Najnovije
Blog

Foto arhiva – Jovan Beleslin

  Mnogo je igrača koji su za Partizan odigrali tek nekoliko utakmica, ali svakako da i oni zaslužuju da budu pomenuti na blogu, jer su i oni neodvojivi deo istorije našeg kluba. Jedan od tih igrača je i Jovan Beleslin, čovek sa veoma zanimljivim fudbalskim putem.

Foto – Politika, zbirka Petra Prokića
  Jovan Beleslin je rođen 1919. godine u mađarskom gradu Seregu. Počeo je karijeru u subotičkom ŽAK-u, a vrhunac karijere je doživeo u slavnom BSK-u iz Beograda, za koji je kao bek nastupao od 1938. do 1945. godine. Pošto je Crvena zvezda osnovana sedam meseci pre Partizana, ona je i pokupila krem tadašnjeg beogradskog fudbala, ali uprkos tome, Jovan Beleslin je bio jedan od istaknutih predratnih igrača koji su iz, tada već ugašenog, slavnog BSK-a prešli u Partizan. Drugi je Prvoslav Boba Mihajlović, a moramo pomenuti i Atanackovića, kao igrača SK Jugoslavije, koji je kasnije slavu stekao u Partizanu. Svakako da istaknuto mesto među tim igračima zauzima i Miodrag Minda Jovanović, ali je on do Partizana, kao bivši igrač predratnog BSK-a, došao preko Crvene zvezde i beogradskog Metalca (današnji OFK Beograd). 
  Jovan Beleslin je jedan od učesnika prve utakmice u istoriji FK Partizan, odigrane 6. oktobra 1945. protiv reprezentacije Zemuna, koju je Partizan dobio sa 4-2.  Ipak, za Partizan je odigrao tek nekoliko utakmica prijateljskog karaktera, i otišao u subotički Spartak. U periodu dok je igrao za Spartak, kratko je nastupao i za Crvenu zvezdu, odigrao jedan „večiti derbi“ protiv Partizana, svog bivšeg kluba (27. april 1947, 1-0 za Partizan), i onda se vratio u Spartak! Igračku karijeru je završio u beogradskom Milicionaru.
  Zaista je bio zanimljiv fudbalski put Jovana Beleslina – slavu je stekao u BSK-u, a onda ušao u istoriju kao igrač prve generacije Partizana, da bi nedugo potom, odigrao i jedan jedini takmičarski meč za Crvenu zvezdu, upravo protiv Partizana. Odigrao je i jednu utakmicu za reprezentaciju predratne Jugoslavije, a fudbalsku karijeru je završio kao fudbalski sudija.
2 comments
  1. Aleksandar Pavlovic

    Nema potrebe pominjati Rajka Mitića jer za blog i ovaj post su interesantni samo igrači koji su igrali za predratne BSK i Jugoslaviju a kasnije igrali za Partizan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *