Najnovije
Blog

Partizan – vesnik prvoligaškog fudbala u Kragujevcu

  Znamo da je Partizan prvi šampion u istoriji posleratne Jugoslavije, prvi pobednik nacionalnog kupa, klub koji je otvorio najelitnije evropsko takmičenje – Kup evropskih šampiona. Takođe, Partizan je prvi istočnoevropski klub koji je došao do finala tog takmičenja.

  Ipak, u istoriji kluba sa Topčiderskog brda ima još dosta skrivenih rekorda, zanimljivosti i rariteta. Posebno je zadovoljstvo kada smo u prilici da na ovim stranicama prezentujemo neku od tih zanimljivosti. Jedna od njih vezana je za 1964. godinu.

  Krajem kalendarske 1964. godine (ili krajem jesenjeg dela sezone 1964/65) Partizan je odigrao prijateljsku utakmicu protiv slavnog Milana, o kojoj je već bilo reči u jednom od postova na blogu.

  Epilog incidenata koji su se desili na toj utakmici bio je nepovoljan po Partizan – „crno-beli“ su kažnjeni sa dve prvenstvene utakmice igranja van Beograda, iako je utakmica sa Milanom bila međunarodna i prijateljskog karaktera! Zaista čudan kriterijum nacionalnog fudbalskog saveza.

  Prvu od dve utakmice kazne, Partizan je odigrao u Novom Sadu, kao „domaćin“ protiv OFK Beograda, i ta utakmica je završena nerešeno, 3-3. Sledeći meč na kojem je Partizan morao da bude domaćin van Beograda odigran je u Kragujevcu, 29.11.1964. protiv Zagreba.

  Partizan je pobedio sa 3-1, golove za beogradski tim su postigli Pirmajer, Galić i Kovačević, dok je strelac za Zagreb bio Kralj. Ono što ovu utakmicu izdvaja od ostalih, osim mesta odigravanja, je činjenica da je taj okršaj Partizana i Zagreba prva prvoligaška utakmica u istoriji grada Kragujevca!

  Kragujevčani su do tada imali prilike da gledaju samo drugoligaški fudbal, njihov Radnički je bio jak drugoligaš ali mu je tih godina plasman u elitni rang stalno izmicao. Zato i nije čudo što su tribine kragujevačkog stadiona tog prazničnog dana, 29. novembra 1964, bile ispunjene do poslednjeg mesta! Na tribinama je bilo oko 25.000 gledalaca, što najbolje ilustruje sledeća slika…

  Odlukom da svoju utakmicu igra u Kragujevcu, iako je mogao da ugosti NK Zagreb i u mnogo bližim gradovima – Novom Sadu ili Zrenjaninu, Partizan je učinio zadovoljstvo i čast Kragujevčanima, omogućivši im da budu svedoci jedne od utakmica u najvišem rangu. Sigurno je da je takva odluka bila od koristi kako ljubiteljima fudbala iz Kragujevca, tako i Partizanu – promovisan je prvoligaški fudbal, a Partizan je dodatno učinio na svojoj popularizaciji.
  Kragujevčani su imali šta da vide – četiri gola na utakmici, dva renomirana rivala (Zagreb je tada bio ekipa iz sredine tabele), ali i sjajnu generaciju „Partizanovih beba“ u uzletu, „beba“ koje su samo godinu dana kasnije počele svoj fenomenalni pohod do finala Kupa šampiona.
  Za Partizan, ovo je bila tek jedna od utakmica, ali za Kragujevac, ovo je bio dan koji je ušao u istoriju fudbala u ovom gradu. Beogradski Partizan je tog 29.11.1964 odlučio da baš u Kragujevac po prvi put dovede prvoligaški fudbal. Partizan je, na taj način, bio vesnik prvoligaškog fudbala u najvećem šumadijskom gradu. Naime, pet godina kasnije, u leto 1969. godine, posle mnogo pokušaja i
lokalni Radnički je postao član najbolje fudbalske lige u Jugoslaviji. Danas, pedeset godina kasnije, kada su se mnogi lokal-patriotizmi u Srbiji izvitoperili u
iracionalnu i bolesnu mržnju prema Beogradu, valjalo bi podsetiti na ovu utakmicu.

„Politika“

 

One comment
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *