Najnovije
Blog

Penali u „večitom derbiju“ – dve decenije čekanja

  Od prve utakmice beogradskih „večitih rivala“, Partizana i Crvene zvezde, rivalstvo ova dva kluba obogatilo je mnogo utakmica, pobeda i poraza sa obe strane, sjajnih partija pojedinaca, nezaboravnih golova. Do sada je odigrano 147 prvenstvenih utakmica ova dva tima i nije slučajno što je beogradski „večiti derbi“ u svetskim fudbalskim krugovima i u mnogim anketama, svrstan među najveća gradska rivalstva.

  U ovom postu će biti reči o još jednom bitnom segmentu fudbalske igre, posmatranom kroz prizmu „večitog derbija“ – o penalima. Koliko ih je i za koga dosuđeno, kada, koliko je golova dato iz tih penala. Penali koji su dosuđeni na prijateljskim utakmicama nisu uzeti u obzir, kao ni penali iz vremena sumanutog Miljanićevog eksperimenta sa „penal – bodovima“, jer su šutirani posle regularnog toka utakmice. Znači – samo penali dosuđeni u regularnom toku takmičarskih utakmica.

 
Boško Đorđević daje gol za Partizan sa penala, 56. derbi
Dosuđeni penali u prvenstvenim utakmicama, od 05.01.1947. do 11.09.2016. U zagradi je broj iskorišćenih penala, procenat se odnosi na uspešno izvedene penale:
Crvena zvezda……… 21 (12),  57,14 %
Partizan……………….. 16 (11),  68,75 %
Dosuđeni penali u kup utakmicama, od 23.11.1947. do 24.04.2015.
Crvena zvezda………..4 (4),  100 %
Partizan………………….4 (3),   75 %
Ukupno (prvenstvo + kup):
Crvena zvezda………25 (16), 64,00 %
Partizan………………..20 (14), 70,00 %

Pre dve decenije je dosuđen poslednji penal za Partizan – strelac Čakar, 99. derbi!
  Ovog  puta tema neće biti penali u kup utakmicama, iz prostog razloga što se u tih dosadašnjih 147 „večitih derbija“ ubrajaju samo prvenstvene utakmice. Dakle, brojke ne lažu – do sada je ukupno dosuđeno 37 penala u 147 utakmica.
  Od toga, 21 penal je suđen u korist Zvezde a 16 u korist Partizana. Uprkos većem broju penala u korist Zvezde, oba tima su dala sličan broj golova, Zvezda dvanaest a Partizan jedanaest, što znači da su igrači Partizana sa penala bili procentualno uspešniji. Svakako, bilo je tu i penala koji su prestrogo dosuđeni, kako za Partizan, tako i za Zvezdu. Ono što „bode oči“ je podatak da je poslednji penal za Partizan dosuđen pre tačno 20 godina. Dakle, tačno dve decenije je prošlo od tog 18. marta 1995. godine i 99. derbija, kada je Čakar iskoristio penal posle igranja rukom Sakića! U međuvremenu, u tom periodu od dve decenije, za Zvezdu je suđeno 9 penala! Naravno, ne znači da treba da postoji nekakva nasilna simetrija u broju dosuđenih jedanaesteraca, ali zaista vređa zdrav razum činjenica da za dvadeset godina sudije na 48 „večitih derbija“ ama baš nijednu spornu situaciju u šesnaestercu Crvene zvezde nisu okarakterisale kao penal za Partizan!
  A da je bilo prilike za to – bilo je, i te kako. Setimo se samo nekih nespornih situacija – 104. derbi i dva starta nad Vukićevićem, prekršaj nad Ivanom Tomićem u 128. derbiju, Gajevo davljenje Moreire u šesnaestercu (134. derbi), zatim igranje rukom Ignjatijevića u 137. derbiju…
  Posebno treba naglasiti dve situacije, u kojima je glavni akter bio „naš najbolji sudija“, Milorad Mažić. Sudija kojem nema ništa sporno u tome što napadač Partizana biva davljen od defanzivca Zvezde u kaznenom prostoru na 134. derbiju, ni na 144. derbiju, u proleće 2013, nije svirao očigledan penal Kasalice nad Miljkovićem. A u 146. derbiju, godinu dana kasnije, takođe na stadionu Partizana, osim što je dosudio dva penala za Crvenu zvezdu (o čijoj opravdanosti nećemo suditi), propustio je da dosudi penal nad Nikolom Ninkovićem, a upravo posle te situacije Zvezda je izjednačila. Toliko o „nepristrasnosti“ gospodina Mažića, te nabeđene sudijske ikone čiji lik i delo, izgleda, nijedan medij u Srbiji ne sme da dovede u pitanje. Inače, u pitanju je isti čovek koji je na 133. derbiju svirao penal za Zvezdu posle duela na 17 metara (?!), da bi kasnije tek na intervenciju pomoćnika promenio odluku.
Milko Đurovski sa penala pogađa mrežu Zvezde za konačnih 2-0, 79. derbi
 Strelci za Partizan sa penala u prvenstvenim utakmicama bili su:
Prvoslav Mihajlović (3. derbi), Todor Veselinović (12.), golman Slavko Stojanović (20.), Milan Galić (28.), Vladica Kovačević (30.), Boško Đorđević (56.), Vlado Čapljić (78.), Milko Đurovski (79.), Predrag Mijatović (89.), Dragan Ćirić (98.) i Damir Čakar (99.).
 Penale za Partizan u prvenstvenim okršajima nisu iskoristili:
 Momčilo Vukotić (46. derbi), Slobodan Petrović (46. derbi), Pavle Grubješić (59.), Fadilj Vokri (79.) i Savo Milošević (93.).
 Dakle, na 46. „večitom derbiju“, igranom 7. juna 1970, Partizan nije iskoristio dva penala – golman Zvezde Dujković je odbranio penale Vukotiću i Petroviću, a upravo je Zvezda svoj jedini gol tog dana dala sa jedanaest metara (Đorić). Završeno je 1-1, gol za Partizan, iz igre, dao je Ljuba Mihailović. Ta utakmica drži rekord sa ukupno tri dosuđena penala!
 U kupu, mrežu Zvezde sa penala su pogađali Todor Veselinović, Savo Milošević i Vuk Rašović. Neprecizni su bili Stjepan Bobek i Damir Čakar.
 Što se tiče golmana Partizana koje je proslavio odbranjeni penal u „večitom derbiju“, Slavko Stojanović je obeležio 20. po redu derbi beogradskih rivala, igran 2. juna 1957. godine. Najpre je u 21. minutu sa penala dao gol za Partizan, da bi u poslednjim momentima utakmice odbranio penal Tasiću! 
Istatov brani penal golmanu Zvezde Petroviću, koji se zatim hvata za glavu – 56. derbi, 1975.
  Blagoja Istatov, golman „crno-belih“ s početka sedamdesetih, odbranio je dva penala u dva različita derbija – prvo Bogićeviću (53. derbi, 1-0 za Zvezdu) a zatim i kolegi sa suprotnog gola, Ognjenu Olji Petroviću (56. derbi, 1-1). 
  Istinski heroj derbija je i Milan Lukač, koji je pre samo godinu dana, u 146. derbiju, odbranio igračima Zvezde Ninkoviću i Mijailoviću dva penala za sedam minuta! Time je njegov doprinos pobedi Partizana od 2-1 bio nemerljiv!

  Dakle, penale Zvezdi su do sada odbranili Slavko Stojanović (20. derbi), Ivan Ćurković (40.), Blagoja Istatov (dva penala, 53. i 56. derbi), Radovan Radaković (116.), Nikolas Asprogenis (129.) i Milan Lukač (dva penala, 146. derbi). Jedan preostali penal Crvene zvezde od devet koliko su promašili protiv Partizana, završio je na stativi golmana Partizana Vladimira Stojkovića posle šuta Evandra, u 141. derbiju (2-0 za Partizan, u gostima). 

  Rezime – do sada, ukupno je dosuđeno 37 penala, od toga 21 penala za Crvenu zvezdu i 16 penala za Partizan. Partizan je procentualno uspešniji sa penala, a golmani heroji „večitog derbija“ sa po dva odbranjena penala su Blagoja Istatov i Milan Lukač iz Partizana, kao i Ratomir Dujković iz Zvezde. Lukač i Dujković su po dva penala odbranili na istoj utakmici. A Slavko Stojanović iz Partizana je ušao u istoriju kao golman koji je na istom derbiju dao gol sa penala a kasnije i odbranio penal protivniku! I ono najvažnije – penal za Partizan nije sviran punih 20 godina! Koliko ćemo još decenija čekati da se delioci fudbalske (ne)pravde smiluju i pokažu na belu tačku u korist Partizana, ostaje da se vidi…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *