Najnovije
Blog

Partizannica – promocija knjige „FK Partizan 1945-2017“

  U ponedeljak, 30.4.2018., dok su se prvomajske vatrice još rasplamsavale, a roštilj-meso hladilo na sigurnom, na ušću dve reke u Beogradu je predstavljena jedna nova knjiga. Ovako sročena vest ne zvuči kao posebno bitna stvar, ali knjiga „FK Partizan od 1945-2017“ je verovatno najhrabriji i najsveobuhvatniji izdavački poduhvat u istoriji našeg fudbalskog kluba.

  Ono što ovom novom izdanju posebno daje na težini (simboličkoj, pošto je pakovanje teško skoro 6kg) je činjenica da je plod mukotrpnog istraživačkog rada jednog čoveka, „običnog navijača“, posvećenika (neki bi rekli „ludaka“) i zaljubljenika („zaluđenika“) u Partizanove crno-bele boje. Da „projekat“ bude realizovan baš sasvim po modelu „uradi sam“ (DIY), priređivaču su pomogli prenumeranti, njih 301 (Partizanovci od Otave i Abu Dabija do Singapura i Kanbere). I ova promocija je bila skroman način da im se priređivač zahvali na poverenju i podršci, i omogući im da budu prvi koji će sa njim podeliti radost i Partizanovu enciklopediju držati u rukama.

  U šali je, zbog obima (1008 strana!) i bogatstva informacija, nazvasmo „Encyclopedia Partizannica“, ali ovo kapitalno izdanje zaista mora da poseduje svaka poštena kuća, koja drži do sebe i do Partizana.

Priređivač Milovan Joličić je tokom tri duge godine, locirao, iz različitih istorijskih izvora prikupljao i evidentirao: sve igrače koji su odigrali makar jedan sekund na nekoj zvaničnoj utakmici FK Partizan; sve Partizanove generacije koje su osvojile šampionsku titulu i nacionalni Kup; izveštaje sa svih naših utakmica u takmičenjima UEFA; sve naše trenere; sve predsednike; sve dresove i sve boje u kojima su nastupali naši fudbaleri.

U saradnji sa nekim od najpoznatijih sportskih foto-reportera koji su tokom godina pratili utakmice FK Partizan, Joličić je knjigu obogatio i sa više od 1200 fotografija, od kojih su pojedine žestoki rariteti i predstavljaće iznenađenje i za bolje obaveštene kolekcionare i poštovaoce Partizanove istorije.

  

Uvod za knjigu je napisao i uvodnu reč na promociji je dao legendarni napadač Partizana Zvonko Živković. Prekidan aplauzima, Žile je više puta upotrebio epitet „fantastično“ kako bi opisao Partizaniku. Glavni arhivator Igor Todorović iz Novog Sada je prepričao razvojni put ovog projekta, od (pre)ambiciozne ideje, preko rudarskog posla po arhivama, borbe sa finansijama, do impresivnog, tvrdo koričenog izdanja. Zgro se osvrnuo na svoje, inače vrlo bogato, kolekcionarsko iskustvo i ocenio da „nešto ovako“ nemaju ni najveći svetski fudbalski klubovi, pre svega engleski, koji najviše pažnje pridaju izdavaštvu, sportskoj istoriji i negovanju navijačke kulture.

  Aleksandar Pavlović (blog Crno-bela nostalgija) je naglasio da ova knjiga, zbog bogatstva informacijama i temeljnosti priređivača, postaje apsolutno nezaobilazno referentno izdanje – podjednako važno za svaki budući istrazivački rad koji se bavi Partizanom, kao i za navijačke razgovore ispred dragstora (Gde je rođen Čadikovski? Koliko je Zoran Racić odigrao utakmica za prvi tim? Ko je dao treći gol u Bečeju u novembru ’96? Ko je sudija Tomas Vorton?).

  Aca je na promociji izneo još jedno lično, ali suštinski važno mišljenje. Inicijativa Milovana Joličića nam pokazuje da svaki pojedinac, uz puno truda, odlučnosti, odricanja i ljubavi prema klubu, može da ostvari nešto veliko i korisno. Svaka pojedinačna navijačka akcija koja se radi od srca: bilo da su u pitanju knjiga, mural, majica, kolaž, pesma, fanzin, itd. je deo velike Partizanove kreativne baklje, koja čuva duh našeg kluba i čini ga posebnim.

Partizanovci, volite i stvarajte! I ne dajte se pasjim sinovima!

Knjiga „FK Partizan 1945-2017.“ je štampana u formatu 23x32cm na kvalitetnom kunstdruk papiru, opremljena je tvrdim koricama i prigodnom kutijom, a tabaci su šiveni koncem. Cena knjige u redovnoj prodaji je 10.700 dinara. Možete je naručiti preko sajta www.knjigafkpartizan.com


Dušan Mihajilović
Foto – Goran Jovanović
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *