Najnovije
Blog

,,Crno-beli“ i ,,rossoneri“ i jedna žestoka tuča

  Otkrivajući manje poznate detalje iz istorije FK Partizan, dolazimo do jedne prijateljske međunarodne utakmice koja se odigrala 1. novembra 1964. godine u Beogradu, na Stadionu JNA. Tog dana je ekipa Partizana, sastavljena od legendarnih „beba“ koje su godinu i po dana kasnije došle do finala Kupa evropskih šampiona, ugostila slavni AC Milan. Bio je to sastav koji je samo godinu dana ranije osvojio svoju prvu titulu evropskog prvaka, sastav kojeg je predvodio Ćezare Maldini, otac Paola Maldinija.

  Beogradska „Politika“ je najavila gostovanje Milana:

  Sve je obećavalo spektakl – dva velika tima, brojni reprezentativci Jugoslavije i Italije u obe ekipe. Sastav Partizana koji je ,,Politika“ najavila dan ranije bio je donekle izmenjen, pa su za Partizan nastupili;

  Ćurković – Sombolac, Jusufi – Miladinović, Rašović, Vasović – Vislavski, Kovačević, Vukelić (Petrović), Hasanagić i Primajer.

  Spektakl se i desio – već posle petnaest minuta igre Partizan je golovima Kovačevića i Hasanagića (postigao 2 gola) vodio sa 3-0! Na odmor se otišlo sa rezultatom 4-2. Do kraja, bilo je 5-3 za Partizan, tri gola je postigao Hasanagić a dva Kovačević.

  Izveštač ,,Politike“, K. Stamenković, ovako je opisao igru oba tima:

,,Sve je nagoveštavalo da će ova utakmica, po svojoj lepoti, odličnoj igri Partizana i vrlo dobroj Milana, biti jedna od onih kojih ćemo se rado sećati. Jer, Partizan je igrao tako sigurno, tako dobro i neobično efikasno, da je u mnogo čemu bio bolji od svog protivnika koji nije u ovoj sezoni, kao ni `crno-beli`, doživeo poraz u nacionalnom prvenstvu“.

  A onda je došao 80. minut i grub nasrtaj Peruanca Viktora Moralesa Beniteza na Velimira Sombolca. Benitez, koji je i u dotadašnjem toku meča igrao vrlo prljavo i grubo, udario je Sombolca koji je ostao da leži na travi. Pošto sudija Vladimir Stanković iz Beograda nije smatrao potrebnim da isključi Beniteza, to je dodatno naelektrisalo atmoferu i došlo je do opšte tuče u kojoj su učestvovali igrači oba tima, pa čak i navijači Partizana koji su preskočili ogradu i sa tribina sišli u teren. Nije se znalo ko koga udara! Ipak, prepustimo da nam situaciju najbolje dočara izveštaj iz ,,Politike“:

  Ipak, igrači Milana su se nešto kasnije vratili na teren, želeći da završe utakmicu, koja je do tog 80. minuta bila vrlo korektna ali je zahvaljujući grubostima njihovog igrača Beniteza i propustima sudije Stankovića, otišla u neželjenom smeru. Igrači oba tima su doprineli da se utakmica završi u korektnom duhu, ponašajući se kao da se tuča nije ni desila. Utakmica je privedena kraju a Partizan je pobedio sa 5-3.

  
  Ipak, to nije bila tačka na dešavanja na ovoj utakmici. Nedeljnik ,,Futbal“ je na naslovnoj strani objavio odluke Disciplinskog suda FSJ a one su bile veoma oštre po Partizan, iako je utakmica bila prijateljska i međunarodnog karaktera, bez ikakvog uticaja na šampionat Jugoslavije!

  Dakle, suspendovan je Stadion JNA zbog nereda, pokrenut je disciplinski postupak protiv FK Partizan, kao i protiv igrača Partizana Vasovića i Miladinovića ,,zbog učešća u fizičkom obračunavanju sa protivničkim igračima“. Takođe, pokrenut je postupak protiv sudije Vladimira Stankovića a od FK Partizan, glavnog i pomoćnih sudija su zatraženi izveštaji u vezi incidenta.
  Novi incident se desio već 4. novembra pri saslušanju Vasovića i Miladinovića u disciplinskom sudu FSJ. Pri izlasku sa saslušanja, foto-reporter ,,Politike Ekspres“ Dobrivoje Urošević je pokušao da fotografiše Vasovića koji ga je zamolio da to ne čini, ali je Urošević ostao uporan i počeo da škljoca. Vasović mu je istrgao aparat iz ruku i izgazio ga, a u kasnijem sudskom postupku po tužbi foto-reportera, Vasović je morao da plati odštetu od tadašnjih milion dinara!

  U roku od samo pet dana, Disciplinski sud FSJ je doneo odluke i kaznio FK Partizan kaznom igranja dve prvenstvene utakmice van Beograda (!), a Vasovića sa četiri utakmice neigranja! Tako je već u sledećem kolu Partizan dočekao OFK Beograd u Novom Sadu, utakmica je završena remijem 3-3, a 29. novembra 1964. Partizan je bio ,,domaćin“ Zagrebu u Kragujevcu i pobedio sa 3-1. To je utakmica koja je ušla u istoriju Kragujevca jer je bila prva prvoligaška utakmica igrana u tom gradu (lokalni Radnički je tada bio drugoligaš)! Tom prilikom je postavljen i rekord u poseti kragujevačkog stadiona, od 25.000 gledalaca!
  Sve ove kazne, prilično nelogične, nisu uticale na Partizanove igre – Partizan je na kraju te sezone osvojio svoju šestu titulu prvaka i najavio svoj evropski pohod. Izgleda da naše ,,uzalud trud, džaba vam sve…“ ima svoju predistoriju u 1964. godini. 
  Bila je to priča o utakmici između Partizana i Milana, o tome kako je još te 1964. Partizan u duelu protiv evropskog velikana najavio da ima tim za velika dela, o do tada nezabeleženoj tuči, kao i o čudnom kriterijumu FSJ prema Partizanu.
  Korišćeni sledeći izvori: digitalna arhiva ,,Politike“ na sajtu NBS, digitalna arhiva lista ,,Futbal“ i blog Yugopapir.
One comment
  1. Prvenstvo 1964/65 – Crno-bela Nostalgija

    […] neverovatno zvuči činjenica da je FSJ, zbog opšte tuče igrača i ulaska navijača na teren na prijateljskoj utakmici Partizan – Milan 5-3, kaznio Partizan igranjem van svog stadiona u domaćem šampionatu! Praktično, nije direktno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *