Najnovije
Blog

Dresovi Partizana iz `70-tih godina

Kao što sam obećao, sada sledi nekoliko postova u kojima će malo detaljnije biti prikazani dresovi koje je FK Partizan nosio u određenim periodima. Ovog puta fokusiramo se na dresove iz `70-tih godina prošlog veka, znači od 1971. do 1980. Zašto baš taj period? Zato što tada počinje era modernih dresova. Moguće da neki od dresova nisu obuhvaćeni, ali tu je sve što je ovekovečeno fotografijama.

Početkom te decenije, sklapanje ugovora sa proizvođačima sportske opreme nije bilo ni u povoju. Daleko od toga da klubovi, pa i Partizan, nisu imali svoj vizuelni identitet, ali nošenje brendirane opreme sa poznatim znakom proizvođača usledilo je tek u drugoj polovini te decenije. Kroz čitavo to razdoblje Partizan je imao specifičan vizuelni identitet. Bio je jedini veliki klub koji nosi crno-belu boju, koja je bila i ostala simbol Partizana. Ono što je posebno bitno, Partizan je jedini klub koji nije drastično menjao svoj grb i koji ga je uvek nosio na dresu! O grbu Partizana nekom drugom prilikom, sada mala retrospektiva dresova koje je FK Partizan nosio od 1971. do 1980.

Decenija je počela ovim prugastim dresom. Dizajn tada nije bio nešto čemu se posvećivalo mnogo pažnje, negde je pruga u sredini bela, a negde crna, ali dres je svakako lep. Ako je mlađim Partizanovcima potrebno objašnjavati, na prvoj slici je živa legenda Partizana, Moca Vukotić.

  
 

Ipak, to nisu najšire pruge koje je Partizan nosio. Sada sledi nešto drugačije, dres sa tankim prugama iz sezone 1970/71, po ugledu na Juventus, klub koji je zaslužan za naše crno-bele boje, a na prvoj slici je tadašnji standardni prvotimac Svemir Đorđić:

 

Apsolutni rekorder u širini štrafte je sledeći dres iz 1971/72. Na slici je sada pokojni Pavle Grubješić:

Naravno, nisu našem klubu bile strane ni jednobojne kombinacije. Nosio se čisto beli dres, koji je početkom sedamdesetih izgledao ovako, a na slici je Refik Kozić. Dres neodoljivo podseća na dres nemačke reprezentacije iz tog vremena:

Zatim, kombinacija iz 1972. koja podseća na brazilski Corinthians, na slici je opet Momčilo Vukotić. Verovatno je ovaj dres nešto što će mnogi mladi navijači prvi put videti. Kao što i sami možete primetiti, tokom jedne sezone je nošeno više dresova totalno različitih po izgledu i dizajnu. Zaista su to bile vesele sedamdesete…

Da odemo u totalnu egzotiku – pravi raritet iz 1974. godine, dres koji je naš klub nosio veoma kratko, ili možda samo jednom, prema pričama ljudi veoma upućenih u taj period naše klupske istorije. Bila je to utakmica protiv zagrebačkog Dinama. Koliko je poznato, dres uopšte nije naišao na dobar prijem kod navijača te je uskoro sklonjen i zaboravljen…ostale su zato za uspomenu ove slike Vukotića

…i Bore i Boška Đorđevića:
 

Ipak su uspravne crno-bele pruge nešto što je obeležje Partizana, pa u skladu s tim je i ovaj dres iz 1974. godine, kojeg na ovim slikama nosi Bora Đorđević, veliki majstor s loptom:

  

Da moderni trendovi sa Ostrva nisu ni tada zaobilazili Partizan, ilustruje ova slika koja sledi. Dres iz 1974/75, apsolutno identičan dresu koji je iste godine nosio Newcastle United. Replika ovog dresa bila je dostupna kroz maloprodaju. Ne zna se ko je bio proizvođač, ali ostaje upamćeno da je ovo možda i prvi autentičan dres koji su navijači mogli da priušte sebi. Na slici  je Ivan Golac:

Sredinom te decenije Partizan je počeo pretežno da nosi bele dresove, te su „crno-beli“ češće bili „beli“. Ostao je zauvek upamćen jedan od najlepših dresova ikada, naročito u kombinaciji sa crnim „Adidas“ šorcem,  dokaz da savršenstvo leži u jednostavnosti. Kao ilustracija, slike Moce Vukotića i Blagoja Paunovića. Velika bela kragna, dres identičan onom koji je tada nosio engleski Leeds United. Ujedno, to je prvi proboj „Adidasa“ ka Partizanu.

Dominirao je taj dres par sezona, a nije nošen jedino u prilikama kada je Partizanov rival takođe nosio belu boju, kao na primer splitski Hajduk. Evo jedne takve prilike, sezona 1975/76:
 Narednih sezona, 1976/77 i 1977/78,  Partizan kombinuje čisto bele dresove uz dva prugasta. Ovaj beli je sa „V“ izrezom oko vrata, kao na ovoj slici Radomira Antića, uz jednu od prvih reklama – „SAS London“.
Prugasti su bili sa širokim prugama, rađeni su u dve vrste – sa crnom prugom u sredini kao na slici na kojoj je Boško Đorđević, rođeni brat već pomenutog Bore Đorđevića…
…ili sa belom prugom u sredini, kao na ovoj slici Pavla – Paje Grubješića:
Evo i grupnih fotografija…
  
Ipak, ova slika koja sledi je jedna od najlepših – prugasti dres, beli šorc i čarape a u pozadini južna tribina na kojoj se viore stotine crno-belih zastava:
Beli dresovi iz tog razdoblja od 1975. do 1978. su bili čisto beli (kao onaj već prikazan dres, sa kragnom) ili beli „Adidasovi“ sa crnim okovratnikom i tri crne „Adidas“ linije na rukavu, dres koji je ušao u legendu u Ljubljani, kada je Partizan osvojio titulu golom u poslednjem minutu. 
Na prvoj slici je Ilija Zavišić, tadašnje desno krilo:
A tu je i slika iz Ljubljane, kao još jedna ilustracija belog „Adidas“ dresa. Taj dres je nošen od 1975. pa sve do 1978. Igrači Partizana pre legendarne utakmice:
I još jedna slika kompletnog tima u čisto belim dresovima, godina 1978.
Poslednja slika u ovom postu je slika dresa koji je izradio beogradski „Sport“, sa kojim je, posle nekoliko sezona neformalne saradnje sa „Adidasom“, Partizan sklopio ugovor 1979. godine. Ovo je bio jedan od dresova koji je bilo moguće kupiti u maloprodaji. Pomalo neobično rešenje za sadašnje prilike:
To je bila priča o dresovima Partizana iz sedamdesetih godina prošlog veka. Bilo je to vreme kada su klubovi širom Evrope počeli više pažnje da obraćaju na svoj vizuelni identitet, i kao što se da videti, i u tom pogledu naš klub, čija je boja i onda bila avangardna sama po sebi, imao je čime da se podiči. 
Ako imate neki komentar, ako je neki dres ostavio utisak na vas, slobodno komentarišite na dnu stranice. 

2 comments
  1. Goran Tomić

    Hvala za sve ove fantastične ,,stranice,, koje ovde postavljaš!
    Dres-raritet sa poprečnim prugama (verovatno samo iz 1973?) – pamtim iz jednog meni veoma bitnog razloga…
    Jednog dana, tih, dalekih, sedamdesetih, moj tata je morao da nešto bude na poslu, i zamolio me je da na TV-u pogledam utakmicu Partizana pa da mu posle kažem rezultat…
    Ja sam sa takvim uzbuđenjem (i prvi put u životu) propratio jedan ceo TV-prenos, (na našem, naravno CRNO-BELOM televizoru!), i to mi se toliko dopalo, da mislim da je zapravo baš tad započela moja višedecenijska opsesija fudbalom, a ponajviše Partizanovim utakmicama… Moguće je da je to bila utakmica baš sa Dinamom (?), sećam se teškog terena, dobre utakmice, povoljnog rezultata za Partizan, i meni baš neobično zabavnih dresova naših crno-belih…
    Jedva sam čekao da tata dođe kući i da mu kažem da sam gledao celu utakmicu i da je Partizan pobedio!
    I eto, sve do danas, nikad više nisam ponovo video taj poprečno prugasti ,,robijaški,, dres!
    Čak sam se pomalo pitao, da li sam ja sve to dobro zapamtio, i da li me je sećanje možda varalo za taj ,,poprečni,, dres…
    Sada vidim da nije! Hvala ti još jednom za ovaj povratak u moje fudbalske ,,prapočetke,,!

  2. cbnostalgija

    Hvala Gorane, jako mi je drago da si "naleteo" na ovaj blog i da ti se svideo! Pamtim tvoje komentare sa sajta FK Partizan, a sreli smo se i upoznali one decembarske noći 2008. na surčinskom aerodromu (šifra – Moreira). Sa takvim ljudima i "grobarima" je uvek zadovoljstvo pričati, bez imalo foliranja i kurtoazije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *