Najnovije
Blog

Dresovi Partizana kroz istoriju

Sve do 70-ih godina 20. veka naši (ali i evropski) klubovi nisu nosili dresove poznatih proizvođača. Poznato je da je prvi proizvođač sportske opreme koji je istakao svoj logo na dresu bio „Admiral“, na dresu Leeds United-a, tamo negde 1973. godine.

 Kod Partizana, tada, sredinom 70-ih preovlađuju prugasti ili čisti beli dresovi sa kragnom (po meni – simbol savršenstva i jednostavnosti) uz „Adidas“ šorceve.

Pojavljuju se i prve reklame – „SAS London“, „Prokupac“, „Simpo“…ali pojava reklama je bila povremena, institucija zvaničnog sponzora je tek kasnije postala poznata našim klubovima. Krajem 70-ih (1977, 1978) Partizan često nosi komplet „Adidas“ opremu, uglavnom u beloj boji.

Od sezone 1978/79 Partizan sklapa prvi dugotrajniji ugovor, i to sa beogradskim „Sportom“, ako se neko još seća sportske opreme sa čuvenim zvezdicama na rukavima. Sa ove vremenske distance dresovi su vizuelno bili sasvim pristojni, i skoro svake sezone izbacivana je nova garnitura. Nekada su to bili prugasti (široke pruge) a nekada čisti beli dresovi. Sponzori su se pojavljivali povremeno, uglavnom su to bile reklame za jednu ili nekoliko utakmica, bili su tu „Simpo“, „Loto“, „Kickers“, „JAT“, „Rubin“ (živeli! )…

Saradnja sa „Sportom“ traje do početka prolećnog dela sezone 1982/83, kada se Partizan vraća „Adidasu“, noseći uglavnom prugaste dresove tankih pruga, koji će posle ostati zapamćeni većini navijača. Nosila se tada prepoznatljiva oprema, šorcevi su do kraja 80-ih skoro uvek bili beli, kao i čarape. Jedino se menjao dizajn „Adidas“ dresova u pogledu oblika kragne i boje rukava. Od 1983. do 1985. bili su beli, pa onda 1985/86 i 1986/87 crni, da bi se krajem 1987. opet vratili na bele rukave.

                                                                                

Pruge su ostale na svom mestu. Koliko ja znam, Partizan nije bio sasvim zadovoljan kvalitetom ni isporukom opreme, mislim da je to bila saradnja sa zastupnikom „Adidasa“ – „Slovenijašportom“ a ne direktno sa „Adidasom“. Od 1985/86 na dres Partizana „dolazi“ prvi zvanični sponzor na duže staze, slovenački „Iskra Delta računari“, sada već legendarna bela krpa sa imenom sponzora preko prugastog dresa. Ako biste pitali bilo kojeg navijača Partizana da izdvoji jedan omiljeni retro dres, većina bi sigurno odabrala neki od „Adidasovih“ iz sredine 80-ih.

Poslednje sezone „Adidasa“ obeležava sponzor „Beko“ sa reklamama „Beko“ i „Lee Cooper“ (ahhh, Roma…). Početkom 1990. Partizan napušta „Adidas“ posle 7 godina i sklapa ugovor sa anonimnim švajcarskim „Vocado-m“ čiji je vlasnik bio neki Srbin. Totalno nepoznata marka opreme, kroj smešan, psihodelični dresovi sa nekim krivim štraftama i rombovima, uglavnom – za zaborav.

Sponzor je bila japanska „Aiwa“. Sledeće sezone „Vocado“ prelazi na klasične prugaste dresove, to je dres u kojem smo osvojili Kup 1992. Ostaje za sećanje i prvi crveno-plavi dres posle više od 30 godina, nošen na Malti protiv Hiberniana u Kupu UEFA 1990.

                           
 Slede sankcije i nemogućnost pronalaženja poznatog inostranog sponzora, pa Partizan tada nosi sve i svašta –  „Admiral“, pa onda derbi 1993. sa komplet belom „Diadora“ opremom, zatim i derbi na JNA u „Umbro“ opremi (tada i nikad više)… Kao sponzori se 1992/93 pojavljuje „Dafiment banka“ a 1993/94 „Goma“.

Početkom 1994/95 dolazi novi tehnički sponzor, japanski „Asics“, što je za to vreme bio ogroman korak napred. Prugasti dresovi ali i bele garniture uz reklamu „Goma“, dres sa čuvenog 100. derbija.

Od 1996/97 dolazi „Nike“, a sponzor na dresu bio je „OKI“, tačnije beogradska firma „Cores“ reklamirala je proizvode koje zastupa i prodaje, poznate štampače. Klasični prugasti dresovi, a tada se posle mnogo godina pojavljuju opet i rezervni bordo-plavi. Postojala je i jedna neobična prugasta garnitura, isti dizajn kao što je tada nosio Minhen 1860.

„Nike“ izbacuje 1998/99 novu, pretežno belu garnituru sa plavim aplikacijama na kragni, a od te sezone dugogodišnji sponzor postaje „Verano motors“, zastupnik „Pežoa“. To je onaj poznati dres u kojem se igralo protiv Lacia i Njukasla, meni lično se nije sviđao ali vidim da su mnogi vezani za taj dres. Dalju saradnju sa „Nike“ Partizan mora da prekine silom prilika zbog sankcija, a govori se da je to bio jedan od najkorektnijih dobavljača sportske opreme, ali su nove sankcije američke vlade učinile svoje. Partizan usled toga u proleće 2000. prelazi na domaći „NAAI“, da bi zatim već od 2000/01 sklopio ugovor sa „Pumom“, mada su to opet bili dresovi koji nisu dolazili iz centrale poznate kompanije, već neka B varijanta. Prugasti, sasvim istovetni kao i „Nike“ dresovi iz 1996/97 i 1997/98. „Peugeot“ i „Verano“ i dalje na grudima kao reklama.

 Tako pune tri sezone, sve do pojave „Kappe“ i „Superfunda“, dres sa kojim se ušlo u LŠ, a onda sledi svake sezone novi dres, uz druge sponzore – „Imlek“, zatim pune tri godine „VW“ a onda i „MSI“. Prve sezone pruge na dresu su bile tanke a zatim se prešlo na široke. Svo ovo vreme postojalo je i brdo rezervnih varijanti – sivi, bordo-plavi, beli i crni dresovi.

Dolazimo do današnjeg prugastog „Adidasa“, povratak tradiciji uz najjači svetski brend.

  Toliko, možda je nekome bilo i zanimljivo da se podseti nečega, a mlađi da nešto saznaju.

21 comments
  1. Milos

    po meni,najlepsa garnitura je pocetkom 80tih,beli dresovi sa vodoravnom crnom prugom preko grudi,a zaboravili ste legendarnu reklamu Backatrans iz vrbasa na adidasovim prugastim dresovima

  2. cbnostalgija

    Narednih dana će uslediti još jedan blog koji će obuhvatiti i dresove koje ste vi pomenuli. Hvala za komentar!

  3. vujovicpfc

    Кад се прича о дресовима,нико никада не помиње ни годину које смо тачно постали Црно-Бели,а камоли прву утакмицу или датум исте у овој комбинацији.Углавном сви знамо да смо прву гарнитуру добили од Јувентуса и од тада смо Црно-Бели.Па ако случајно знаш тај податак био бих ти веома захвалан.Иначе свака част за текст.Поздрав

  4. cbnostalgija

    Definitivno je prelaz na crno-belo bio krajem 50-ih, a pokušaću uskoro da se raspitam kada tačno. Biće još sličnih tekstova,i hvala na pohvalama!

  5. Leopard Mladić

    Iskra Delta će meni ostati neprevaziđeni dresovi. Vjerovatno jer su prvi koje baš pamtim.

    Vokado dresovi jesu bili… khm neobični, ali su bili totalna avangarda. To su bili i prvi dresovi koji su se mogli kupiti u slobodnoj prodaji. Naravno da je to bio moj prvi dres.. 100 maraka iskukano i mjesec dana čekanja poštara…
    Sreća sreća radost 🙂

    Zanimljivost za Vokado je i da smo imali dvije različite crno-bele šare, pa se dešavalo da izađemo u različitim dresovima na utakmicu. Kako su bili jedinstveni, nije se insistiralo da se presvlače 🙂

  6. barfus

    Cetitam na ovoj opsirnoj dokumentaciji o povijesnim dresovima. Moram priznati, da su ponekad cak jos interesantnije popratne price o tome kako je doslo do odredjenih promjena sponzora itd.

    Posto skupljam dresove klubova i reprezentacije iz SFRJ, moram priznati da je gotovo nemoguce doci do dresa Partizana iz tog vremena (bar meni do sada nije poslo za rukom). A mogu misliti, koliko mnogo vama Grobarima tek znace….

    Srdacan pozdrav

  7. cbnostalgija

    Hvala Barfus, drago mi je da se blog sviđa i ljudima koji ne navijaju za Partizan! Inače, generalno je dosta teško doći do dresova iz doba SFRJ. Tada dresovi nisu bili rađeni za tržište, pa jedino ako je neko uspeo da dograbi dres direktno sa terena, od nekog igrača.

    Srdačan pozdrav!

  8. Anonymous

    taj ''Vokadov'' nikad nije stigao,čekao sam poštara 2 meseca,da l' je firma u međuvremenu te 90 propala ili ne,ja ne dobih dres. Još uvek imam Admiralov dres,bili su ok,tanke pruge,šiveni grb. Po meni najlepši beli diadorin,nešto jako kratko nošen,pomenuo si ga,beli skroz a od novih,crni skroz,specijalno za tekmu sa Realom,mislim da je kappa,kad smo igrali prijateljsku u Madridu. Sve u svemu,kao i uvek,sjajan tekst..

  9. cbnostalgija

    Hvala! Vocado je bio težak promašaj ali bio je totalno atipičan. Znam da su "oblačili" još nekoliko klubova osim Partizana – Proleter, Čukarički…veoma je moguće da više ne postoje.

  10. cbnostalgija

    Hi! First, thank you for reading my blog. These days I will try to find a picture of the AIWA kit 1990. Please be patient a bit, I guess I have a picture. All the best, my regards to Italy!

  11. Anonymous

    Hvala lepo Alex! When I'll paint this Partizan's kit I'll post the picture of my new table football team. In the meantime I've painted the national team of Serbia that you can see at this youtube address.

    http://www.youtube.com/watch?v=Q_72ARHoIWI

    Thank you very much again and my best compliments for your accurate blog!
    best regards from
    Claudio

  12. Gruja

    Smatram da bi najlepsa kombinacija bila beli dres i crni sorts, kao sredinom 70-ih godina, i da bi tako Partizan trebalo da izgleda. Kao protiv OFK-e na Karaburmi. Nije losa ni komplet bela, kao protiv Nefcija.

    Mislim da bi bilo lepo i da se ponovo koriste plavo-crvene garniture, koje su i bile osnovne boje na pocetku kluba. Definitivno nam fale retro dresovi, s njima bi se sigurno i publika vratila na stadion. Ljudi vole nostalgiju i rado joj se vracaju!

  13. Anonymous

    Vokado drsovi su bezveze.
    Najlepsi dresovi su bili oni adidas iz 80tih crno beli sa prugama i tri strafte na ramenima. Takodje su mi lepi bili adidas iz 2010 sa dominantnom belom bojom.
    Trebalo bi napraviti i isto takve neke moderne bordo-plave adidas dresove za gostovanja ili za utakmice sa ekipama sa slicnim dresovima

  14. Gac

    Najljepši su mi bili oni kappa dresovi iz sezone 2003/04, kao i komplet garniture adidasovih dresova. Ono sa vocadom se neko sprdao sa nama, a i oni sa tankim prugama iz 1998/9 su mi bili totalni aut.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *