Najnovije
Blog

Partizanova engleska moda

  Šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka bile su u znaku buntovništva, procvata rok-muzike i eksplozije modnih stilova, koji možda sa današnje strane izgledaju pomalo i komično – pantalone „zvoncare“, široke kravate, frizure sa izraženim zulufima i duge kose. Ni fudbal nije bio imun na modne novitete. Pojavili su se prvi firmirani dresovi koje su pravili Adidas, Puma, Umbro i Admiral.

  Usvajanjem crno-bele boje početkom marta 1959. godine, Partizan je postao vizuelno(i ne samo vizuelno) avangardan i prepoznatljiv klub širom Evrope. Sa dolaskom sedamdesetih i razvojem dizajna sportske opreme, i beogradski „crno-beli“ su kombinovali razne vrste dresova.

  Ovog puta izdvajamo dve kombinacije, koje neodoljivo podsećaju, ili su skoro identične, garniturama dresova koje su u to vreme nosili engleski ligaši, Njukasl i Lids Junajted.

  Prva, prugasta. Identična dresovima Njukasla iz 1974. godine. Ovaj prugasti dres ostao je u sećanju mnogim beogradskim mališanima, jer osim što su ga nosili igrači Partizana, bilo ga je moguće nabaviti i u prodavnicama. I danas se u privatnim kolekcijama mogu pronaći slike klinaca obučenih u ovaj jednostavan i savršen crno-beli dres. A o sličnosti sa dresom „svraka“ najbolje svedoče ove dve slike.

Džimi Smit, Njukasl, 1974.
Nenad Cvetković, Partizan, 1974.
  Nekako u isto vreme, Partizan je nosio i jednobojni beli dres. Taj dres sa kragnom bio je takođe primer jednostavnosti i savršenosti dizajna. Da li je Partizanu kao uzor za ovaj dres poslužio tada moćni Lids Junajted, koji je te 1974/75 stigao i do finala Kupa šampiona, nije toliko bitno. Tek, dresovi su bili istovetni, a Partizan je ovaj dres nosio najčešće u kombinaciji sa crnim šorcevima, ali ponekad i sa belim.  
Lids Junajted, 1974.
Boško Đorđević, Partizan, utakmica protiv Proletera, 1974/75.

Partizan, jesen 1975.
Crno-belo, na desetine načina, manje ili više prugasto, ponekad samo belo, ponekad više crno, ali uvek lepo i zauvek moderno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *