Najnovije
Blog

Dresovi Partizana iz `80-ih godina

Idemo dalje, u prikaz dresova koje je FK Partizan nosio od 1981. do 1990. godine. Decenija je počela u opremi beogradskog „Sporta“ – poznati dizajn sa zvezdicama. Poslednja slika u prethodnom blogu predstavlja prvu garnituru koju je „Sport“ predvideo za Partizan, a sada evo i dresa u kojem je Partizan manje-više redovno nastupao od 1980. do 1982. Ovaj prugasti dres je najčešće bio nošen uz crne šorceve i crne čarape. Na ovoj slici vidimo jednog od igrača koji je obeležio `80-te u Partizanu, Zvonka Živkovića :

Ponekad, iako u to vreme Partizan nije imao generalnog sponzora, pojedine firme su sponzorisale utakmicu po utakmicu, kao na primer na ovoj utakmici Partizana i Sarajeva sa početka osamdesetih. Zvonko Varga, još jedan od asova tog vremena, u dresu sa reklamom „Simpo“:

Ovaj dres sa dugim rukavima je imao crnu kragnu (Rešad Kunovac i Nikica Klinčarski)…

…dok ista takva varijanta dresa ali sa kratkim rukavima, nije imala kragnu već tzv. „V“ izrez u crnoj boji, kao na ovoj fotografiji Miloša Đelmaša:

Tih godina, Partizan je neretko nosio i bele dresove, ili u kombinaciji sa belim ili sa crnim šorcem. Počelo je sa ovom jednostavnom kombinacijom sa zvezdicama ukoso položenim na rukavima, kao na fotografiji Vukotića uz reklamu „Bačkatrans Vrbas“

..i u kratkim rukavima, protiv Arsenala, sa modifikovanim okovratnikom…

…a nastavilo se sa zvezdicama na ramenima, na slici Novice Kostića

…ili na kraju rukava, kao na ovom dresu Aleksandra Trifunovića, koji je imao i reklamu „FIAT“:

Poseban kuriozitet je vezan za utakmicu zagrebačkog Dinama i Partizana iz šampionske 1982/83. U prvom poluvremenu Partizan je premijerno nastupio u „Sportovim“ belim dresovima sa poprečnom crnom štraftom na grudima, a na ovoj slici vidimo momenat kada Mance postiže prvi gol za Partizan…

…dok je u drugom delu Partizan nastupio u tada već poznatoj garnituri, što nije sprečilo naš tim da slavi sa 4-3 na Maksimiru, a Mancea da proslavi još jedan svoj gol:

Legendarni dres sa crnom poprečnom štraftom zaslužuje da se još jednom prikaže:

I tako je era „Sporta“ trajala do kraja 1982. godine. Završavam ovo poglavlje o tom periodu saradnje sa beogradskim proizvođačem sportske opreme uz tri slike kompletnog tima, prva je iz 1981. a sledeće dve iz 1982:

Na pola takmičarske sezone 1982/83, znači od početka kalendarske 1983. godine, otpočela je opet saradnja sa „Adidasom“. To, za razliku od prethodnog perioda, donosi dresove najpoznatijeg svetskog proizvođača i sa primetno tanjim prugama:

Dres je prugasti sa belim rukavima, tako da je bela boja dominirala, naročito ako se zna da je tada ovaj dres nošen uz bele šorceve i čarape. To je stvorilo prepoznatljiv vizuelni identitet Partizanovih fudbalera u narednih nekoliko sezona. S vremena na vreme našla se na dresu i poneka reklama…

Postojale su dve varijante ovog dresa – sa crnom štraftom na kraju rukava i bez nje, kao što se može videti na prethodne dve slike. Dres dugih rukava je bio identičan…
Još dve slike ovog dresa koji je zaista ostao u sećanju, a na slikama su legendarni odbrambeni igrači Partizana, Ljubomir Radanović i Nenad Stojković:
   
Pojavljuje se i beli dres, prepoznatljiv „Adidasov“ model, kao na ovim slikama Zvonka Živkovića i Dževada Prekazija:
Od sezone 1985/86 Partizan menja dizajn dresa i dres je tada sa crnim rukavima. Izmenjen je i okovratnik pa umesto „V“ imamo belu kragnu, a umesto bele, u sredini je tanka crna štrafta. Sigurno jedan od vizuelno najmodernijih dresova tog doba:
Zvonko Varga u dresu bez reklame:
I Milko Đurovski u dresu sa reklamom sponzora „Iskra Delta“, koja je zajedno sa ovim dresom obeležila osamdesete:
Sezonu kasnije dolazi do nove modifikacije – sve ostaje isto samo su rukavi opet beli. Još jedan od fenomenalnih dresova „Adidasa“:
S vremena na vreme, istina retko, tih godina se nose i beli dresovi:
Poslednji „Adidasov“ model je ovaj sa početka sezone 1987/88. Opet „V“ izrez i opet bela štrafta u sredini:
Na slici je Kinez Đia, jedan od prva dva Partizanova strana igrača. 
Saradnja sa „Adidasom“ trajala je punih sedam godina a pred kraj tog perioda dolazi i do promene sponzora pa umesto „Iskra Delte“ pojavljuju se reklame firme „Beko“ / „Lee Cooper“. Na slikama su Nebojša Uške Vučićević i Predrag Vojvoda Spasić.
To je bilo to što se tiče „Adidasa“. Verovatno je neki od ovih dresova prva asocijacija Partizanovim navijačima kada se pomene retro – dres.
Decenija se završava anonimnim švajcarskim „Vocado-m“, nešto totalno drugačije u odnosu na sve do tada viđeno. Kao ilustracija, slike Budimira Vujačića, Bratislava Mijalkovića, Predraga Mijatovića i Milana Đurđevića. 
   
 To je ujedno i kraj osamdesetih, a u sledećem blogu sa dresovima iz devedesetih godina 20. veka i drugog autora…
Ako imate komentar ili zapaženje, otvorena je opcija komentara. Hvala! 

3 comments
  1. Berija

    Sportova garnitura izgleda ODLIČNO, posebno bela garnitura sa crnim „V“ okovratnikom, koju su SS-ovci (adidas) uništili.

    Vocado je TEŠKO CIRKUZANTSKO-PAPAGAJSKO SRANjE !!!

  2. Dexter

    U sezoni 1982/83 Partizan je nosio „Sport“ dresove do 26. kola. Tada su u Vinkovcima protiv Dinama prvi put obukli Adidas dresove. Bio je 1. maj 1983. godine.
    „Sport“ je u svojim radnjama prodavao svoje crno-bele dresove i šorceve, međutim, to nisu bili do detalja identični onima koje su na terenu nosili Partizanovi igrači. Ipak, za navijače je to bilo sasvim okej.
    U „Slovenijašportu“ je mogla da se kupi Adidas oprema u raznim bojama ali nikad crno bela (jedino bela sa tri crne adidas štrafte na rukavima i crni šorc sa tri štrafte). Oni nisu marili za našu Prvu ligu kao što dugo niko u tome nije video komercijalni potencijal – prodavati dresove koje nose prvoligaške ekipe.

    1. cbnostalgija

      Ispravka – u sezoni 1982/83 Partizan je već od prvog prolećnog kola počeo da nosi Adidas opremu. Lično sam gledao neke od utakmica. Imate na sajtu pregled prven stva 1982/83 i možete se uveriti. Naravno, saradnja sa Adidasom se još uhodavala, pa je na utakmici protiv Sarajeva u Beogradu naša ekipa izašla sa dresovima bele boje, Adidas, ali bez grba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *