Najnovije
Blog

Voz za Štutgart polazi sa prvog koloseka…

  Život jednog sportskog kluba ne čine samo trofeji, pobede, golovi i utakmice, već i hiljade drugih događaja, doživljaja i detalja. Karakteristika „Crno-bele nostalgije“ je ta što ne evocira samo sećanja na utakmice, pobede i trofeje, već i na neke obične životne priče, koje su takođe deo jednog kluba. Ovog puta imaćete, preko ovih zaista raritetnih fotografija, uvid u jedno davno putovanje ekspedicije FK Partizan.

 Bilo je to ono poznato, varljivo leto 1968. godine, početak avgusta. Dok su stranice beogradskih i jugoslovenskih novina donosile izveštaje o krizi u Čehoslovačkoj, Partizanova ekipa se uputila malo zapadnije, u tadašnju Saveznu Republiku Nemačku – u Štutgart.

  Desilo se to pri samom kraju priprema za predstojeću fudbalsku sezonu. Partizanova ekspedicija je na put krenula sa beogradske železničke stanice, vidno raspoložena.“Crno-bele“ su u Nemačkoj očekivali susreti protiv Štutgarta, Ajntrahta iz Frankfurta, Ajntrahta iz Braunšvajga, a u nastavku turneje i okršaj u Švajcarskoj, u Ženevi, protiv Serveta.

I dok Mane Bajić pristiže na stanicu, Blagoje Paunović daje autogram jednom od navijača koji se takođe zadesio tu u blizini…

  Očigledno je, prema ovim fotografijama, da fudbaleri Partizana za ovu turneju nisu bili identično odeveni u klupska odela, već je svako birao sopstvenu garderobu za put. Na narednoj slici vidimo Latifa Čičića, Iliju Katića i Svemira Đorđića, kojima je kravata bila nezaobilazni modni detalj, a desno od njih je Ivan Ćurković, za tu priliku sportski odeven…

  Još tada je postojala podrška između članova različitih sekcija Partizanovog sportskog društva. Pa je tako legendarni rukometaš Partizana, Dragan Miki Stevanović, korpulentni momak u sredini i u to vreme funkcioner RK Partizan, došao na železničku stanicu kako bi poželeo sretan put svom velikom prijatelju Bori Đorđeviću, ali i njegovim saigračima iz redova „crno-belih“. Sasvim levo je trener Stjepan Bobek, a osim Đorđevića i Stevanovića, na slici je i Milorad Tošić, tada mladi fudbaler Partizana: 
  Red priče, pred šale, vreme brzo prolazi, igrači Partizana ulaze u vagone, samo još pozdrav Katića i Đorđića kroz prozor vagona, i putovanje može da počne…

  Na turneji po zapadnoj Nemačkoj i Švajcarskoj, Partizan je igrao nerešeno protiv Štutgarta 2-2, poražen je u duelima protiv Ajntrahta iz Frankfurta 2-3 i Ajntrahta iz Braunšvajga 3-5, i savladao je švajcarski Servet u Ženevi sa 4-1.

  Bila je to još jedna priča „van terena“. Komentarišite u okviru teksta, predlažite neke nove priče, i ostanite uz „Crno-belu nostalgiju“.

2 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *