Najnovije
Blog

„Armijska veza“ našeg prvog grba

  U jednom od najpopularnijih postova na blogu „Crno-bela nostalgija“ mogli ste da pročitate kako se razvijao grb FK Partizan.Sada ćemo malo više pažnje posvetiti prvom Partizanovom grbu.

  Znamo da je FK Partizan osnovan 4. oktobra 1945. u Beogradu, u Domu CDJA (danas Dom Vojske Srbije), kao fiskulturno društvo pri Centralnom domu Jugoslovenske armije. Naš klub je osnovan pod patronatom i okriljem vojske, po uzoru na istočni model organizovanja sporta. Partizan, naravno, nije jedini – po novom, socijalističkom modelu, umesto predratnih klubova, osnovana je većina novih klubova. Drugima ostavimo da bezuspešno lome malobrojne moždane vijuge i pomahnitalo i bezuspešno traže nekakve reakcionarne, građanske i monarhističke korene – mi ćemo se baviti istorijom našeg kluba, bez namere da je šminkamo i ulepšavamo, ali ni da je sa stidom odbacujemo.

  Osnivači Partizana nisu krili da je Partizan osnovan po modelu moskovskog CDKA (današnji CSKA), pa su i prvobitne boje kluba ustanovljene prema bojama CDKA: crveno-plave. Ono što je zanimljivo je da je i prvi Partizanov grb, koji je ja dresovima našeg kluba nošen od osnivanja pa do druge polovine 1947. godine (praktično, pune dve godine) bio urađen po uzoru na nekadašnji grb CDKA. U drugoj polovini 1947. Partizan dobija novi grb, koji je praktično začetak ovog današnjeg, a čiji je autor bio slikar Branko Šotra.

  Vratimo se na prvi grb. Bio je to plavi krug, sa crvenom petokrakom zvezdom unutar njega u akronimom JA (Jugoslovenska armija) unutar njega.

Stanislav Virgil Popesku

   Današnji CSKA se u periodu od 1923. do 1927. zvao OPPV (ОППВ), što je bio akronim od Опытно-Показательная Площадка Всеобуча, odnosno Опытно-Показательная Площадка Военведа.

   Sličnost prvog grba Partizana sa nekadašnjim grbom moskovskog kluba je očigledna, i nema nikakve sumnje da je taj grb Moskovljana bio model za prvi grb Partizana.

OPPV (kasnije CDKA, CSKA Moskva)
Partizan

  To nije sve. Naime, još jedan istočnoevropski klub je koristio ovakav model grba, prilagodivši ga za svoje potrebe. U pitanju je Steaua iz Bukurešta, osnovana takođe kao armijski klub, dve godine posle Partizana. Od 1948. do 1950. klub se zvao ASA Bucuresti, a vrlo je zanimljiv grb koji je nošen na dresovima tog, kasnije slavnog rumunskog kluba, u tom periodu.


ASA Bucuresti (kasnije Steaua)

  Naravno, korišćenje sličnih ili identičnih rešenja pri izboru grba nije nikakav greh niti ekskluzivitet ova tri kluba. I Partizan, i CSKA, i Steaua su kasnije dobili nove i originalne grbove, ali u svetu fudbala imamo dosta primera da grbovi dva ili više klubova neodoljivo liče ili su skoro identični. Nekada su veoma ličili jedan drugom grbovi Hajduka i praške Sparte, čačanskog Borca i kragujevačkog Radničkog, zatim, grbovi švedskog Halmštada i norveškog Stabeka su maltene isti, dok danas imamo slučaj da veliki broj klubova srpske Superlige ima veoma slično rešenje grba – crveno-beli štit, kakvim se diče Crvena zvezda, Vojvodina, Radnički iz Niša, novosadski Proleter, Napredak…

  Partizan je 1953. godine prekinuo formalne veze sa vojskom i postao je građanski, civilni klub,  mnogo pre nego što su to učinili CSKA (CDKA) i Steaua. I preostala dva kluba su, kao i Partizan, kroz istoriju menjali svoje grbove, ali ostala je zauvek zapisana geneza njihovog postanka i armijski identitet tih klubova pri njihovom osnivanju. Njihovi nekadašnji grbovi o tome jasno govore. 

* fotografiju Virgila Popeskua je obradio Nikola Radulović, čije ćete radove moći da vidite na izložbi „Najlepša je boja crno-bela“ u UK Parobrof, od 22. do 28.10.2018.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *