Najnovije
Blog

Srpski mediji: Partizan je strano telo, Edition 2.0

Ako ste redovan čitalac sadržaja na našem sajtu, znate da je on baziran, pre svega, na prošlosti FK Partizan. Ipak, s vremena na vreme se osvrnemo i na aktuelni trenutak, nadajući se da to ne remeti koncepciju našeg sajta. A svakako, i ono što se zove aktuelnim trenutkom, za par godina će postati istorija, pa makar i veoma bliska.

Pre tačno dve godine u ovom tekstu smo se osvrnuli na sraman tretman Partizana u medijima. Svega je tu bilo: od neprofesionalnosti novinara, preko grubih grešaka i prećutkivanja uspeha našeg kluba, do otvorenog svrstavanja medijskih poslenika i njihovog podržavanja stranog kluba kada igra protiv Partizana.

U međuvremenu, situacija ne da se nije popravila, već je dobila groteskne oblike. Ako ste čitali remek-delo Džordža Orvela, čuveni roman pod nazivom „1984“ koji opisuje tehnike manipulacije masama u jednom fiktivnom ali totalitarnom društvu, mogli ste saznati o Ministarstvu istine (Ministin). U Ministinu je bio zaposlen glavni junak, čiji je posao bio da prepravlja stare novinske izveštaje prema potrebama vladajuće i jedine partije. Pa ako je njihova zemlja, Okeanija, do pre nekoliko meseci bila u ratu sa Evroazijom, a onda sa njom potpisala primirje pa sklopila savezništvo i krenula u rat protev Istazije, dojučerašnjeg saveznika, Ministin bi uništavao sve novinske članke iz prošlosti koji su negativno govorili o dojučerašnjem neprijatelju (Evraziji), kao i one pozitivne o dojučerašnjem savezniku (Istaziji). Tako je falsifikovana istorija, a partija bi uvek bila u pravu, jer jednostavno, ne bi više postojali tragovi da je bila u krivu. I sve to, dok bi podanike u njihovim stanovima 24 sata dnevno posmatrao Veliki brat, koji se „nije skidao“ sa telekrana (zvuči poznato, znam), uređaja kojeg je morao imati svaki stan.

E, mnogi ovdašnji novinari su prevazišli Vinstona Smita i njegove kolege iz Ministarstva Istine. Naime, kada je u pitanju FK Partizan, oni ne samo što falsifikuju prošlost, već vrlo revnosno prepravljaju i sadašnjost! Stvari koje su se desile u poslednjih par meseci su suviše česte da bi se mogle zvati slučajem ili nenamernim greškama. Svima im je zajedničko omalovažavanje, pa čak i dezinformisanje u pogledu Partizanovih rezultata, i neukusno veličanje Crvene zvezde. Idemo redom…

U revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, Crvena zvezda je savladala Suduvu sa 2-1, a u momentima dok je rezultat bio 0-0, dobili smo vrlo slikovit opis dešavanja na terenu:

Ako igrači Zvezde „razbijaju rivala“, koji „ne zna šta ga je snašlo“, logično je da takav opis pristaje uz rezultat od najmanje 2-0. Ne, bilo je 0-0. Ali kakve ima veze, Zvezda razbija i kad je 0-0, ma i kada gubi 0-2, ona uvek razbija.

Samo par dana kasnije, počela je srpska Ling Long Superliga, a Partizan je pobedio u Inđiji sa 1-0. Naravno, Partizan ne razbija, ali bar je za očekivati da se na portalu kao što je b92 da korektan naslov. Partizan, u momentu objavljivanja ove „vesti“, već vodi sa 1-0…

Jasno je svima koji poznaju fudbalsku terminologiju, da izraz „mreže miruju“ ne znači da je vreme tiho i bez vetra te je mreža na golu nepomična, već da se radi o utakmici bez golova. Ali eto, u Inđiji se desilo čudo, Partizan je već zatresao mrežu i poveo 1-0, ali „mreže miruju“. Posao za fizičare, ili pre pomoć psihijatra za autora ovakvog naslova?

Da manipulacije idu i dalje od zelenog terena, pa čak i kada se ne radi o bilo kakvoj konkretnoj utakmici, govori i naslov „Kurira“:

Radi se o Milošu Dimitrijeviću, koji jeste sin legende Partizana, pokojnog Zorana Čave Dimitrijevića, što se u daljem tekstu i navodi. Ali, Miloš Dimitrijević je, pre svega, bivši fudbaler Crvene zvezde, za koju je igrao od 2011. do 2013. godine. A naslov ne glasi „Novi dečko Kije Kockar je bivši fudbaler Crvene zvezde“. U kontekst rijaliti programa i najgoreg kiča ovakvim naslovom se stavlja Partizan, ni kriv ni dužan. Slučajno? Daaaa…

Usledilo je i drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, u kojem je Partizan eliminisao velški klub Konahs Ki (Connah`s Quay) sa dve pobede od 1-0 i 3-0. U istom ovom kolu nastupio je i Čukarički, koji je eliminisan od norveškog Moldea, rezultatima 0-0 u Norveškoj i 1-3 u Beogradu. Na scenu stupa Ministin, o Bože, pardon…TV Pink, sa jutarnjim programom kod gospodina Sarape, koji se sa nacionalne frekvencije ove televizije javno hvalio sa svojom koleginicom kako će navijati za strani klub protiv Partizana. Ovog puta Sarapa je ćutao i ispao pametan, ali je zato uredništvo jutarnjeg programa TV Pink na takozvanom „kajronu“, traci sa vestima koja ide u dnu ekrana, (dez)informisalo građane da se Partizan (a ne Čukarički!) porazom od Moldea od 1-3 oprostio od Lige Evrope.

Zaista treba biti dečje naivan pa pomisliti da je u pitanju greška. To je ista ona televizija koja je propagirala da je sasvim normalno da se navija za strani klub protiv Partizana, koja je medijski satanizovala Vladimira Stojkovića posle derbija u jesen 2018. Pa čak i da je greška, kako to da se slična greška ne pojavi, slučajno, i izađe kajron na kojem bi pisalo da je „Zvezda eliminisana od Helsinkija“? Drugo, nemoguće je napraviti grešku u ovom primeru, i u jasnu informaciju i rezultat Čukarički – Molde 1-3, umetnuti Partizan, na bilo koji način.

Paralelno s tim, mediji nas obaveštavaju da Crvena zvezda nije izgubila revanš od Helsinkija, već da je igrala nerešeno, 1-1!

Svaki rezultat Crvene zvezde se glorifikuje, a kada on izostane, srpski mediji nam lepo objasne da je u pitanju zavera nečastivih sila, krađa sudija ili neki treći razlog. Šestog avgusta Crvena zvezda je dočekala Kopenhagen, i u finišu utakmice je dosuđen penal za goste. Komentator RTS-a je zakukao kao Damjanov Zelenko, u startu odbacujući pomisao da je penal opravdano dosuđen. Posle pola minuta, kada je pogledao snimak iz trećeg ugla, priznao je da je penal opravdan. Skoro svi mediji su istakli u prvi plan „pomoć sudija“. Ali, kada ta ista Zvezda eliminiše Krasnodar tako što se Krasnodaru ne prizna gol sa loptom od metra u mreži, kada Zvezda dođe do remija u derbiju izmišljenim golom Boaćija, kada se Zvezdi sude penali za prek pogled protivnika, ili kada, kao 2017, postigne gol protiv Partizana posle gol-auta, onda se volšebno izgubi briga medija za regularnost.

Kada se potpredsednik Partizana, profesor Vladimir Vuletić, svojim britkim ali pristojnim komentarom na Tviteru osvrnuo na to licemerje „zvezdaške javnosti“, već narednog jutra bio je satanizovan od strane dežurnih „čuvara istine“, srpskih tabloida. „Vladimir Vuletić mrzi Srbiju i sve što je srpsko“, „Vuletić je večeras pljunuo na našu zemlju“.

Vuletić, kao pojedinac, ima apsolutno pravo da navija za koga hoće kada igra protiv Zvezde, da ukazuje na medijske manipulacije u korist Crvene zvezde. Da li je to nekome ispravno ili ne, druga je priča, ali potpredsednik Partizana kao privatno lice, nema obavezu koju imaju nacionalni mediji, a ona je da se svi naši klubovi medijski ravnopravno i afirmativno tretiraju, u slučajevima kada igraju protiv inostranih klubova. A za koga će ko da navija, njegova je lična stvar. Važno je da se sa nacionalnih frekvencija ne emituje animozitet prema nekom od klubova, upravo kao što je TV Pink to uradio, objašnjavajući preko Sarape, Dee Đurđević i Gorana Vesića (državnog funkcionera!) da je sasvim normalno navijati za Olimpijakos protiv Partizana! I gle čuda, ovo troje nisu pre dve godine sačekali naslovi da mrze „sve što je srpsko“.

Ali, ovde se Zvezda izjednačava sa srpstvom, pa ako se, ne daj Bože, usudite da kritički pišete o Zvezdi, to je kao da ste udarili na Svetog Savu, srpsku državnost, crkvu, srpsku trobojku, Nemanjiće, Miloša Obilića…ovo sumanuto izjednačavanje Crvene zvezde, sportskog kolektiva osnovanog, kao i Partizan, od strane komunističkog režima 1945. godine, je odavno slučaj za psihijatrijska ispitivanja i posebnu stručnu studiju.

Naravno, taj narativ je duboko ukorenjen i kod samih navijača i sportista Zvezde, pa tako Vladan Milojević, trener crveno-bele ekipe, kaže „Srbi smo, izdržaćemo, bilo je i gorih odluka“.

Zaista je nenormalna ta potreba da se u ama baš svaku izjavu umetne srpstvo. Kako to da se sin trenera Milojevića (koji se busa u srpstvo) – Nemanja Milojević, opredelio da igra za reprezentaciju Grčke? Možda je to neko srpstvo koje mi ne razumemo?

„Srbi smo, izdržaćemo“. Da li će izdržati i Boaći, Kanjas, Ben, Tomane, Žander i ostali igrači Zvezde, nesrpske nacionalnosti i drugih konfesija, nije nam poznato. Ili su i oni u međuvremenu proizvedeni u Srbe, mora da je i nekome od njih keva, ili bar tetka, iz Čačka. Ako može treća zvezdica za kvalifikacioni turnir, pa može valjda i Boaći da vuče poreklo iz Guče…

„Blic“ je 3. avgusta otišao tri koraka dalje od svih. Oni, izgleda, i ne pokušavaju da uvijeno saopšte koga favorizuju, ne šalju metafore. Oni jednostavno označavaju Crvenu zvezdu kao „naš klub“. Utakmica kadeta Crvene zvezde i Partizana, ovako je propraćena na portalu „Blica“:

– Na ovosezonskoj premijeri, u utakmici protiv Partizana, naši kadeti su pružili fenomenalnu partiju, ostvarili ubedljivu pobedu i na najbolji mogući način pokazali svoj raskošni talenat.

Za verovati je da je posle pobede Zvezdinih kadeta bilo svečarsko raspoloženje u sportskoj redakciji ovog dnevnog lista. Red je, svi mi slavimo kad pobedi naš klub.

Vratimo se falsifikovanju sadašnjosti. U Jutarnjem programu RTS-a, 9. avgusta, dan posle utakmice Partizan – Malatija 3-1, možda i najbolje evropske utakmice Partizana u proteklih nekoliko godina, svedočili smo novim lažima. Sanja Dragićević je tog jutra bila voditeljka, sa Brankom Veselinovićem. Bez ikakvog blama, ova novinarka je rekla sledeće: – Fudbaleri Partizana igrali su sinoć prvu utakmicu 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, u Beogradu su igrali nerešeno sa turskom Malatijom“.

Kliknite na sledeći link.

Ode „informacija“ u etar, a da se niko – ni voditeljka, ni njene prisutne kolege, Branko Veselinović i Aleksandar Stojanović, nisu osvrnuli na ovaj lapsus (istovremeno i neistinu)! Veselinović najavljuje Stojanovića, „koji će nam reći sve ono važno što se sinoć desilo u svetu fudbala“, ali Aca se opredeljuje za manje važno. Partizan je, dakle, igrao nerešeno protiv Malatije. Ako nije namera, onda je u pitanju gruba greška i totalni neprofesionalizam i odsustvo pripreme za emisiju.

Ovaj tekst završavamo još jednim osvrtom na utakmicu Partizan – Malatija 3-1. Skoro da nema navijača Partizana kojem i navijači Zvezde, Vojvodine i ostalih klubova nisu priznali da je Partizan zaista bio briljantan na tom meču i da je zaslužio i ubedljiviju pobedu. Ipak, ako čitate bizarni sportski portal Hotsport, mogli ste naići na ocenu izvesnog Aleksandra Ilića, autora na tom portalu…

Kaže pomenuti Aleksandar Ilić: – Crno-beli su slavili sa 3-1 a moglo je da bude i gore po Partizan da nije bilo raspoloženog čuvara mreže. Vladimir Stojković je u nekoliko presudnih momenata uspeo da skine zicere fudbalerima Malatije i na taj način sačuva ubedljivu prednost Partizana na kraju meča.

Koliko budalaština u samo dve rečenice! Malatija je imala samo dve izgledne šanse. Prvo je Stojković izboksovao u korner loptu koja je išla ispod prečke (nije bio zicer), a drugi put je, bez njegove intervencije, lopta završila na stativi a potom je igrač Malatije prebacio preko gola. U finišu meča, pri rezultatu od 3-1. Malatija nije imala nijednu šansu. Ukupan broj šuteva na gol je 13-6 u korist Partizana, od toga 8-4 u korist Partizana kad su u pitanju šutevi u okvir gola. Ipak, ako se informišete preko Hotpsorta, Partizan se izvukao!

Sve je jasnije kada se pogleda profil ovog piskarala, ili, bolje reći – lupetala po tastaturi. Taj produhovljeni izraz lica, i Ackonish, umetničko ime, valjda.

Kakav portal, takav i „novinar“. Velika je šteta što na internetu nije moguće, kao na televiziji, unapred postaviti objavu da određeni sadržaj nije za mlađe od 18 godina, ili da vređa inteligenciju. Ili da je u pitanju đubre, a ne informacija.

Nastavićemo da pratimo srpske medije, i da vidimo dokle će da ide granica omalovažavanja Partizana, bezumnog i neukusnog favorizovanja Crvene zvezde, falsifikovanja rezultata… I ko će još, od ovdašnjih medijskih kreatura, uspeti da nadmaši Orvelovo Ministarstvo istine. U pauzama obraćanja Velikog Brata sa telekrana.

5 comments
 1. PFC SAMPION

  Zaboravili ste da u tekst stavite i ocenu Stojkovica od novog sponzora komsinice (mocart) gde su napisali da je „Stojkovic dva puta savladan ali je primio smao jedan gol“.

 2. Key and Peele

  Radio sam svojevremeno u Srbiji danas, kad je tek pocela, u snu se ne snila. Posle sam saznao da je drzi Branisla Prostran, jedan od top ten Vucicevih bojovnika, i direktor Jugoimport SDPR, gde se velike pare obrcu iz oruzane industrije i sverca po svetu preko UAE.

  Elem, direktiva za sportsku redakciju je bila: Zvezdu hvali, ako njeni huligani nesto naprave, minimiziraj ako uopste moras da pises. Ako Partizanovi navijaci ucine nesto bezazleno, odmah to izekstremisi, izhuliganizuj, a ako kojim slucajem padne nesto ozbiljno, onda danima skandalizuj javnost. E, ljudi moji, to je bilo 2014, rak je metastazirao. Naprednjaci su smrt po nas i po Srbiju, samo ganci avanzuju. Kao sto su i pod Titom i Bugarcicem, dok im je budzet punio Grad Beograd, Federalni budzet, Robna kuca Beograd, IMR…

 3. Nebojsa

  Ja imam 63 godine i ne pamtim nesto ovako ni za vreme najtvrdjeg komunizma kod nas. Ovo mi stvarno lici na Severnu Koreju, mada nesto ne verujem da se Kim mjesa u sport i odredjuje sta se tamo sme desiti a sta ne sme. Ovo kod nas je nesto nezapamceno u istorji. Cak i opozicija je sto se tice sporta na strani samo jednog kluba. Tu se perfektno slaze sa zvalavim predednikom. Licno poznajem njegovog mentora (Seselja), jos iz gimnazijskih dana iz Sarajeva i mogu Vam reci da ga je Zvalo prevazisao. Oni vise nista ne krju i ne stide se nicega. Citam onaj kriminalac Terzic kaze da se dogovorio sa Vucicem u vezi gradnje stadiona za zvezdu i Partizan. Ne mogu da verujem da novine cak i takve gluposti objavljuju. Cuj on se dogovori za Partizan. To vise nije ni za Alan Forda, to prelazi granice zdravog razuma. Nemaju stida ni trunke, nije mi jasno sta se to desava sa Srbijom i kako narod to vise trpi. Znam da je narod u principu glup ali ovo prevazilazi sve dosad vidjeno.
  Podrska u radu za sajt, boriti se moramo, nema nam druge.

 4. Sarapini svedoci – Crno-bela Nostalgija

  […] pred vama se može slobodno smatrati trećim delom serijala Srpski mediji: Partizan je strano telo, jer ćemo se i ovde baviti permanentnim omalovažavanjem istorije Partizana i istovremeno, lažnim […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *