Najnovije
Blog

„Profo, jesi li ti to dobro izmerio“?

  Veoma bitna komponenta današnjeg, modernog fudbala, je i medicina. Početkom priprema jednog profesionalnog tima, rade se kontrolni pregledi, mere se razne vrednosti u krvi i organizmu profesionalnih fudbalera. Neki kadrovi koji se „uhvate“ tokom tih pregleda, pre samo par decenija bi više ličili na snimke sa priprema kosmonauta za let u orbitu. Ali, novo vreme donosi i nove tehnologije, ništa se ne prepušta slučaju.

  Nije uvek bilo tako. Na ovoj slici vam prezentujemo jedan detalj sa kontrolnih merenja fudbalera Partizana iz sezone 1977/78. Profesor Rade Radovanović, tadašnji kondicioni trener FK Partizan, meri puls Nenadu Stojkoviću, dok svoj red čekaju Jusuf Hatunić, koji sedi, nasmejani Borislav Đurović i Momčilo Vukotić, kao i leđima okrenuti Boško Đorđević.

  Za trenutni nedostatak neke savremenije medicinske opreme niko nije mario. A koliko je taj posao, obavljen naizgled pomoću „štapa i kanapa“, ali uz stručni nadzor maga fizičke pripreme, Profesora Radovanovića, bio dobro obavljen, govori i bilans te sezone – Partizan je nadmoćno osvojio prvo mesto, rivalima iz „velike četvorke“ prepustio samo jedan bod, primio najmanje golova, postavio mnoge rekorde, a svoje protivnike „crno-beli“ su lomili ne samo tehnikom i igrom, već i sjajnom fizičkom pripremom. 
  „Profo, jesi li ti to dobro izmerio?“ – kao da kažu Đurović i Vukotić. Rezultati sa kraja te sezone sve govore. Zasluga kondicionog trenera za Partizanov trijumfalni pohod kroz šampionat je bila veoma dragocena.
  Bilo je to vreme kada je nauka uveliko zakoračila u FK Partizan. Osim kondicionog trenera Radovanovića, uz ekipu je bio i psiholog Vojislav Stefanović, dok se šef stručnog štaba Ante Mladinić još tada isticao avangardnim metodama u pripremi i treniranju ekipe. Ništa se nije prepuštalo slučaju. Kako bismo voleli da se makar delimično, duh tih vremena i te sezone, za kojom uzdiše mnogi partizanovac, opet preseli u Hram fudbala u Humskoj ulici…
 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *