Najnovije
Blog

Zaboravljeni trofej – Mitropa (SE) kup 1978.

  Listajući brošure i monografije FK Partizan, ili dok posećujete Partizanovu zvaničnu internet stranicu,  u zaglavlju ćete naći podatak da je Partizanov jedini evropski trofej Srednjeevropski kup, osvojen 1978. godine. Ovo najstarije fudbalsko takmičenje u Evropi, pod originalnim nazivom Mitropa Cup, osnovano je još daleke 1927. godine. Kao što mu samo ime kaže, učešće u ovom takmičenju uzimale su ekipe iz srednje Evrope – Austrije, Češke, Mađarske, Jugoslavije, Italije…

  U samom početku, predratni jugoslovenski klubovi koji su učestvovali u ovom takmičenju nisu imali mnogo uspeha, pa su trofeje osvajali Ferencvaroš, Ujpešt, Sparta, Slavija, Austrija, Rapid, Bolonja…to je bilo sasvim razumljivo jer su te zemlje srednje Evrope upravo bile sredine iz kojih je fudbal i došao na naše prostore, pa su bile na znatno većem stepenu fudbalskog razvoja.

  Po završetku Drugog svetskog rata Mitropa kup je obnovljen 1951. godine i sve do pojave evropskih fudbalskih kupova pod organizacijom UEFA, Mitropa kup je bio najreprezentativnije fudbalsko takmičenje u Evropi. Međutim, pojavom Kupa evropskih šampiona, Kupa pobednika kupova i Kupa UEFA, Mitropa kup je iz godine u godinu menjao format, pa čak i ime (Zentropa kup, Dunavski kup) i pri tom je rapidno gubio na svom značaju. Uz nekoliko pauza, prestao je da postoji 1992. godine, ali je zauvek zapisano da je ovo evropsko takmičenje doživelo čak 52 sezone.

  Pre Partizana, ovo takmičenje su od jugoslovenskih klubova osvajali Crvena zvezda i Čelik po dva puta, kao i Vojvodina jednom, a kasnije su trofej prigrlili Iskra iz Bugojna i banjalučki Borac.

  Partizanu je sezona Srednjeevropskog kupa 1977/78  dobro došla, kad već nije izborio neko od UEFA takmičenja u sezoni 1976/77 (4. mesto na tabeli, iza Slobode). Mitropa kup je bio idealan za uigravanje, ispostaviće se kasnije, šampionske ekipe pod vođstvom Ante Mladinića. Takmičenje je bilo podeljeno u dve grupe, a u Partizanovoj su bili italijanska Peruđa i Zbrojovka iz čehoslovačkog Brna.

  Drugu grupu su činili Vojvodina, Honved i bečki Rapid, koji je ubrzo odustao od takmičenja, tako da su Honved i Vojvodina odlučivali o prvaku grupe.

  Počelo je furiozno, 28. septembra 1977. Partizan je ubedljivo savladao Zbrojovku sa 5-1 na Stadionu JNA. Pred oko 10.000 gledalaca, golove su postigli Vukotić (2), Trifunović, Grubješić i Prekazi.

  Usledilo je gostovanje u Peruđi, 14. decembra 1977. i poraz od 1-2, a jedini gol za Partizan postigao je Nenad Stojković. Peruđa je te iste sezone osvojila sedmo mesto u Seriji A, ostavivši iza sebe Romu, Lacio, Fiorentinu…

  Još jedno gostovanje, utakmica u Brnu protiv Zbrojovke, donelo je pobedu Partizana od 3-2. Da ovaj protivnik nije bio ni najmanje naivan, govori činjenica da je Zbrojovka tih sezona u svom šampionatu, imala identičan plasman kao i Partizan – naime, 1976/77 su završili kao četvrti u čehoslovačkom prvenstvu, a u sezoni odigravanja Mitropa kupa osvojili su u svojoj ligi titulu šampiona, upravo kao i Partizan. Dakle, Zbrojovka je tada bila najbolji tim Čehoslovačke. Pobedu „crno-belima“ su svojim golovima doneli Santrač, Vukotić i Jović.

Trifunović, Boško Đorđević i Vukotić slave Vukotićev gol u Brnu

  Konačno, usledio je odlučujući duel za prvaka grupe. Partizan je 19. aprila 1978. pred 15.000 gledalaca bio domaćin Peruđi, savladao je sa 4-0 i time obezbedio plasman u finale Srednjeevropskog, Mitropa kupa! Golove su postigli  Klinčarski, Santrač, Jović i Zavišić. Na poluvremenu je rezultat bio 0-0 ali je u nastavku Partizan postigao četiri gola. Tabela je imala sledeći izgled:
 

 1.Partizan Beograd      4  3  0  1  13- 5   6
 2.Perugia               4  2  1  1   3- 5   5
 3.Zbrojovka Brno        4  0  1  3   3- 9   1
Partizan – Peruđa 4-0, izlazak na teren

  Ipak, odustajanje Rapida od takmičenja u drugoj grupi, jasno je pokazivalo da Mitropa kup više nije bio na zadovoljavajućem organizacionom nivou. Honved je savladao Vojvodinu sa 6-0, u revanšu izgubio sa 1-2, što je bilo dovoljno za prolazak u finale i susret protiv Partizana.

  Ali, na finale se čekalo do 13. decembra 1978. Finale se igralo u Beogradu, a tada, na megdan Honvedu je izašao bitno drugačiji tim Partizana od onog koji je izborio finale. Partizan je sezonu 1977/78 završio trijumfalno, ali je u jesen 1978. nastupila velika kriza rezultata i rukovođenja klubom, a nekih od igrača koji su izborili finale Mitropa kupa više nisu bili u Partizanu.

  U finalu, Partizan je savladao Honved 1-0, golom Trifunovića sa penala i tako osvojio svoj jedini međunarodni trofej.

Ilija Zavišić, kapiten, sa peharom pobednika Mitropa kupa

 
  Iako se osvajanje Srednjeevropskog kupa nikako ne može meriti sa Partizanovim učešćem u finalu Kupa šampiona 1965/66, niti se pobede nad Peruđom i Zbrojovkom mogu jednako vrednovati kao mnoge druge Partizanove evropske pobede, ne smemo ići u drugu krajnost i zaboravljati ovaj uspeh. Iako je u vreme Partizanovog osvajanja Mitropa kupa ovo takmičenje postalo organizaciono problematično a ugledom daleko od takmičenja koje je u isto vreme organizovala UEFA, najmanje što možemo je da osvežimo sećanje na generaciju koja je osvojila ovaj trofej, pružajući sjajne partije.

Gore – Đurović, Živković, Klinčarski, Stojković, Kozić, Lazičić.
Dole – Zavišić, Jović, Prekazi, Trifunović i Zalad.

  

 
 
  
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *