Najnovije
Blog

Penalima do ponoći, rekorda i pobede

  Šutiranje penala je oduvek
bilo predmet izučavanja statističara, matematičara i psihologa, ali
jedno je sigurno – ako se penal dobro izvede, šanse golmana da ga
odbrani su veoma male.

  Navikli ste da vas ovaj blog podseća na neke neobične događaje vezane za FK Partizan. Ovog puta ćemo se zajedno podsetiti još jednog rekorda u izvođenju fudbalera Partizana.

  Bila je to sezona 1978/79, rezultatski najneuspešnija u istoriji Partizana. Partizan je te sezone jedva izbegao ispadanje iz Prve savezne lige, ali je, da paradoks bude veći, u takmičenju za Kup Jugoslavije, odnosno Kup Maršala Tita, došao do finala. Partizan je izgubio finale koje je igrano u dve utakmice. Rijeka je bila bolja na Kantridi, 2-1, dok je u Beogradu bilo samo 0-0. Treba reći da je Rijeka drugi gol u riječkom susretu postigla posle očiglednog faula nad golmanom Zaladom, ali kada se takmičenje završi, ostaje upisan samo nosilac trofeja, dok se nepravde, nažalost, zaboravljaju.

 Na putu do finala Partizan je u prvom meču takmičenja savladao OFK Beograd sa 5-1. U osmini finala žreb je Partizanu za rivala dodelio mostarski Velež, ekipu koja je tih godina bila u gornjem domu jugoslovenskog fudbala.

  Ovaj meč je odigran 8. novembra 1978. godine, samo mesec i po dana posle nesrećnog poraza i eliminacije Partizana iz Kupa šampiona od drezdenskog Dinama, posle izvođenja jedanaesteraca. Zašto je ovaj meč bitan za utakmicu u Mostaru?

  Zato što su upravo penali rešili pobednika ove utakmice, igrane pod Bijelim brijegom. Te mostarske noći, oko 11.000 gledalaca došlo je da gleda duel mostarskih „rođenih“ i beogradskih „crno-belih“, a meč je sudio Ico Horvat iz Zagreba. U regularnom toku bilo je 0-0, a onda je počela serija penala kojoj kao da nije bilo kraja. Pre te serije penala, trener Mladinić je napravio taktičku izmenu, pošto se meč bližio kraju i sve je ukazivalo da će penali rešiti pobednika.

  Iz igre je izveo golmana Petra Borotu a u igru uveo mladog Radeta Zalada, koji je važio za majstora za penale. To se pokazalo kao dobar potez, jer je upravo Zalad svojim odbranama doprineo Partizanovom uspehu. Na sledećoj slici vidimo kako Rade Zalad brani penal Blažu Sliškoviću:

  Igrači Partizana su bili znatno smireniji i precizniji nego mesec i po dana pre toga u Drezdenu. Na kraju, Partizan je slavio sa 12-11! U istoriji takmičenja za Kup Jugoslavije to je najduža penal – serija ikada! Rekord koji će teško biti oboren u skorije vreme.

  Golove za Partizan u toj beskrajnoj seriji penala dali su Trifunović (2), Santrač (2), Jović (2), Kozić (1), Arsenović (1), Lazičić (1), Klinčarski (1), Živković (1) i Zalad (1). Dakle, još jedan kuriozitet ove utakmice je da je i golman Zalad, osim što je bio uspešan u odbrani penala (odbranio je 4 penala!), bio i strelac sa bele tačke. Prema sećanju Radeta Zalada, iznetom pre dve godine u intervjuu za naš blog, ukupno je bilo izvedeno 27 ili 28 penala!

  Partizan je u narednom kolu, u četvrtfinalu, za protivnika dobio Borac u Banja Luci, pa je i tada utakmica otišla u izvođenje penala. Posle 2-2 u regularnom delu, Partizan je slavio ukupno sa 6-4. Tačnije, odnos izvođenja penala bio je 4-3 za Partizan.
 

6 comments
  1. vcucko64

    Živeo sam do rata u Rijeci i kao klinac bio na toj prvoj utakmici finala. Samo jedna ispravka: nije drugi gol Rijeke pao posle faula nad Zaladom, nego ga je (mislim Bursać) dao rukom (u padu je rukom skrenuo loptu u gol). Davno bilo, ali da dodam, tačnosti radi.

  2. Crno-bela nostalgija

    Izgleda da smo obojica u pravu – bio je i faul nad Zaladom a i igranje rukom. Kliknite na ovaj link i videćete sliku tog gola. [IMG]http://i67.tinypic.com/impc82.jpg[/IMG]

  3. Glimmer

    Sećam se da smo i jednoj sezoni u kojoj nije bilo podele bodove već su se šutirali penali ako bude nerešeno posle 90 minuta, imali jednu dugačku seriju. Bilo je to u Hramu protiv Čelika, ako me pamćenje ne vara. Svi su izređali pa je pobednik rešen posle više od 20 penala. Na kraju smo mi bili uspešniji.

  4. Glimmer

    Izgubili? Bio sam ubeđen da smo dobili. Sećam se da je čak i Bajro dao gol 😀 Ipak me sećanje vara ali dobro, bar nisam zaboravio protiv koga smo igrali 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *