Najnovije
Blog

Prva utakmica Partizana

  Kroz ovaj blog osvežili smo sećanje na mnoge događaje koji su se, svojevremeno, po prvi put desili u Partizanovoj istoriji. Prvi nastup u crno-belim dresovima, prve susrete protiv Dinama, Hajduka i C. zvezde…

  Red je da se podsetimo i prve utakmice koju je Partizan odigrao u svojoj istoriji. Desilo se to 6.10.1945. godine. Samo dva dana ranije, 4. oktobra 1945. Partizan je osnovan.

  Prvo o osnivanju. Tadašnja „Politika“ je ovako propratila osnivanje našeg kluba. Tekst prenosimo u originalu, po pravilima tadašnjeg pravopisa:

Ovih dana Dom Jugoslovenske armije u Beogradu osnovao je svoj futbalski tim „Partizan“. Tim će imati zadatak da utakmicama u zemlji i inostranstvu reprezentuje Jugoslovensku armiju u futbalskoj grani fiskulture. U svojoj čvrstoj odluci da uvek pruži što bolju i što lepšu igru, da igrači budu što disciplinovaniji i prema svome protivniku što više fer, „Partizan“ će tako nastojati da što više doprinese oslobađanju fiskulture od starih uskoklubaških tradicija i zaostavštine nekadašnjeg sporta, koje još uvek ometaju i sputavaju pravilan razvitak našeg fiskulturnog života i pokreta. Dodamo  li tome još i činjenicu da je „Partizan“ sastavljen od igrača iz gotovo svih federalnih jedinica Jugoslavije, onda sva ta nastojanja istovremeno imaju i još jedno posebno značenje. Ona će tako ujedno biti i doprinos razvitku bratstva i jedinstva naših naroda, doprinos koji će „Partizan“ nastojati da digne na stepen dostojan naše armije, što je najlepši primer i izraz tog bratstva iskovanog u teškom i krvavom ratu koji su naši narodi zajednički i nesebično vodili za svoju slobodu.

  Posle tog pasusa, pisanog u duhu tadašnjeg vremena i nove socijalističke vlasti, sledi i konkretna informacija o prvoj utakmici koju će Partizan odigrati:

   Svoju prvu utakmicu Partizan će odigrati 6. septembra (očigledna greška – radi se o 6. oktobru, prim. autora) od 15 i 30 časova na igralištu „20. oktobra“ sa reprezentacijom Zemuna. Sastav timova, „Partizana“: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Atanacković, Mihailović, Bobek, Rupnik, Matekalo i Šereš; reprezentacija Zemuna: Ignjatović, Otašević, Butina, Đorđević, Obrovski, Dimitrijević, Lešić, Požega, Otašević II, Spasić i Borović. 
Cene ulaznica: stajanje 10, tribine 15, lože 20 dinara. 


  Ipak, „Politika“ se nije pokazala preciznom u najavi utakmice. Prema dostupnim podacima na zvaničnom sajtu FK Partizan, utakmica se ipak igrala u Zemunu, a sastav koji je „Politika“ najavila, bio je nešto drugačiji. Za Partizan su, tog 6. oktobra igrali Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (Mihailović), Atanacković, Ruonik, Božović i Matekalo. Partizan je pobedio sa 4-2, a strelci su bili Matekalo 2, Šereš i Rupnik. Utakmici je prisustvovalo oko 200 gledalaca.  

Zapisnik sa utakmice iz arhive FK Partizan – Zemun kao mesto odigravanja?

  „Politika“ u izveštaju sa utakmice i dalje tvrdi da je susret odigran u „starom“ Beogradu, na igralištu „20.oktobar“. Ostaje enigma, da li je susret zaista odigran u Zemunu ili na mestu današnjeg Stadiona Partizana. Kako god, taj 6. oktobar 1945. ostaće zauvek zapisan u istoriji Partizana. Dan prve utakmice, prvih golova i prve pobede. 






Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *