  Ipak, listajući stare časopise i pregledajući slike, može se zapaziti kako to nisu uvek bili crveno-plavi dresovi. Nosio je Partizan tih godina sve moguće kombinacije crvene, plave i bele boje, pa su tako postojali čisto crveni, plavi ili beli dresovi, pa crveno-plavi podeljeni na pola (kao sadašnji dres Bazela), zatim crveno-plavi prugasti, pa plavo-beli prugasti. Raznolikost i šarenilo bili su očigledni. Bilo je to vreme siromaštva, nabavljala se oprema kakva se jedino i mogla nabaviti, a vizuelni identitet Partizana nije bio neka konstanta. I tako sve do uspostavljanja crno-bele boje.

  Ovaj tekst se neće baviti time kako i zbog čega je Partizan dobio crno-belu boju. Da li je na to uticao neki od susreta sa Juventusom koji je Partizanu darivao komplet svojih dresova, da li je presudnu reč imao pokojni Stjepan Bobek, da li je razlog bio to što su crno-beli dresovi bili lakši za održavanje, da li je u klubu rešeno da tadašnje šarenilo zameni unikatan dres…skoro da više nema živih svedoka koji bi danas sa sigurnošću mogli da predoče pravu informaciju.

  Ali zato, i dalje postoje slike, napisi i izveštaji, pa ako ništa drugo, možemo utvrditi kada je Partizan počeo da nosi crno-bele dresove.

  Bila je to sezona 1958/59. Tačnije početak 1959. godine. Ipak, prvo se vraćamo u polusezonu neposredno pre pojave crno-belih dresova. U jesenjem delu te sezone 1958/59, Partizan je igrao 23. derbi protiv Crvene zvezde, 26. oktobra 1958. i bio poražen sa 0-2. U proleće 2010. godine u specijalnom izdanju „Sportskog žurnala“, objavljene su slike sa te utakmice, iz „Politikine“ arhive:

  Bila je to poslednja utakmica Rajka Mitića za C. zvezdu, u sredini je sudija Erlih iz Ljubljane a desno naš Stjepan Bobek. Partizan, sudeći po slici i logici, nosi beli dres i plavi šorc. Sa iste utakmice je i sledeća slika, na kojoj se u pozadini vidi jedan od Partizanovih igrača u belom dresu:
  Do kraja te polusezone i kalendarske 1958. godine, Partizan i dalje igra u belim ili crveno-plavim dresovima. Dokazuje to utakmica u Splitu protiv Hajduka, u kojoj Partizan nastupa u tamnoj opremi. Utakmica je odigrana 2. novembra 1958. godine i Partizan je u Splitu slavio sa 1-0. Isečak iz tadašnjeg nedeljnika „Futbal“ (broj 298 od 5. novembra 1958) sadrži i sliku sa te utakmice:

-kliknite na svaku od sledećih slika radi veće rezolucije-

  Sledeću utakmicu Partizan igra kući protiv Željezničara, pobeđuje sa 4-2, nosi beli dres, a „Futbal“ broj 299. od 12. novembra 1958. donosi sliku sa ove utakmice:

  Sledi nova utakmica i gostovanje Dinamu u Zagrebu, poraz Partizana od 1-4 a na naslovnoj strani „Futbala“ broj 300 od 19. novembra 1958. je fotografija kružnog oblika ispod koje piše „Dvojica su bila potrebna (Jusufi i Zebec) da zaustave razigranog Matuša“. Ta dvojica, Jusufi i Zebec, nose beli dres Partizana, Jusufi nosi broj 3:

  I na kraju, i poslednja utakmica te polusezone, Partizan je 23. novembra 1958. savladao beogradski Radnički sa 1-0, a „Futbal“,  broj 301, opet objavljuje sliku sa utakmice, koja je lošeg kvaliteta ali sasvim relevantna da pokaže kako i na toj utakmici Partizanovi igrači nose beli dres:
  „Kidrič je za trenutak zakasnio, lopta je Šoškićev plen“. Sasvim je logično da je Kidrič igrač Radničkog ispred Šoškića a igrač u pozadini levo, u belom dresu, je Partizanov fudbaler.
  E, onda dolazi zimska pauza, i onda u nastavku sezone, Partizan se po prvi put u svojoj istoriji predstavlja publici u novim, crno-belim dresovima na nekoj od takmičarskih utakmica! Bila je to utakmica Partizan – Borac 1-0, odigrana 8. marta 1959. godine, u okviru četvrtfinala Kupa Jugoslavije, a Borac je bio tim titogradskog garnizona JNA.  Počela je crno-bela era koja traje sve do danas! 
To je bio debi Partizana u crno-beloj opremi, a ligaški debi u crno-belim dresovima je usledio sedam dana kasnije protiv Vojvodine, 15. marta 1959. Partizan je tog dana pobedio Vojvodinu sa 2-0.
  „Futbal“ broj 316 donosi sliku sa kup utakmice Partizana i Borca od 8. marta 1959, desno se raspoznaje naš tadašnji napadač Branislav Mihajlović:
I ne samo to, „Futbal“ donosi sliku startne jedanaestorice Partizana a ispod slike se nalazi napomena – TIM PARTIZANA U NOVIM DRESOVIMA:
Još jedan detalj sa utakmice Partizana i Borca – Zvezdan Čebinac (7) i Branislav Mihajlović:


A ovo je utakmica protiv Vojvodine u šampionatu, 15. marta 1959:
  „Futbal“ broj 317 od 18. marta 1959. objavljuje sliku, a na slici su Milan Galić i Branislav Mihajlović koji proslavljaju jedan od dva Partizanova gola na ovoj utakmici. Na drugoj slici su Belin i Boškov (desno), a u sredini sudija Lemešić.
 I što je možda još važnije, nedeljnik „Futbal“ je od prvog prolećnog kola počeo da naziva ekipu Partizana „crno-belima“, što bi moglo da potvrdi da to nije bila samo slučajna nabavka crno-belog dresa za par utakmica, već smišljena promena klupskih boja:

  U izveštaju sa utakmice na naslovnoj strani broja 317, pod naslovom „Kad srce zaigra“, tekst počinje konstatacijom „Derbi susret prvog kola prolećnog nastavka uglavnom je opravdao nade beogradskih ljubitelja futbala, a pogotovu navijača `crno-belih`. „

  Slede utakmice na domaćem terenu protiv Vardara  (2-0, 22. mart 1959) a nešto kasnije i protiv Sarajeva (1-1, 4. april 1959), a Partizan na obe utakmice nastavlja da nosi svoj, tada novi, crno-beli dres. Nedeljni list „Futbal“ (brojevi 318 i 320) je opet najbolji hroničar tih utakmica, na slikama su opet Branislav Mihajlović i Lazar Radović:

  Već sledeći „večiti derbi“ Partizan je zaigrao u novim, crno-belim dresovima, i savladao Zvezdu sa 3-1, 10. maja 1959. godine. U to se možete uveriti na ovom snimku:
 
  Zanimljivo je da je pred nastavak sezone 1958/59, dakle na samom početku kalendarske1959. godine, mladi tim Partizana gostovao u Vijaređu na čuvenom turniru „Kopa Karnevale“ gde je osvojio drugo mesto i oduševio sve prisutne. Na tom turniru je učestvovao i Juventus, doduše ne u Partizanovoj grupi. Da li je to taj turnir na kojem je ekipa Juventusa darovala Partizanu garnituru crno-belih dresova, za sada ostaje nepozannica.
   U svakom slučaju, proleće 1959. godine označilo je i jedan novi početak našeg fudbalskog kluba, početak u novim, crno-belim bojama, koje su do danas ostale zaštitni znak Partizana. 
Tekst napisao i za vas kopao po internetu: Aleksandar Pavlović
 

 

10 comments
  1. Леки

    Јако леп текст све сте лепо срочили и објаснили, међутим стоји и даље нелогичност да новинари називају навијаче Партизана црно-бели одмах на почетку узимања црно-белих дресова од Јувентуса, које је Партизан добио на неком турниру такорећи случајно.Уз то за прву слику у тексту ја сам имао информацију да је са утакмице Партизан-Репрезентација Мађарске коју су ове две екипе одиграле 21 маја 1958 на НЕП стадиону у Будимпешти.Резултат је био 1-1.Поз.

  2. cbnostalgija

    Hvala Leki na pohvalama! Kao što sam i napisao u tekstu, ja ne tvrdim da se to darivanje dresova Juventusa Partizanu zaista desilo, niti sam ulazio u razloge promene klupskih boja. Pokušao sam samo da na osnovu novinskih izveštaja utvrdim kada je Partizan počeo redovno da nosi crno-bele dresove. Gledao sam pojedine izveštaje iz časopisa "Futbal" iz 1957/58 i nisam našao da je nošen crno-beli dres u prvenstvu ili kupu. Hvala za ovu informaciju oko prve slike, valja proveriti taj izveštaj. Pozdrav!

  3. cbnostalgija

    Pregledao sam i celu sezonu 1957/58 kao i prvi deo 1958/59 i definitivno, ni na jednoj od utakmica Partizan nije nosio crno-beli dres. Ipak, imam ispravku – ipak je prva utakmica u domaćem takmičenju u crno-belim dresovima bila protiv Borca iz Titograda u Kupu, od 8. marta 1959! Što se tiče prve slike, u časopisu "Futbal" postoji izveštaj ali ne i slika sa te utakmice između mađarske rep. i Partizana, ali se u istom broju navodi kako je Banko Mihajlović produžio ugovor s Partizanom i da je u Budimpešti igrao za "bele" (misli se na Partizan. Mada, moguće je da je "beli" bio nadimak generalno, jer su te sezone igrači Partizana mahom nosili bele dresove.

  4. Леки

    Бобек је својевремено дао интервју да је Партизан црно беле дресове добио од Јувентуса после неког турнира, није рекао ког, он је касније предложио тадашњем генералном секретару Артуру Такачу да почну да их носе јер су бољег квалитета од ових предходних, мислим да у то не би требало сумљати, поготово што су то изјављивали још неки играчи тога времена попут Галића.Да Партизан је често носио и беле дресове у то доба поред бордо-плавих тако да надимак "бели" и не чуди, на првој фотографији првог тима Партизана играчи су у белим мајцама,као и на још многим фотографијама из тог периода.Поз.

  5. cbnostalgija

    Ne kažem ja da je Bobek izmislio taj susret sa Juventusom, problem je što skoro da nema živih svedoka, osim Valoka, i što nemamo tačne podatke kada se taj susret desio. U svakom slučaju treba tražiti tu utakmicu godinu-dve pre 1959. Hvala na komentarima!

  6. cbnostalgija

    Prva slika definitivno nije sa uakmice u Budimpešti, koja je igrana 21. maja 1958. To je skoro godinu dana pre početka nošenja crno-belog dresa, a što je još važnije, većina igrača (osmorica) sa slike ne nalazi se u sastavu koji je nastupao protiv Mađara. Takođe, nekih igrača iz sastava koji je tada nastupao, nema na slici. Što znači da se sastav sa slike i sastav sa utakmice ne poklapaju. Igrali su tog 21. maja za Partizan Stojanović, Belin, Jusufi, Kaloperović, Jončić, Pajević, Herceg, Valok, Vukelić, Blažić i Mihajlović.

  7. Anonymous

    одличан текст,свака част на прикупљеним подацима.увек ме је занимало то како смо и када добили црно беле боје.доста сте ми приближили слику о томе.
    што се тиче прве слике у монографији издатој 1965 поводом 20 клуба,стоји та слика а испод ње текст "приликом гостовања у ЧССР фудбалери Партизана су се први пут појавили у сада већ традиционалним црно белим дресовима.на слици,горњи ред,с лева на десно:технички руководилац Артур Такач,Стојановић,Белин,Васовић,Шпиц,Јончић,Крањчић,Шошкић,Јусуфи,Младеновић,Атанацковић.други ред с лева на десно:Калоперовић,Вукелић,Галић,С.Чебинац,Блажић,З.Чебинац,Радовић,Б.Михајловић".не пише која је утакмица у питању и датум.
    друга слика која ме занима о којој можда има ш неку информацију више се налази у истој монографији и оној из 1951(немам скенер па да је скенирам) је са утакмице у Шведској када смо победили Гетеборг 7:3.на слици се Види валок и неколико наших играча у позадини.слика је наравно црно бела,али су линије на дресовима мало чудне,као да су дресови црно бели.с обзиром на историјат који поседујеш,мислим да ти неће бити тешко да нађеш ту слику и кажеш ми своје мишљење.хвала на издвојеном времену

  8. Crno-bela nostalgija

    Hvala na podacima i lepim rečima! Značiće mi ovi podaci da dešifrujem koja je to utakmica u pitanju a da je igrana u ČSSR, to je dobar polazni podatak. Ovo oko Geteborga – imam jednu sliku ali ne znam da li imam sliku celog tima sa te utakmice, probaću da nađem. Pozdrav!

  9. Crno-bela nostalgija

    Prva slika je definitivno ili iz sezone 1958/59 ili 1959/60. U te dve sezone su svi ovi igrači bili u Partizanu, na primer, Slavko Stojanović je otišao na kraju 1959/60. Za te dve godine igrane su samo dve utakmice u ČSSR – protiv Tatrana u Prešovu, 01.06.1958. i protiv Banjika, 05.07.1959. Ovo sigurno nije utakmica protiv Tatrana, igrači se ne podudaraju, na slici nema Duvančića i Hercega koji su tada igrali. Ovo bi definitivno mogao biti Bazaly stadion u Ostravi i utakmica protiv Banjika, od 05.07.1959. Ali to onda nije debi u crno-belom dresu, jer je Partizan u crno-beloj opremi debitovao 08.03.1959!

  10. Prvenstvo 1958/59 – Crno-bela Nostalgija

    […] utakmici proleća, 8. marta, na teren protiv titogradskog Borca u Kupu Jugoslavije istrčali momci u crno-belim dresovima. Na 11 mečeva ekipa Ilješa Špica zabeležila je čak devet pobeda i dva remija. Partizan je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *