Najnovije
Blog

Derbi u aktuelnoj deceniji: hronologija „kraduckanja“

  Prošle nedelje je odigran 158. beogradski „večiti derbi“ između Partizana i Crvene zvezde, a i dalje se ne smiruju strasti izazvane odlukom sudija da šut Boaćija ka golu Partizana priznaju kao regularan gol, iako se apsolutno nije moglo utvrditi da li je lopta prešla gol-liniju. Niti je to bilo moguće utvrditi posle utakmice, putem snimka, a još manja je verovatnoća da je bilo koji od sudija jasno video tu situaciju u samom momentu dešavanja. Posebno to nije mogao da vidi sudija Nenad Đokić, koji je u tom trenutku bio metar iza linije i nije mogao imati tačan pogled na situaciju, a uz to je bio zaklonjen golmanom Stojkovićem. Tim pre je sve navijače Partizana šokirala lakoća s kojom je sudija iza gola, Nenad Đokić, signalizirao glavnom sudiji Danilu Grujiću da je u pitanju čist gol!?

  Naravno, kad nekome nije čista savest, onda se kreće sa lažima, spinovima i skretanjem pažnje na sasvim desete stvari. Prvo je trener komšija, Vladan Milojević, iako bar 80 metara udaljen od mesta gde se desila sporna situacija, nepobitno utvrdio da je gol bio „čist kao suza“, dok je Zoran Bata Mirković, trener Partizana, iako u ovom slučaju trener oštećene ekipe, dao prilično neutralnu izjavu, ne želeći da daje definitivan sud. Krenula je i hajka u vidu sinhronizovanog i orkestriranog vređanja Vladimira Stojkovića, golmana Partizana, zbog njegove neprimerene ali u afektu date izjave. U tu hajku su se uključili svi tabloidi, kao i voditelji sa opskurnih televizija – razni Marići, Sarape i slični. Taman da se zabašuri još jedna sramna sudijska odluka na štetu Partizana. To što je Stojković još od 2010. bio meta fizičkih napada (Đenova) i konstantnog vređanja od strane navijača Zvezde i njima naklonjenih medija, u kojem ima elemenata raspirivanja nacionalne i verske mržnje, to očigledno nije briga domaće javnosti. „Partizan je strano telo u Srbiji“, reče onomad Milojko Pantić, pa izgleda da su sva sredstva protiv Partizana i njegovih članova dozvoljena.

  Svoj sramni doprinos dao je i sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, „hrabro“ se priključivši vređanju Stojkovića, po sistemu „sto na jednoga“. Nezabeleženo je da je ikada jedan sportista prozvao drugog rečima da „ide na psihijatrijsko lečenje“. Ali eto, kada su u pitanju ljudi iz redova našeg rivala, njima ama baš ništa nije strano.

  Vrhunac je ipak bio pre dva dana, kada je „Blic“ objavio lažnu informaciju kako je čuveni sudija Kolina, u radio-emisiji „Top gol“ rekao da je lopta bila „pola metra u golu“. Ni manje, ni više! Ova masna laž je, naravno, posle par sati raskrinkana – niti je Kolina dao takvu izjavu, niti je bilo ko u Italiji toliko zaludan da se bavi srpskim derbijem, niti ta emisija uopšte postoji!

  Za kraj ovog dugačkog uvoda, dodajmo i stav koji provejava u javnosti, a koji se može sažeti u rečenicu „zar je toliko bitno da li je prešla liniju ili nije, pa to je samo fudbal?“. To je stav koji se forsira od tobože intelektualno superiornih građana ove zemlje, koje jako boli nepravda na radnom mestu, na ulici, u politici, ali kada se o sportu radi, onda se sa intelektualne visine gleda na to kao na neku triviju, nedostojnu diskusije. A da u pitanju nije nikakva trivija, nikakav slučajan previd, već sistematsko sakaćenje Partizana u „večitim derbijima“ u poslednjih nekoliko godina, pokazaće i ovaj tekst, odnosno analiza.

  U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na mečeve između Partizana i Crvene zvezde igrane u deceniji koja u toku i koja je počela od fudbalske sezone 2010/11. Zašto baš taj period? Zato što je to aktuelna decenija, zato što taj period pokazuje sistematičnost u odlukama na štetu Partizana. Ne, ne želimo da sakrijemo sporne odluke na štetu Zvezde iz perioda pre 2010/11, ali i pored iskrene želje, na pamet nam padaju samo čuveni ofsajd Milijaša iz 2008, kup utakmica i faul Krstajića nad Lazetićem u 16 metara (138. derbi, proleće 2009/10). Ali, onda ćemo se setiti i nepriznatih golova Partizana (Bogunović, 135. derbi, 1-1, Iliev, 122. derbi, 0-0), kao i izmišljenog penala nad Koromanom (129. derbi), davljenje Moreire u 16 metara od strane Gaja (134. derbi), ili obaranje Ivana Tomića u „mrtvoj šansi“ u 128. derbiju. Da ne idemo u dalju prošlost i da ne pominjemo sudiju Blagoja Šipku, koji je postao sinonim za fudbalski kriminal (jesen 1989/90).

  Dakle, idemo od početka ove decenije koja je u toku, od 2011. godine i sezone 2010/11.

2010/11:

139. derbi, C. zvezda – Partizan 0-1, bez spornih situacija

140. derbi, Partizan – C. zvezda 1-0, bez spornih situacija

2011/12:

141. derbi, C. zvezda – Partizan 0-2

  Sudija Danilo Grujić, koji je sudio i protekli, 158. derbi, dosudio je u 41. minutu 141. derbija penal za Crvenu zvezdu iako je lopta pogodila Partizanovog štopera Nemanju Rnića u butinu! Srećom, Evandro je promašio penal, a Partizan je u drugom poluvremenu golovima Vukića i Marka Šćepovića došao do pobede od 2-0, te je efekat ove Grujićeve nepravde anuliran.

142. derbi, Partizan – C. zvezda 0-1, bez spornih situacija

2012/13:

143. derbi, C. zvezda – Partizan 3-2, bez spornih situacija

144. derbi, Partizan – C. zvezda 1-0, bez spornih situacija

2013/14:

145. derbi, C. zvezda – Partizan 1-0, bez spornih situacija

146. derbi, Partizan – C. zvezda 2-1

  Bila je to polusezona u kojoj je Partizan brutalno sakaćen od strane sudija. Od početka proleća i nepriznatog gola Živkovića u Novom Pazaru, preko Vojvodine u Humskoj kada je sudija Darko Bogdanović dosudio penal za goste zbog faula koji se desio na 17 metara od gola! A onda, 146. derbi i „naš najbolji sudija“, Milorad Mažić. U 23. minutu sudi prvi penal za Zvezdu, posle obostranog povlačenja i komičnog pada Mrđe u duelu sa Vojom Stankovićem. Lukač brani, par minuta kasnije Partizan „bombom“ Drinčića dolazi do prednosti a u 34. minutu Mažić opet pokazuje na penal, za Zvezdu, naravno. Ovog puta penal Trajkovića nad Mrđom jeste postojao. Zvezda promašuje i taj penal – tačnije, Lukač brani! Svoj dvostruki kriterijum Mažić pokazuje u 55. minutu kada lakat Save Pavićevića u vrat Nikole Ninkovića (prekršaj oštriji od drugog penala za Zvezdu) ne karakteriše kao penal za Partizan! U nastavku akcije Zvezda dolazi do izjednačenja, ali Partizan ipak dolazi do pobede golom Kojića u 90. minutu. Ovde je vrlo bitna jedna stvar – da je Mažić pokazao penal za Partizan u tom 55. minutu, u slučaju gola i rezultata od 2-0, na kraju sezone bi Partizan bio taj koji bi bio prvak u slučaju istog broja bodova, zbog boljeg međusobnog skora u međusobnim susretima! Verujemo u slučajnosti, kako da ne…

2014/15:

147. derbi, Partizan – C. zvezda 1-0, bez spornih situacija

148. derbi, C. zvezda – Partizan 0-0

  Opet Milorad Mažić i opet Danilo Grujić! Vukašin Jovanović u 62. minutu s leđa obara igrača Partizana Gregora Balažica na pet metara od gola Zvezde, pa uprkos tome što Mažić nije daleko od mesta događaja, ovaj nepobitni kiks i nedosuđivanje penala za Partizan, svaljuje se na dodatnog sudiju Danila Grujića, koji je nekoliko dana kasnije i kažnjen zbog ovog previda. Izgleda da mu je to bila dobra preporuka da kasnije nastavi da sudi derbi mečeve…

2015/16:

149. derbi, C. zvezda – Partizan 3-1, bez spornih situacija

150. derbi, Partizan – C. zvezda 1-2

  Retko viđeno orgijanje sudija, a posebno glavnog, Vlada Glođovića i pomoćnika kod zapadne tribine, Nemanje Petrovića. U 12. minutu Glođović ne svira očigledan penal za Partizan posle starta Marka Petkovića na Nemanji Mihajloviću. Isti ovakav faul odbrane Partizana (Saša Lukić nad  Aškovskim), u istoj sezoni, u 3. kolu u Novom Pazaru, isti ovaj sudija – Vlado Glođović, je okarakterisao kao penal za Novi Pazar! Ali, kad igrač Zvezde napravi takav faul, tu je već drugi kriterijum.

  Partizan, ipak, golom Sedrika Gogue dolazi do prednosti a Crvena zvezda dolazi do izjednačenja. Glođović bez ikakvih problema dozvoljava da Ibanjez loptu pri slobodnom udarcu znatno približi golu od mesta gde je faul navodno načinjen, a zatim Ibanjez postiže gol. Do kraja poluvremena gosti daju i drugi gol, a onda u drugom poluvremenu na scenu stupa i linijski sudija Nemanja Petrović iz Užica i maše nepostojeći ofsajd kod gola Mihajlovića za 2-2, iako je Partizanov napadač čitav metar bio van nedozvoljene pozicije!  

  Inače, dan kasnije, (ne)sporan penal za Partizan nad Mihajlovićem, Milovan Radaković iz sudijske komisije FSS, a koji inače na TV Arena komentariše suđenje, objasnio je rečima: „On već počinje i sa grimasom da pokazuje da želi kontakt!“

Mesto „prekršaja“ i mesto izvođenja slobodnog udarca

  Glođović nije bio ni kažnjen za ovaj fudbalski lopovluk. Evo ga danas kako u svojstvu delegata nastavlja da obitava u srpskom fudbalu.

151. derbi, C.zvezda – Partizan 1-1, bez spornih situacija

2016/17:

152. derbi, Partizan – C. zvezda 1-0, bez spornih situacija

153. derbi, C. zvezda – Partizan 1-1

  Šta bi moglo da se očekuje na ovom derbiju bilo je jasno onog dana kada je termin odigravanja meča pomeren na 4. mart 2017. Taman na rođendan Crvene zvezde, valjda da se pobedom „stuba srpstva“ uveliča taj datum i obezbedi titula prvaka. U svečanost se uklopila i činjenica da je derbi poveren Maju Vujoviću kao glavnom sudiji, osvedočenom navijaču Zvezde. Lopovluk koji se tada desio neviđen je do tog momenta čak i na ovim balkanskim prostorima. U 34. minutu pri napadu Zvezde, lopta je gotovo pola metra bila u gol-autu, odakle ju je Ruiz vratio u srce šesnaesterca na noge Kangi koji daje gol!? Gol je bio apsolutno neregularan, ali ne i za sudiju Maja Vujovića, niti za dodatnog sudiju iza gola, Srđana Obradovića!

  Krivica je opet svaljena na dodatnog sudiju Obradovića, iako je podjednako kriv i Majo Vujović kojem baš ništa nije zaklanjalo vidik i pogled na tu situaciju, sa svega nekoliko metara. Partizan je u finišu ipak uspeo da izjednači i delimično ispravi nepravdu, golom Uroša Đurđevića, posle kojeg je upravo dodatni sudija Obradović slegao ramenima u pravcu igrača Zvezde (pogledajte ovaj snimak i obratite pažnju na 11. sekund). Valjda je želeo da im poruči – „šta sam mogao, dali su regularan gol“. Ipak, horde besramnih maderaških botova su isto veče krenule u seckanje snimka gola Uroša Đurđevića, dokazujući kako je on igrao rukom pre gola. Stari i oprobani način – svoj lopovluk sakrij bacanjem prašine i izmišljanjem lopovluka svog rivala. U neverovatnom finišu sezone, Voždovac spasava čast takmičenja, pobeđuje Zvezdu i Partizan uspeva nemoguće – osvaja titulu u neverovatnim uslovima! Podsetimo se ovde i penala i crvenog kartona na meču Zvezde i Vojvodine, posle kojih se smejao i jedan od napadača Zvezde.

154. derbi, C. zvezda – Partizan 1-3, bez spornih situacija

2017/18:

155. derbi, C. zvezda – Partizan 0-0

  Opet Danilo Grujić. Gle čuda. Već u 14. minutu on ne pokazuje na penal za Partizan posle kontakta Donalda nad Tavambom. Šta tek reći za situaciju pre isteka nadoknade vremena i prilike za opasnu kontru Partizana na polovini Zvezde? Upravo u tom momentu Grujić odlučuje da svira kraj, iako vreme nije isteklo, ne dozvolivši igračima Partizana da završe napad!

156. derbi, Partizan – C. zvezda 1-1

  Sudija Milorad Mažić je bio prvi čovek koji je posle 22 godine dosudio penal za Partizan u „večitom derbiju“, sasvim opravdano. Gle čuda, propustio je da čoveku koji je skrivio penal, Vujadinu Saviću, dodeli drugi žuti karton. Ipak, da ni ova ne utakmica ne protekne bez još veće štete po Partizan, pobrinuo se njegov pomoćnik podno istoka, Dalibor Đurđević, koji pre izjednačenja Crvene zvezde nije mahao ofsajd Pešića.

 157. derbi, C. zvezda – Partizan 2-1, bez spornih situacija

2018/19:

Partizan – C. zvezda 1-1

Već opisana situacija i priznat gol Zvezde iako lopta nije prešla gol liniju, niti je dodatni sudija Nenad Đokić bio u situaciji da situaciju pravilno vidi.

  Brojke sve govore. Za punih osam godina odigrano je osamnaest (i brojevima: 18) derbi mečeva Partizana i Crvene zvezde. U osam od tih osamnaest mečeva Partizan je bio drastično oštećen, na nekim utakmicama i po nekoliko puta! Pri tom, Crvena zvezda na ovim utakmicama nema ama baš nijednu situaciju za koju može da se uhvati kao donetu na njenu štetu. 

  Upravo u ovoj statistici leži objašnjenje zašto je svojevremeno samo Partizan bio za uvođenje VAR tehnologije u domaćoj ligi, a C. zvezda protiv. Čemu VAR, ako može da im se prizna gol iz gol-auta, gol iz ofsajda, ili svira penal posle igranja nogom?

  I još nekoliko činjenica:

u upravi FK Partizan nikada se nije nalazio neko od fudbalskih sudija najvišeg ranga

– u upravi Crvene zvezde kroz sve ove godine mesto su nalazili pokojni Konstantin Zečević (fudbalski sudija a kasnije generalni sekretar Zvezde), pokojni Branimir Babarogić, Dušan Mrakić (sudija,  sadašnji član UO FK Crvena zvezda, istovremeno član sudijske komisije FSS) , a u stručnom štabu je bio Goran Stanojević, takođe bivši sudija

– član sudijske komisije FSS je i „čuveni“ Majo Vujović

 – penal na „večitom derbiju“ za Partizan nije bio dosuđen pune 22 godine ili celih 57 utakmica (od  99. derbija u martu 1995. do 156. derbija, u decembru 2017.)

  Za sam kraj, još nekoliko detalja iz ove, aktuelne sezone. Osim što smo svedočili potkradanju Partizana na utakmicama protiv Mladosti, Zvezde i Rada u Humskoj, kao i protiv Mačve u Šapcu i Proletera u Novom Sadu, zaista je zanimljivo kako ne postoji ne samo snimak iz drugog ugla kod „gola“ Zvezde na derbiju, već ni snimak TV Arene iz drugog ugla iz Novog Sada, kada je dosuđen penal za Proleter. Ali, zato kada se bacaju novčići za početak utakmice, imamo snimak iz kojeg god ugla hoćete. Takođe, zvanićni sajt Superlige u pregledu sa utakmice Partizan – Rad 1-0, uopšte nije uvrstio snimak faula nad Jankovićem (najsporniji detalj utakmice) u šest i po minuta snimka sa utakmice! Slučajno, da…

 Sve je to slika o poziciji FK Partizan u domaćoj javnosti i medijima. Donose se, na terenu, sramne odluke na štetu našeg tima, neukusno se veliča uspeh našeg najvećeg rivala, stvara se atmosfera da čitava Srbija treba da padne u trans jer, molim vas, Zvezda igra Ligu šampiona (takmičenje koje je Partizan već igrao 2003. i 2010.), sportisti Partizana se vređaju bez ikakvih posledica, sporne situacije na štetu Partizana se ili prećutkuju, ili isecaju sa snimaka, ili se relativizuju.

  Mi živimo fudbalsku verziju Orvelove „1984“. Ali, ovo je ipak 21. vek i skaredne laži ne mogu da prođu. Za svaki slučaj, treba čuvati sve činjenice, slike i snimke. Da nam se ne pojave opet neki maderaši iz Ministina (Ministartsvo istine, „1984“, Džordž Orvel) i krenu da dokazuju da su oni, u stvari, bili predmet tlačenja i nepravdi, kao što su 1945. bili reakcija, kešajući se o tramvaje sa sve razdeljkom na desnoj strani. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *