Najnovije
Blog

Na našem grbu još baklja gori – i neka prži, neka gori, još godina hiljadu!

  Velika prednost modernih medija je ta što možete velikom brzinom da proširite informaciju,  stav ili svoje ili tuđe razmišljanje na bilo koju temu. Sa druge strane, mana medija je što ama baš svako razmišljanje, pa bilo ono i naopako, može takođe brzo da se proširi i da dobije neku vrstu legitimiteta samo zato što se objavljuje ispred neke medijske kuće, institucije, ili udruženja.
  Odnedavno, novinar Željko Pantić uređuje neku vrstu video – biltena FK Partizan, pod nazivom Partizanov vesnik. Za svaku je pohvalu što se makar na ovaj način unosi malo života u komunikaciju između kluba i navijača, što se navijači Partizana ovim putem upoznaju sa novostima u klubu, i što gospodin Pantić baštini jedno lepo sećanje na čuveni Partizanov vesnik.
  Ono što nije za pohvalu, po skromnom mišljenju autora ovog bloga, je pokretanje nekih tema koje su apsolutno nepotrebne. Tačnije, teme o eventualnoj izmeni grba FK Partizan. Istog onog grba o čijem ste istorijatu mogli da čitate na ovom blogu. Dakle, upravo je u trećoj emisiji Partizanovog vesnika Pantić pokrenuo temu promene Partizanovog grba. Nejasno je da li je to samo njegov lični stav, da li iza tog stava stoji i klub (pošto klub stoji i iza same emisije), ili je u pitanju samo probni balon, da bi se videla reakcija navijača. Pantić govori uopšteno kada se radi o tome ko inicira promenu grba:
– Ako bismo postavili pitanje treba li Partizan da promeni grb…?
Koji to „mi“? Kada se želi da se pribavi legitimitet nekom ličnom ili sporadičnom mišljenju, kao i utisak masovne podrške, onda se upravo pribegava ovakvim kovanicama – „ako bismo“, „opšte je mišljenje“, i slično. Navijači, moj je utisak po reakcijama na društvenim mrežama dan posle Pantićeve emisije, strahuju da će to ako bismo jednog dana samo da se pretvori u tužnu konstataciju –  promenilo nam grb, što bi rekao Dragan Jove Torbica.
  Savršen je klub u kojem je sve potaman pa je jedina briga šta da se stavi u sredinu grba umesto omražene nam petokrake zvezde, pa još crvene. Klub je rešio sva statusna pitanja, uprava već godinama ima jasnu viziju i plan, igrači se ne prodaju pre 24. godine života, u šampionatu ne zaostajemo za najvećim rivalima, sudije se uopšte ne iživljavaju nad našom ekipom u domaćem prvenstvu i imamo fer suđenje, Glođovići i Dimitrijevići nam pošteno sude, a Mrakići revnosno kažnjavaju svaku pogrešnu sudijsku odluku na štetu Partizana. Na čelu marketinga nam nije gospoja koja je tek pre dve-tri godine prvi put kročila na stadion, već osoba koja nepogrešivo oseća duh kluba i fudbala uopšte. Zato – grb.
  Naravno, ne smeju da postoje tabu teme u okviru jednog fudbalskog kluba, pa čak ni u vezi klupskih simbola. Legitimno je pravo svakoga da o tome iznese svoj stav. Ono što je mene, kao autora ove stranice posvećene istoriji Partizana, navelo na ovaj tekst je sledeće: činjenica da petominutno izlaganje Željka Pantića o grbu Partizana obiluje selektivnim činjenicama i manipulacijama (svesnim ili ne, u to ne ulazim – verujem da čovek nema loše namere). Pa ako neko iza sebe ima klupske resurse i može da plasira jedno mišljenje, sa dosta nepotpunih i selektivnih informacija, mogu i navijači da se oglase na način koji je njima dostupan – preko društvenih mreža pa i blogova kao što je ovaj. Idemo redom…
  Kaže Željko Pantić, pokazujući na rezervni grb u vidu štita: – Priča o grbu Partizana i ovom simbolu iz 1973. godine mora da se spomene kada se uključi polemika o tome da li Partizan treba da bude sa crvenom zvezdom ili bez crvene zvezde u grbu…
 Ko to uključuje polemiku o grbu, osim samog Pantića? Ne uključuje se polemika sama od sebe, već je neko pokreće. Dalje,  taj alternativni grb Partizana, štit ili žargonski nazvan lopata, ne potiče iz 1973. godine, već ranije. Njegovo prvo pojavljivanje na ulaznicama seže u 1969. godinu. Njegova pojava je na posterima i razglednicama zabeležena još u sezoni 1967/68, ali je nastao još u proleće 1966, pred meč Partizana i Mančester Junajteda. Jedan od najvernijih saradnika bloga, Dejan Šunjka, priložio je sliku iz te sezone 1967/68:

Takođe saradnik bloga i strastveni kolekcionar Partizanovih ulaznica i suvenira, Milan Jakšić, dokumentovao je prvu pojavu grba u obliku štita ulaznicama iz svoje kolekcije:

 

April 1969. je period kada je štit ugledao svetlost dana kao simbol na Partizanovim ulaznicama. Obratite pažnju na grb zagrebačkog Dinama, kasnije će biti pomenut u kontekstu izmene grba. Do tada, ulaznice Partizana su bile ili sa osnovnim grbom, ili bez njega, što je bio češći slučaj:

 

 

  Željko Pantić je u pravu – alternativni grb u vidu štita se decenijama koristio na ulaznicama FK Partizan, ali se nije konstantno koristio. Nekada je bio na ulaznicama, nekada nije, ali ako bi se neki grb koristio na ulaznicama u to vreme, onda je to najčešće bio ovaj alternativni, tu nema spora. Evo primera iz 1972. godine da grb sa štitom nije obavezno bio deo ulaznice:
Ali, i pravi i osnovni grb je bio korišćen i posle pojave štita…
  Znači, štit (tako ćemo ga zvati u daljem tekstu), se koristio samo na ulaznicama i pojedinim publikacijama, brošurama, značkama. To nije bio grb koji se nosio na dresu. Povod njegove pojave je izrada značke pred meč Partizana i Mančester Junajteda u polufinalu Kupa šampiona.
– Istorijska činjenica govori da je Partizan u vreme najvećeg komunizma imao grb koji nije imao zvezdu, naglašava Pantić.
 Selektivno iznošenje činjenica. Da, Partizan jeste u doba komunizma imao taj grb bez zvezde. Ali neupućenom gledaocu se ovakvom rečenicom nameće utisak kako je to bio jedini grb Partizana. Istorijska činjenica je i to da taj grb bez zvezde, štit, nije bio osnovni i primarni grb Partizana. Osnovni i prvi grb Partizana, sa bakljom, ispisanim imenom kluba na ćirilici i latinici u krugovima ispred nje i crvenom zvezdom u sredini, je grb koji je nošen decenijama na dresu Partizana. To je pravi grb Partizana i znak prepoznavanja Partizana na svim meridijanima, i neotuđivi deo Partizanovog vizuelnog identiteta.
 – Partizan ne mora da menja jugoslovenski pridev u imenu ili crvenu zvezdu u grbu kao pravdanje ili dokazivanje srpstva i pripadnosti Srbiji.
  Slažem se, ali zašto bi ga uopšte menjao? Partizan ne mora da menja grb uopšte. Ako bi neko iz kluba u budućnosti odlučio da makne zvezdu iz grba, pa makar i iz razloga „modernizacije vizuelnog identiteta“, ko će poverovati da to nije zbog ideološke čistote i raskida sa komunističkim kontekstom i vremenom u kojem je klub osnovan?
– Ovaj grb ovde (štit, prim. autora) je takođe istorija Partizana. 
 Tačno, grb sa štitom jeste istorija Partizana, ali ako se pozivamo na istoriju onda treba reći da je mnogo duža istorija ovaj prvi grb sa bakljama i zvezdom.  Štit je od 1966, baklje i zvezda su tu od 1946.
 Dalje, posebno zanimljiv deo i manipulacija od strane Pantića. Kako bi pokazao da promena klupskog grba nije ništa strašno, Željko Pantić navodi primer madridskog Reala koji je, kako kaže, „u istoriji sedam-osam puta menjao grb“. I ide slika iz prostorija Reala sa svim tim „različitim“ grbovima:
Ovo nisu promene grba. Pantić prikazuje u osnovi i po suštini jedan te isti grb Real Madrida koji je kasnije samo redizajniran. Po obliku, formi i suštini, ovo se može smatrati jednim te istim grbom. Samo se prvi grb, iz 1902. primetno i prilično razlikuje od ostalih. Pa i na tom prvom grbu stoji akronim MFC, sazdan na osnovu tadašnjeg imena kluba – Madrid Football Club. Kasnije, 1908. godine, ovaj akronim biva oivičen krugom, i to ostaje osnovni detalj grba do danas. Tu se ništa ne menja. Kada 1920. godine klub u svoje ime dodaje Real, na grb se dodaje i kruna. Kruna nestaje na deset godina pa se posle vraća, slova ostaju samo malo izmenjena po redosledu, po uzoru na novo ime – Real Madrid Club de Futbol, slova se podebljavaju, boje se u zlatno, dodaje se ljubičasta lenta unutar kruga tj. grba, ali suštinski grb ostaje manje-više isti. Osnovni elementi se ne menjaju. Ovo nije promena grba, ovo je redizajniranje, a to bi Željko Pantić morao da zna. Umesto što priželjkivanu totalnu izmenu grba Partizana pokušava da opravda grbom Reala koji je samo redizajniran.
  A pri tom Pantić ne pominje da je skoro isti istorijat imao i grb Partizana – od prve verzije koja se zadržala tek godinu dana, već 1946. grb dobija baklju, zvezdu, kružni oblik, reči Partizan. Kasnije se boje, natpisi i detalji menjaju, kod Reala u momentu kada postaje kraljevski, a kod Partizana kada prestaje da bude vojni klub. Ali suštinski, to je jedan isti grb. Osnovni elementi grba – kružni oblik, baklja, zvezda i reč Partizan, ostaju istii ne menjaju se! Kao što Real kroz istoriju ne menja kružni oblik grba i akronim.
  Kako izgleda istinska i totalna promena grba, možemo videti na primeru Lids Junajteda. Ili na primeru Dinama iz Zagreba, koji je do kraja 1969. kao grb imao onaj plavi štit sa ulaznice i slovom d, a kasnije  dobio grb kružnog oblika sa šahovnicom i plavim poljem. To se zove promena grba.
   A ako ćemo još o klubovima iz inostranstva, kako to da moskovski i sofijski CSKA, koji su takođe osnovani po istom modelu kao Partizan, nisu sklonili zvezdu iz svojih grbova niti im ta budalaština pada na pamet? Moskovski CSKA je pod tim znamenjem osvojio i Kup UEFA pre jedne decenije. Za divno čudo, nije ih retrogradni, prevaziđeni i ideološki grb sa zvezdom omeo u pohodu na evropski trofej. Ko zna, možda su malo modernizovali klub iznutra, umesto kozmetičkih promena simbola. A inače, ni ruski ni bugarski klub više nemaju veze sa vojskom, kao što je nema ni Partizan.
 Sledeći „argument“ Pantića za promenu grba je taj da „navijači Partizana u ogromnoj većini koriste ovaj alternativni grb sa štitom na svojim znamenjima“. 
  Vrlo tanko i opet selektivno. Zašto bi navijačka znamenja, transparenti i zastave bili relevantni kako grb treba da izgleda? Koji to navijači u svetu masovno koriste grb svog kluba na svojim zastavama? U navijačkoj subkulturi najčešće se koriste neki simboli koji veze nemaju sa simbolima kluba, tek ponekad su tu grbovi klubova na zastavama, a pretežno lavovi, buldozi, mrtvačke glave i razni drugi simboli kojima navijači obeležavaju svoje navijačke grupe, a ne klub. Pri tom, Pantić ne navodi da ti isti navijači Partizana masovno kupuju Partizanove dresove sa izvornim i pravim grbom, i šalove, i priveske, i zastavice koje im vise u kolima, i da ne nabrajam dalje. I gle čuda, nikome ne smeta ni zvezda, ni baklja? A činjenice govore da se štit, odnosno lopata, nikada nije u potpunosti primio kod Partizanovih navijača.
  Svoju priču o evenualnoj promeni grba Partizana Pantić zaključuje na ovaj način:
– Apsurd je da je 1973. godine postojao fudbalski klub koji u svom grbu nije imao zvezdu, a da 2015. postoji fudbalski klub koji tu zvezdu ima. 
  Opet selektivno iznošenje činjenica i manipulacija koja se iz toga rađa. Taj klub na koji Pantić misli, naš i njegov Partizan, jeste imao zvezdu u grbu, sve vreme od osnivanja do danas. Pa i te 1973. godine. Pantić „zaboravlja“ da naglasi kako je taj grb što nije imao zvezdu  bio samo alternativni grb, a ne pravi. Naravno da on to zna, ali za njegov zaključak efektno zvuči da izjednači pravi grb i rezervni, i da se onda poigra sa time kako klub nije imao zvezdu u grbu, a sada je ima. Poigravanje činjenicama po svom nahođenju i njihovo selektivno isticanje radi izvođenja nekakvog senzacionalnog zaključka.
  Onomad je u čuvenom fanzinu „PUP“ objavljen sjajan tekst o grbu Partizana. Možda se sva ova priča može svesti samo u taj jedan citat:
„Pa šta ako je petokraka u našem grbu? Naš je, i ja ga volim takvog kakav je! Ili ga voliš sa svim manama i vrlinama, ili ne. Nema ništa između. To vam je, u neku ruku, kao sa ženom. Ako je volite i ona voli vas, ako vam je lepo i ako imate troje dobre dece, nećete se baš razvoditi zbog jednog zagorelog ručka. Iz istorijske perspektive, mnoštva srećnih i onih drugih trenutaka, jedan ideološki obojen detalj u grbu jednako je važan kao jedan zagoreli ručak. Dakle, jedan potpuno nebitan detalj za širu sliku. A ako vam je zagoreli ručak važniji od žene, onda je možda vreme da menjate ženu i nađete neku koja vam više odgovara i koja bolje kuva.“
  Da zaključim ovaj tekst, koji predstavlja samo moj lični stav. Mislim da većina navijača deli moje mišljenje, ali pričam u svoje ime. Svi su slobodni da ostave komentar ispod teksta koji će biti odobren, ako je u granicama pristojnosti.
Partizan ima svoj grb, sa bakljom, crvenom zvezdom u sredini, natpisom PARTIZAN u prelepom fontu. Ima li boljeg dokaza srpskog identiteta kluba od ćiriličnog natpisa ПАРТИЗАН? Ima li, istovremeno, boljeg dokaza otvorenosti kluba ka svetu od latiničnog natpisa PARTIZAN? Nema. Partizan ne sme da menja svoj grb. Promenom grba, Partizan bi pljunuo na sopstvenu istoriju i korene. Partizan nema zašto da se stidi svojih početaka. Partizan nema opciju poput Hajduka, da vrati neki stari grb jer Partizan stariji grb nema. Nije Partizan osnovan sa ocilima u grbu, srpskom trobojkom ili grbom Beograda u sredini, pa da ih vraća. Partizanov grb je odavno prerastao ideologiju iz koje je potekao. Partizanov grb je prepoznatljiv u svetu. Za mnoge od nas je i heraldičko savršenstvo. Partizanov grb je oblik i forma koja je postala brend za sebe, simbol bez kojeg Partizan nije isti. Stavljanje bilo čega drugog u centar Partizanovog grba umesto zvezde je estetski zločin.
„Nema više Jugoslavije, pa ne trebaju nam više ni baklje ni zvezda u grbu“ – pa nije ni Srbija kraljevina pa ima krunu u grbu, kao kontinuitet sa istorijom i državnošću. Partizan je jedini od svih velikih klubova iz bivše SFRJ koji nikad nije menjao svoj grb. Partizan je jedini klub iz regiona koji je uvek nosio grb na dresu. Partizanov dres bez grba je nezamisliv. Grb Partizana nije asocijacija na ideologiju, već na Bobeka, Valoka, Miloša, Galića, Šoleta, Mocu, Pauna, Boru, Mijata, Mancea, Saleta, Zvoneta, Moreiru…i stotine onih koji su ga nosili, ratovali na terenu, radovali se i tugovali s tim grbom na grudima. Partizan ima svojih pravih problema za rešavanje, grb nije problem.Kada se svi licemerni zagovornici promene grba Partizana iz razloga što ima „komunistička znamenja“ odreknu svojih matičnih izvoda, svedočanstava, venčanica i diploma na kojima su isto takva „komunistička znamenja“, i javno ih spale, onda ću i ja biti za izbacivanje tih znamenja iz grba Partizana.

I, da – nisam komunista niti jugo-nostalgičar.
…I neka prži, neka gori, još godina hiljadu!

 

18 comments
  1. Joe Rubiani

    Ja sam ubedjen da je cela ta prica Vucelicevo maslo. Pocelo je od intoniranja himne Srbije pre meca Superlige (sto ne neprevazidjena budalastina) a nastavlja se preko promene grba. Poceli su Partizan da koriste za kvazi patriotsku propagandu kojom zele klub da pretvore u mizernu verziju Crvene Zvezde. Partizan je nastao za vreme komunizma, njegovo ime odaje postovanje partizanskom pokretu, ime na grbu mu je ispisano cirilicnim i latinicnim slovima sto posebno pokazuje koliko je Partizan veliki… Partizanov grb prica njegovu istoriju od samog nastanka pa do usvajanja crno-bele boje, to je istorija na koju svaki partizanovac treba da je ponosan. I onda se pojavi povampireni politicar, koji nema veze sa fudbalom, sa svojim fiks idejama kojima zeli da izbrise svaki trag temelja na kojima je Partizan nastao jer kako je i sam rekao "svako normalan se odrice Jugoslavije". Mozete da se odricete Jugoslavije, mozete da budete jugonostalgicni, ali istoriju Partizana ne mozete i ne smete prekrajati u korist svojih nacionalistickih ideologija. Partizan bi i dan danas imao mnostvo navijaca u bivsim republikama, ima ih i sad verovatno ali su pritajeni, da nije bilo nacionalistickih izivljavanja na nasem stadionu. Grb i ime Partizana su zadnje sto je ostalo od njegove istorije koja ljude nije delila po nacionalnoj pripadnosti, koja je uvek postovala razlicitost i koja je bila otvorena prema svima koji su hteli da stanu pod Partizanovu zastavu. Svaka vam cast na tekstu o ovoj temi posto se Pantic propisno nalupetao i jos vece svaka cast na celom radu na blogu koji cuva istoriju Partizana od pomahnitalih Jovana Deretica kojih je sve vise. Pozdrav i samo hrabro i odsecno do kraja!

  2. Crno-bela nostalgija

    Slažem se za himnu, mozgu koji je smislio intoniranje himne pre utakmica tipa Partizan – Javor treba dati orden za glupost. Neverovatno je da taj koji je to smislio ne shvata da se tako himna samo unižava.

  3. Ulaz N

    Hvala na ovom važnom i lepo argumentovanom tekstu. Čudni ljudi koji su politički instalirani u FK Partizan, viškom patetike i zapaljivih nacionalnih strasti (himna Bože pravde pre početka utakmice!?) pokušavaju da kamufliraju nerad, neuspehe i neznanje. Ne sme im se dozvoliti da poništavaju stvari zbog kojih je Partizan poseban.

  4. Edin Soso

    Otvaraju se frontovi koji sluze samo jednoj svrsi – skretanju paznje sa sistemstskog urusavanja i unistavanja FK i citavog JSD Partizan. Bilo da se radi himni prije svake ligaske utakmice (WTF?!) ili diskusiji o grbu, prefiksu "Juslovensko), petokraki, djavolima… Jako providno i dosta puta vidjeno.

    Sto se same teme tice, tvom argumentovanom tekstu se nema sta puno dodati. Bilo kakve promjene grba ili imena bi ovaj klub definitivno usmrtile. Mozemo mi i moze Partizan dosta toga podnijeti, ali to bi bio onaj cuveni zadnji ekser.

    dr_error

  5. Miso Barac

    Sustina je prepoznata i spocitana u vise navrata, a to je retrogradna i populisticka klika koja je trenutno u vrhu drzave i naseg Partizana. Uz takav esalon licemera, preletaca i novokomponovanih glavoklimaca uvek se prikamci neki od trabanta kojima je dopusteno da naglas propagiraju raznorazne instant ideje. JSD Partizan je olicenje unikatnog, istinskog, jedinstvenog, istorijski utemeljenog, moralnog i svakog drugog koncepta koji propagira istinsku ljubav, ponos i celokupnu pripadnost ideji: Smrt fasizmu – ziveo Partizan! Zato i imamo crvenu zvezdu u grbu koja nije nista jedinstveno vec nesto sto se koristi (arci) u mnogim prilikama i meridianima, zato imamo prefiks J, baklju i zato se zovemo Partizan – simbol junacke borbe protiv globalnog zla. I zato nismo nista manje srbi od onih koji u novijoj istoriji glorifikuju cetnika iz Cacka koji igra na utakmici koja slavi pad Knina i najveci pogrom srba od pojave osnivaca Krcuna i Bugarcica. Svaka cast za autora bloga, samo napred.

  6. дејан шуњка

    одличан текст. наравно да 'партизан' не треба да мења ни име ни грб. жељко пантић слично већ прича годинама, мене није изненадио. кључна реченица у тексту је да је наш клуб именом и грбом прерастао и надживео идеологију својих твораца.

    и пар допуна за крај: 1. цигани су ќратко време 60 – их на улазницама имали сличну 'лопату' али код њих није заживела. 2. наша 'лопата' је старија од 1969, види се на разгледници тима из 1967, стављао сам је у групу 3. наш класичан грб се појављивао на улазницама и током 70 – их, имам неколико у својој колекцији.

    поздрав аци и читаоцима од дејана шуњке.

  7. Crno-bela nostalgija

    Hvala i Miši i Dekiju na pozdravima. Eto, Deki kao i uvek ima tačan podatak, ovog puta u vezi godine pojave grba sa štitom. Za pojavu "lopate" kod komšija nisam znao.

  8. markisic igor

    U moru problema u kojima se nalazi celo JSD nama se namece nova tema koja za tren moze da postane i problem.Novo rasipanje energije ionako "namucenih" Grobara.Ovo izgleda treba da skrene paznju sa cinjenice da recimo rukometasi ne primaju platu (igraju iz ljubavi prema svetom nam grbu), vaterpolisti najtrofejniji evropski klub (deca,buducnost srpskog vaterpola) treniraju u hladnoj vodi (igraju iz ljubavi prema svetom grbu), da kosarkasi bivsi evropski prvaci i ucesnici dva polufinala evrolige nemaju svoju halu za treninge,nemaju sponzore (igraju iz ljubavi prema svetom grbu) a fudbalski klub najveci izvoznik fudbalera,klinaca koji mahom igraju zapazene uloge u najjacim evropskim ligama,koji su postali to sto jesu upravo zbog ljubavi prema svetom grbu,za koji su i ginuli na terenu!IStadion JNA se realno raspada,uprava javno obeca i javno slaze sto u vidu novca koji ce uneti u klub sto u vidu pojacanja koja ce dovesti.Ta ista uprava sroza FK na nivo koji ja sa 32 godine ne pamtim,a ne pamte ni stariji.Ta ista uprava i pokrece pricu o promeni grba.Znaci poenta je skrenuti paznju sa problema.Lakse je prekreciti zid pa da bude beo (neko vreme) nego oguliti,zakrpiti rupe pa izmalterisati pa okreciti i imati trajan zid.
    NIKAKO ZA PROMENU GRBA
    Ni danas,ni sutra….NIKAD!

  9. Anonymous

    Aco, još jedan sjajan tekst!

    Ponadao sam se da je ta priča o promeni grba stavljena ad acta, ali očigledno će se uvek pronaći neko ko će je pokrenuti iz ovog ili onog razloga. Za mene je svojevremeno bio šok kada su košarkaši kao grb počeli da nose onaj pravougaonik sa loptom. Uvek sam pojavu lopte u grbu bilo kog sportskog kluba smatrao nedostatkom ideje. Onog trenutka kada su klub preuzeli Divac i Danilović, jedna od prvih odluka bila je i vraćanje pravog grba. Bio sam srećan kao mali dete. Nije uzalud rečeno da bi sport trebalo prepustiti sportistima.

    Na kraju, jedno zapažanje. Ne znam koliko sam u pravu, ali mislim da naš grb takav kakav je, imao on natpis FK, KK ili JSD, unikatan je i, što je danas posebno važno, vizuelno kompleksan i težak za reprodukciju, odnosno nije ga lako iskopirati tj. neovlašteno ga koristiti. Digitalna štampa je jedno, ali pravi grb je našiven na dresu. Setite se koliko je lako bilo provaliti da li je dres originalan ili ne…

    Pozdrav svim Grobarima
    Vuk, Zmajevo

  10. Crno-bela nostalgija

    Hvala! Dodao sam još jedan bitan deo u tekst: Ima li boljeg dokaza srpskog identiteta kluba od ćiriličnog natpisa ПАРТИЗАН? Ima li, istovremeno, boljeg dokaza otvorenosti kluba ka svetu od latiničnog natpisa PARTIZAN? Nema.

  11. Bata Moyce

    Ko ubije grb ubio je i nas Partizan! Taj grb je imao nekad veze sa idealima levim ili desnim sad mu je jedan jedini PARTizan! Jednostavno prelepo ukrstanje tri boje baklje koja vecno gori! Neka pantici/vucelici osnuju svoj privatni klub,nesto kao Red Bull pa neka eksperimentisu do mile volje i tacka!!!Dokle god postoji Grb postojace i nas Partizan!!!

  12. Anonymous

    99 posto grobara koji u okviru svojih grupa prave majice,salove ,ostale rekvizite uporno zaobilaze grb sa petokrakom,,i ubacuju stit,,razlog tome ne bi trebalo detaljno pojasnjavati.ali da pokusam .grb sa petokrakom i bakljama simbolise zemlju koje su svi odrekli a im sami,,i bratstvo i jedinstvo naroda te zemlje koje se pretvorilo u samoubilacki rat tih istih,,a koje je ostavilo krvav i neizbrisiv trag,,koga je najbolje zaboraviti..ovo bi bio dovoljn argument u normalnim uslovima ali nije pa se mora dodati i sledece stvari.navedeno je u blogu tekstom o promenama realovog grba gde postovani autor kaze da je to redizajniranje,,a lepo se vidi da je to ocigledna promena sa krunom i bez nje,,u nasem slucaju petokraka,,u jednom periodu grb ima krunu u sledecem nema,,to nije redizajniranje.sledece da je u nasem grbu sporno nesto vezano za buducnost nase zemlje ili nesto za cime ceznemo ili se borimo da istrajemo ,,nesto sveto sto sto ne bi smo smeli nikada da zaboravimo,,kao sto paokovi navijaci nikada nece zaboraviti konstantinopolj,,u kome su osnovali klub a turci proterali,i njihova ceznja ,kao nasa za kosovom pa da se razume,,ali za cega mi grobari da se borimo za simbole zemlje koja nikada vise nece postojati niti ujedinjenost naroda .a grb u obliku stita se vec decenijama provlaci paralerno sa petokrakom i 6 baklji.zanima me samo ko je i kakva je atmosfera bila u klubu i javnosti kada se menjala boja dresova,da li prica da su nam juventusovi ljudi posto smo im bili simpaticni na juzno americkoj turneji poklonili garnituru dresova,i mi preko noci postasmo crno beli,ili je to neka druga prica,ali bez obzira dokazuje da mi ustvari i nismo bas kroz istoriju bili imuni na korenite promene..

  13. Crno-bela nostalgija

    Kruna na Realov grb je dodata jer je Real tada potpao pod pokroviteljstvo kraljevske poroddice. Ali grb nije izmenjen, dodata je kruna , osnovni elementi su isti. Slično se desilo sa Partizaovim grbom – kada smo prestali da budemo klub vojske, iz prstena oko zvezde je odstranjen naziv JUGOSLOVENSKA ARMIJA, zatim sa nestankom SFRJ naši fudbaleri više ne nose grb na kojem u tim istim prstenovima oko zvezde piše JUGOSLOVENSKO SPORTSKO DRUŠTVO već samo FUDBALSKI KLUB. Znači, imali smo i mi te izmene grba poput Reala. Ako skidate zvezdu iz grba i buktinje, onda se odričete i samog osnivanja Partizana, onda je i ime PARTIZAN podložno promeni, jer ako grb menjamo zato što više ne postoji ta država čiji su to bili simboli, sutra neko s pravom može da pita "Pa zašto se onda zovemo PARTIZAN ako više ne postoji ni država ni sistem koji su ti partizani stvorili"?

    Izmena boje 1959. jeste bila korenita promena, nije Partizan prvi klub koji je promenio boje, puna je Evropa takvih primera. Ali ta promena se desila posle 13 godina postojanja kluba, praktično na početku. Ovaj grb u ovom ili malo drugačijem obliku krasi dres Partizana od 1946. Ja zaista ne poznajem nijednog navijača Partizana koji ima problem sa tim da u grbu vidi neku ideologiju i komunizam, već samo najsvetlije tradicije našeg kluba. Već sam pomenuo primer moskovskog CSKA, isto bivši armijski klub, isto zvezda u grbu, ali niko od njih u tome ne vidi boljševizam. Hvala Vam svakako na komentaru i pažnji koju ste posvetili ovoj temi.

  14. Леки

    Моје и само моје мишљење, "грб" ТРЕБА мењати и то не због неких идеолошких разлога или било чега другог већ због тога што то и није грб већ амблем, није ни чудо јер га је Шотра радио по угледу на орден заслуга за народ а разлика је велика између то двоје.Такође није никаква бласфемија промена грба мењали смо га доста пута кроз историју и данашњи сем кружног облика и петокраке нимало не подсећа на први.Клубови се превасходно препознају по имену и клупским бојама па тек онда по грбовима.Такође "лопатар" се користио на доста места али никада није био званично грб Партизана тако да промена уколико је буде треба да буде слична предходним амблемима само сада мора да задовољи хералдичка правила да би уопште нешто било грб.Пре свега овога треба извршити неопходну реорганизацију спортског друштва јер овако више не иде, функционишемо као да је 1955 а не 2015, тако да би у коначном решењу Партизан престао да буде и "спортско друштво" већ "спортски клуб" са фудбалском секцијом као главном, дешавања у кошарци и ватерполу дају за право овоме.Толико.Поз.

  15. Crno-bela nostalgija

    Leki, hvala na komentaru i pre svega na aktivnom praćenju bloga! Sva mišljenja su dobrodošla i sva će biti objavljena u vidu komentara. Koja heraldička pravila bi, po tebi, trebao da sadrži taj neki eventualni budući grb Partizana?

    Što se tiče sličnosti grba Partizana sa Ordenom zasluga za narod, ja bih pre rekao da je prvi grb (plavi krug za crvenom zvezdom i slovima JA) bio sličan tom ordenu, kod sadašnjeg grba ne vidim tu sličnost?

    Mislim da je prvenstveni problem Partizana ono to si ti rekao na kraju, da s eklub transformiše u moderan kolektiv. Kad bi neko tada, hladne glave, kad rešimo sva pitanja funkcionisanja kluba, pokrenuo pitanje grba, smatrao bih to razumnim, ali ako neko iz kluba ili oko kluba sada pokreće tu priču, onda se iza toga krije samo potreba da se tom pričom zamaskiraju neke druge stvari, kao što rekoše prethodni čitaoci u komentarima.

  16. Леки

    Грб би требао да поштује сва хералдичка правила да би уопште био грб, што значи да постојећи амблем треба модификовати у том смеру али тако да се поштује и традиција предходних амблема.Другим речима кружни облик штита може да остане уз адекватан натпис, мислим да је непотребно и на ћирилици и на латиници, може и петокрака да остане.Рецимо бакље би морале да се склоне или да се другачије укомпонују на штит јер по хералдичким правилима сви елементи грба морају да буду на штиту а бакље вире ван.
    И такође да поновим клубови се препознају првенствено по имену и бојама клуба, грбови клубова немају толико важност као грбови држава или неким других институција, зато и многи велики клубови западне европе у којима је хералдика и настала данас немају адекватне грбове већ амблеме чак и у монархистичким друштвима Британији и Шпанији и зато хералдичка правила код клубова не треба схватати толико ригорозно и буквално.
    С обзиром да видим да многи на друштвеним мрежама предлажу стављање двоглавог орла или четири С уместо петокраке сматрам да је и то погрешно јер Партизан није државни клуб а знамења Србије су резервисана искључиво за државу и њене институције.
    Неки предлажу да петокрака остане али да се обоји у златну боју што није лоше али би подлога иза морала да из беле пређе у рецимо црну јер је хералдичким правилима забрањено да метал иде на метал што би се овде десило јер би златна петокрака ишла на сребрну подлогу.
    Наравно промена грба је споредна ствар тренутно и то би требало да буде финиш промена после трансформације и преструктурирања клуба,(промене у стилизацији амблема Партизан је и радио раније управо после промена у управљачкој структури или после добијања нових боја)а ово свака управа ФК заједно са ЈСД може сама да покрене и реализује без државе или било кога са стране и без било какве приватизације, а све за добробит Партизана.Замало се нисам загрцнуо када сам чуо новопостављеног председника ЈСД на конференцији поводом тога да каже како Партизан ипак треба да остане "социјалистички", у 2015 години човек мртав ладан то каже, зато од њега и остатка муљаторске управе којима очигледно одговара овакво стање и не очекујем ове промене.Поз.

  17. Crno-bela nostalgija

    Posle ankete u trajanju od sedam dana i Vaših 55 glasova, rezultati su sledeći:

    – 49 glasova protiv bilo kakve promene grba, ili 89,10%
    – 3 glasa za delimičnu izmenu grba, ili 5,45%
    – 3 glasa za potpunu promenu grba nekim drugim grbom, ili 5,45%

    Mali je uzorak ali i iz tako malog uzorka su neke stvari više nego jasne!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *