Najnovije
Blog

Grb Partizana – istorijat

Kao što je svima poznato, FK Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. kao fudbalska sekcija tadašnje Jugoslovenske armije. Istovremeno sa fudbalskom, osnovane su i košarkaška, atletska, odbojkaška i šahovska sekcija. Kasnije su osnovane i ostale sekcije koje su uskoro prerasle u klubove sportskog društva pod kapom armije, po ugledu na moskovski CSKA ili sofijski CDNA (kasnije takođe CSKA).

U skladu sa tim, prvi grb koji je Partizan nosio imao je samo skraćenicu JA – Jugoslovenska armija. Delovao je vrlo jednostavno (plavi krug sa crvenom petokrakom oivičenom žutom bojom, sa slovima JA unutar nje) i nošen je veoma kratko na tadašnjim dresovima. Boja grba je identična tadašnjim klupskim bojama Partizana a one su bile plavo-crvene.

Veoma malo slika postoji iz tog vremena, ali ipak ostale su sačuvane neke na kojima fudbaleri Partizana nose dres sa ovim grbom. Radi se o slikama iz prve šampionske sezone, 1946/47.
Ubrzo, ne zna se tačno kada, grb doživljava velike promene i počinje da dobija oblik poznat sadašnjem rešenju. 
Dakle, središnji krug je bele boje sa crvenom petokrakom u njemu, nalazi se u plavom krugu u kojem je belim slovima napisano JUGOSLOVENSKA ARMIJA a oba kruga su oivičena žutim krugom preko kojeg se nalazi venac zelene boje. Na dnu grba su crveno-bele linije koje u stvari predstavljaju dršku od baklje čija se buktinja crvene boje nalazi na vrhu. Grb je, ustvari, jasna asocijacija na grb tadašnje države – Jugoslavije, uz razliku što su buktinje i zvezda na grbu Partizana zamenile mesta. Ovaj grb je aktuelan od 1947. godine, a vidimo ga i na slici Stjepana Bobeka…
…kao i na ovoj slici FK Partizan, pobednika Kupa iz 1947.
Sledi još jedna promena grba: 
Ovaj grb je aktuelan pedesetih godina prošlog veka, a izmena u odnosu na dotadašnje rešenje je što se po prvi put u grb ubacuje ime kluba u žuti spoljni krug (sa kojeg je „nestao“ venac zelene boje). Dakle – PARTIZAN / ПАРТИЗАН i to crnim slovima, i ćirilicom i latinicom. Toliko o ćirilici, koju Partizan na grbu ima već dobrih 60 godina, za razliku od samozvanih čuvara srpstva koji ni dve decenije posle toga nisu imali grb na dresu a ćirilice su se setili kada je to postalo IN. 
Evo i ilustracija, igrači sa ovom varijantom grba na dresu:
Čebinac, Kovačević i Matekalo. Sudeći po slici, ovi naši igrači koji su sredinom šezdesetih bili perjanice šampionskog tima, ovde su u mlađem uzrastu, te se naslućuje da su u pitanju pedesete godine. 
Aleksandar Atanacković 
Kada polovinom te decenije Partizan, bar formalno, raskida veze sa armijom, dobija novi grb, tek neznatno modifikovan: 
Natpis JUGOSLOVENSKA ARMIJA nestaje iz grba a menja ga  SPORTSKO DRUŠTVO. Očigledno da je na ovoj slici koja sledi Stjepan Bobek u dresu sa baš takvim grbom. Pošto se bela boja dresa razlikuje od spoljašnjeg kruga na grbu, očigledno je da je taj krug na dresu žute boje i da je u pitanju grb kao na prethodnoj slici:
Ovaj grb ima svoj „rok trajanja“ do 1959. kada Partizan menja svoje klupske boje iz plavo-crvenih u crno-bele, sasvim originalne i do tada nepoznate na fudbalskom nebu tadašnje Jugoslavije. Tada se uz SPORTSKO DRUŠTVO dodaje i pridev JUGOSLOVENSKO, a boja grba se drastično menja. Kompletan grb postaje crno-beli, uz crvenu buktinju i petokraku, dok drška baklje na dnu grba takođe dobija crno-bele boje. Tako dobijamo grb koji je Partizan nosio najvećim delom svoje istorije, grb poznat svima, grb koji je postao pravi brend i simbol Partizana:
Proslavili su ga mnogi asovi, od „Partizanovih beba“  poput Kovačevića i Pirmajera…
  
  
…preko asova iz šampionskih sezona 1975/76 i 1977/78 iz generacije Vukotića i Ace Trifunovića… 
  
  
…pa sve do osamdesetih i generacije legendarnog Dragana Mancea…
…zaključno sa 1992. godinom i ovom generacijom koja je imala tu čast da poslednja nosi takav grb, tačnije grb sa natpisom JSD. 
Od tada, Jugoslavija prestaje da postoji a umesto JSD u crni krug na grbu se po prvi put ubacuje naziv FUDBALSKI KLUB i takav grb ostaje do danas neizmenjen u pogledu reči koje se nalaze na grbu:
Zaključno sa sezonom iz koje potiče ova fotografija na kojoj je Lamine Diarra, znači 2007/08, koristi se i ovaj grb.  
Te 2007/08 Partizan osvaja svoju 20. titulu šampiona i na grb dodaje dve zvezdice kao simbol za 20 i više titula:
 
Na slici je Almami Moreira, u dresu sa grbom sa dve zvezdice…
…i Saša Ilić, na slici iz tekuće sezone:
Autor grba Partizana je akademski slikar Branko Šotra
Paralelno sa ovim grbom postojao je i alternativni grb, među navijačima popularno nazvan „lopata“, grb koji je svoje mesto našao jedino na ulaznicama, suvenirima, godišnjim kartama i klupskim brošurama, ali nikada nije prišiven na dres Partizana:
Bila je to priča o grbu Partizana. Partizan je jedini klub bivše „velike četvorke“ koji nije bitnije menjao izgled svog grba i koji ga je uvek nosio na dresu.

29 comments
 1. cbnostalgija

  Thank you and all friends from Rhyl, I am really glad you like it! I will keep going! Best wishes to you all, looking forward to another game between our teams one day…

 2. Goran Tomić

  Stari druže sa aerodroma! : ))))
  Ja sam svojevremeno pokušavao da ,,prokljuvim,, kako se, tokom decenija, menjao Partizanov grb, ali, ti si to sve ovde napisao, objasnio i ilustrovao! Čestitam i hvala! Za neke varijante i boje na našem grbu, uopšte nisam ni znao (!) – e… nekada nije postojao internet, i jedino su nam sličice iz albuma (,,Fudbaleri i timovi,,) govorile nešto malo o našoj istoriji…
  Danas sam pokušavao (i uspeo) da na sajt LEKSIKON-YU-MITOLOGIJE ,,zalepim,, nešto što bih voleo da ti pogledaš – radi se o fotografiji iz knjige DERBI, D. Kovačevića (izdanje iz 1985.), na njoj je Jusufi u dresu na kome je grb Partizana – koji mi ne liči u potpunosti ni na jedan koji ovde pominješ! Da li je stvar u nekoj boji (koju ne vidimo jer je fotos c/b, ili je i ovo neka posebna varijanta našeg grba…nekako u stilu delimično ,,zamenjeni negativ/pozitiv,, (kao kod nekadašnje klasične fotografije)…pogledaj, pa kaži svoje mišljenje…
  Taj sajt gde sam zalepio ,,Julku,, sa ,,unikatnim,, grbom, nešto kao baš i ne radi, ali na njega se ipak lako može ući – ti verovatno znaš kako, ali, za svaki slučaj, evo, da napišem:
  Odeš na pretraživač Google (Srbija), tražiš SLIKE pod nazivom BY GORAN TOMIC, obično se prvo otvore Sandokan i Marijana iz popularne TV-serije sedamdesetih – klikneš na tu sličicu, i – ušao si na taj sajt…
  S leve strane je opcija TRAŽI, ukucaš MOCA, i – tu si… Fotke Jusufija i grba na njegovom dresu su (zasad) negde pri kraju te ,,stranice,,.
  Pozdrav!

 3. cbnostalgija

  Video sam. Ja samo mislim da je to varijanta grba odrađena u negativu. Bilo je to drugo vreme, znaš bolje od mene, klubovi su se dovijali i za dresove i opremu, pa mislim da je to neki grb na brzinu odrađen. Inače, zanimljivo, do sada nisam video ovu sliku!

 4. Anonymous

  Поштовани,
  драго ми је да коначно имамо историјат грба Партизана. Имам неколико питања. Ако би био љубазан да ми одговориш, пошто бих волео да сви имамо увид у чињенице ради здравијег односа барем међу навијачима.
  1. Крај си закључио реченицом:"Bila je to priča o grbu Partizana. Partizan je jedini klub bivše "velike četvorke" koji nije bitnije menjao izgled svog grba i koji ga je uvek nosio na dresu."
  С обзиром да износиш неке тврдње као тачно молио бих те за објашњење.
  Шта то значи није битније мењао изглед, с обзиром да су разлике од првог до последњег очигледне?
  Са друге стране, као звездаша ме интересује, колико је битно Звезда мењала свој грб, не рачунајући предратно време и грб који је био 1945. на "оснивању" (претпостављам да ниси рачунао у то битније мењање изгледа ни први грб Партизана)?
  2.Od tada (1992), Jugoslavija prestaje da postoji a umesto JSD u crni krug na grbu se po prvi put ubacuje naziv FUDBALSKI KLUB i takav grb ostaje do danas neizmenjen u pogledu reči koje se nalaze na grbu.
  Југославија је престала да постоји тек 2003. СФР Југославија је престала да постоји 1992.
  Ако сам добро упућен, у статуту ФК Партизана пише да је тај клуб и даље део Југословенског спортског друштва. Како за друштво Југославија постоји, а за фудбалски клуб не постоји?
  3. Данашњи изглед грба, по твојој тврдњи је од 1958?
  У том грбу је приметна још једна разлика у односу на претходне, а ниси је навео. Има 6 (шест) буктиња, ови ранији су имали 5 (пет). Шта те буктиње уопште данас представљају Партизану, а шта су онда? Зашто их има 5, па онда 6?
  Интересује ме да ли си сигуран да Пирмајер на свом дресу има тај грб са 5 или са 6 буктиња, попут Вукотића и Трифуновића? У питању су године до 70тих (Пирмајер) и друге половине 70тих (Вукотић и Трифуновић).
  4. Dakle – PARTIZAN / ПАРТИЗАН i to crnim slovima, i ćirilicom i latinicom. Toliko o ćirilici, koju Partizan na grbu ima već dobrih 60 godina, za razliku od samozvanih čuvara srpstva koji ni dve decenije posle toga nisu imali grb na dresu a ćirilice su se setili kada je to postalo IN.
  То да је Звезда самозвано чувар српства је у најмању руку дискутабилно, а ја кажем нетачно.
  Из овога такође увиђамо да Звезда није имала грб на свом дресу до 70тих година? Не знам ни то колико је тачно и на основу чега то тврдиш као чињеницу.

  С поштовањем,
  Предраг

 5. cbnostalgija

  Poštovani Predraže,

  Pre svega hvala što si sa zanimanjem pročitao ovaj tekst. Pokušaću da dam sve odgovore, redom:

  1. možda se nisam najpreciznije i 100 % tačno izrazio, ali evo zašto smatram da Partizan nije BITNIJE menjao izgled grba. Razlike postoje, svakako. Naročito u odnosu na prvi grb (plavi krug sa zvezdom i slovima JA) ali smatram da je taj grb suviše kratko korišćen (po mojim procenama prema dostupnim slikama najviše godinu dana) da bi bio relevantan za neko poređenje. Što sve ne znači da se ja kao navijač distanciram od tog "JA" grba, naprotiv.

  Razlike u odnosu na ostale – prethodne grbove Partizana svakako postoje, a i sam si ih naveo – broj baklji, promena natpisa u grbu, promena boje…ali kad sam rekao da se grb nije BITNIJE menjao mislim na to da je od druge verzije grba, grb vizuelno ostao isti. Broj baklji se menjao ali su baklje ostale. Reči u grbu su se menjale ali su ostale. OBLIK i OSNOVNI ELEMENTI GRBA su ostali gde jesu – i baklja sa drškom, i tri koncentrična kruga, i zvezda unutra.

  Što se tiče FK C.Zvezda, ako takođe zanemarimo prvi grb, mislim da se grb C. zvezde BITNIJE promenio 1995. kada je štit postavljen u krug podeljen na plavu i crveno-belu polovinu. Po meni, to je BITNO menjanje izgleda grba dodavanjem kruga. Grb više nije recimo trouglastog, "štitastog" oblika, već kružnog.

  2. Kad sam rekao da je Jugoslavija prestala da postoji, mislio sam na SFRJ koja je te 1992. prestala da postoji. Znači, prestala je da postoji država koja je iznedrila i Partizan i Zvezdu i masu drugih klubova. Ona država posle 1992. pa sve do 2003. formalno jeste bila Jugoslavija ali realno nije imala veze sa prethodnom SFRJ. U pravu si da je SD Partizan i dalje JSD, ali ne smatram da to ima veze sa priznavanjem postojanja Jugoslavije od strane SD, kao što kažeš, već više kao neka vrsta poštovanja sopstvenih korena i tradicije. I ja mislim da je to anahrono, ali tako je.

  3.Broj baklji, 5 pa 6 – mislim da je to iz razloga što je i na grbu FNRJ bilo 5 baklji (5 naroda) a kasnije 6, jer je još jedan narod proglašen za konstitutivan (ako sam se dobro izrazio). Tako da smatram da tu nema neke mistifikacije, jednostavno je grb pratio izmenu državnog grba, u kojem je svaki plamen – baklja, predstavljao po jedan narod. Prilično sam (100%) siguran da grb koji nose Pirmajer i Kovačević ima 6 buktinja.

  4. Zvezda kao samozvani čuvar srpstva – koliko god izgledalo maliciozno, to nisam ja izmislio, to govore skoro svi Zvezdini rukovodioci u poslednjih 40 godina. "Četiri stuba srpstva – SPC, SANU, Politika i Zvezda" je neka vrsta dogme koja se već decenijama ponavlja. To ponavljaju kao papagaji i Zvezdini rukovodioci (Lukić je to vulgarizovao do kraja), i njihovi ljudi po medijima (klasični primer je Milojko Pantić koji čak lupeta da je "Partizan strano telo u Srbiji") a o većini navijača da ne govorim. Drago mi je ako ti ne misliš tako. Ako je bitan moj stav, meni je u najmanju ruku smešna tvrdnja kako je npr. Zvezda "stub srpstva" jer je poznato da su i Partizan i Zvezda osnovani od strane istog, socijalističkog/komunističkog režima. A i ne vidim razlog zašto bi se i jedni i drugi stideli toga.

  To da Zvezda uglavnom nije imala grb na dresu do 70-tih godina 20. veka lako se može proveriti uvidom u mnoge fotografije iz tog doba. Ne kažem da ga Zvezda nikada do 70-tih nije nosila, ali više nije nego što jeste, retke su bile prilike kada jeste.

  Samo da se dotaknem i ostalih klubova "velike četvorke2 izašo smatram da su BITNIJE menjali grb – Dinamo je krajem 60-ih (ili početkom 70-tih) od neke vrste plavog štita sa slovom d promenio grb u krug sa hrvatskom šahovnicom, dok je Hajduk tu istu šahovnicu izbacio iz grba posle Drugog svetskog rata i zamenio je zvezdom. Dinamo takođe nije često nosio gb na dresu tokom 60-tih.

  Izvinjavam se na dužini odgovora,

  S poštovanjem,

  Aleksandar

 6. Otac Makarije

  "3. Данашњи изглед грба, по твојој тврдњи је од 1958?
  У том грбу је приметна још једна разлика у односу на претходне, а ниси је навео. Има 6 (шест) буктиња, ови ранији су имали 5 (пет)."

  uvidom u tajnu dokumentaciju FK Partizan tih 6 buktinja predstavlja 6 Partizanovih Partizana.
  radi se o tituli koju dobijaju ljudi od posebne vaznosti za FK Partizan sto dovodi do zakljucka da su Hajducko srce (koje dodeljuje NK Hajduk) i Zvezdina zvezda (koju dodeljuje fkcz) samo bleda kopija nasih Partizanovih Partizana.
  da li je moguce da je vasa dokonost toliko uzela maha da vi sad gnjurate po blogovima i forumima simpatizera Partizana i provocirate ?
  ali mora se priznati da ste jebeno uporni…

 7. Anonymous

  Поштовани Александре,

  драго ми је да си одговорио на сва (већину) моја питања. Такође ми је драго да ниси схватио моја питања као провокацију и да си унео измене у причу. Схватам, такође, да нису сви делови одговора погодни да стану у ову лепу причу о грбу Партизана. Само још да је сви навијачи Партизана добро прочитају, проуче и науче. Хвала људима добре воље, као што си ти, што на овакав, искрен и довољно (нисам ни ја увек потпуно светац:)) поштен начин, шире истину о традицији клуба за који навијају.
  С поштовањем,
  Предраг

 8. Miroslav

  Svaka Vam čast! Svaki obožavalac Partizana vam mora biti zahvalan, jer ste deo istorije našeg fudbala ovekovečili kroz ovaj blog. Ostavili ste legat budućim pokoljenjima. Hvala Vam.

 9. cbnostalgija

  Miroslave, puno hvala na ovim lepim rečima! Mislim da je stvarno potrebno da se na jednom mestu nažu sve slike i podaci vezani za istoriju Partizana.

 10. Leki

  Nesto sa ceprkao po netu i trazio podatke,pa kako se ta utakmica sa Juventusom,od koga smo dobili dve garniture dresova,verovatno odigrala na turneji 1954 godine,smatram da je Partizan crno bele dresove poceo da nosi najverovatnije 1955 godine,prvo povremeno a posle za stalno.

  Da podsetim da je Partizan u mecevima sa Realom i Sportingom 1955,nosio cisto bele dresove(nisam siguran za gostovanje Realu u Madridu),sto se vec i ranije desavalo.
  Kad bi ove nase legende toga doba propevale verovatno bi vise znali,naravno oni koji nisu otisli Bogu na istinu.Poz.

 11. Miljan

  Veliko hvala na ovom prilogu. Imao bih samo jednu primedbu, tj. nedoumicu. Ovaj drugi grb Partizana, odnosno prvi posle zvezde sa slovima JA, mislim da takođe nije grb Partizana, već grb Jugoslovenske armije. Nemam ničim to da potkrepim, osim sećanjem da sam kao klinac (osamdesetih) imao neku brošuricu tadašnje JNA, koja je izdata pre nego što sam se ja rodio, negde sedamdesetih, ili pre. U njoj je bio upravo taj grb. Ne znam šta je predstavljao, osim da sam se jako iznenadio koliko liči na Partizanov grb i to mi se urezalo u sećanje. Možda je to bio grb sportske sekcije JNA ili tako nešto, ne znam, ali mislim da ipak nije pripadao Partizanu, već vojsci, kao i onaj prvi sa zvezdom. Voleo bih ako bi neko mogao ovo da proveri.

 12. Darko Lestanin

  3.Broj baklji, 5 pa 6 – mislim da je to iz razloga što je i na grbu FNRJ bilo 5 baklji (5 naroda) a kasnije 6, jer je još jedan narod proglašen za konstitutivan (ako sam se dobro izrazio). Tako da smatram da tu nema neke mistifikacije, jednostavno je grb pratio izmenu državnog grba, u kojem je svaki plamen – baklja, predstavljao po jedan narod. Prilično sam (100%) siguran da grb koji nose Pirmajer i Kovačević ima 6 buktinja.
  Једно мало запажање Муслимани су као народ признати тек 1971 године док видимо да играчи Партизана носе грб са 6 буктиња већ у шездесетима, да буктиње не представљају онда републике, али ако је то тачно онда овај предходни грб са 5 буктиња представља недоумицу.Поз.

 13. Stadion partizana po nasoj legendi nazvati ; "Miloš Milutinović"

  Треба променити грб у овај последњи на слици.Грб је тај прелеп и нема никакве титове бакље и црвену звезду у сред.То није брисање историје него модернизација клуба са временом…

 14. Stadion partizana po nasoj legendi nazvati ; "Miloš Milutinović"

  Nee ime,a grb da! To nije brisanje istorije vec modernizacija u korak sa vremenom…Kao sto su menjali i Atletiko i Real i Celzi i Liverpul i Juventus i mnogi velikani..A i taj grb crno beli "štit" je bio vec na dresu Partizana i to 1973 godine..tako da nije alternativni vec je bio i zvanicni..Molim ispravite to Aco..Pozdrav!

 15. Aleksandar Pavlovic

  Real i Liverpul praktično nisu menjali grb. To je uvek bio samo "update" jednog istog grba, svi osnovni elementi su bili sačuvani. Kod Reala krug i akronim punog imena,a kruna i lenta su naknadno dodati. Kao što je kod Liverpula osnovni motiv petao a kod Evertona Kula Princa Ruperta, i to se nije menjalo. Tako je kod nas osnovni motiv petokraka sa buktinjama, i kružni oblik grba. Amblem o kojem pričate s kraja 60-ih – lopata, izrađen je samo za marketinške potrebe, za prišivanje na klupska odela, z abrošure i slično. Nikad nije bio planiran da bude osnovni grb, a da je našao neko uporište u narodu, sigurno bi se nametnuo do sada.

 16. Stadion partizana po nasoj legendi nazvati ; "Miloš Milutinović"

  A ovo – https://youtu.be/PYmFbRRPiPg – sto je Željko Pantić rekao znaci da je laž po vama? Pa crno beli grb "Štit" i te kako je popularan medju nama navijacima ,pogledaj malo na Jug i na skoro svakoj navijackoj zastavi i majici je taj grb, i to vec godinama u nazad..

 17. Anonymous

  Par tehnickih stvari. Prema dostupnim znackama, natpis PARTIZAN / ПАРТИЗАН je na svim varijantama sa zutom podlogom – plave boje! Nije crne kao sto se navodi u tekstu i kao sto je ilustrovano na jednoj od slika. Crna boja dolazi tek, kako je i navedeno 1959.
  I jos jedan detalj. Postojalo je izmedju resenja sa natpisom JUGOSLOVENSKA ARMIJA i SPORTSKO DRUSTVO i prelazno resenje (okvirno oko 1951-1955) sa natpisom JUG. NARODNA ARMIJA. Prema tome, resenje sa natpisom SPORTSKO DRUSTVO koristeno je 1955-1959, dok je resenje sa natpisom JUGOSLOVENSKA ARMIJA verovatno bilo kratkotrajno (oko 1949-1951). Prvo resenje sa zelenim vencem je, tom logikom, koristeno isto veoma kratko (verovatno 1947-1949). Pozdrav, Marko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *