Najnovije
Blog

Sastav koji je pregazio Poljake

  Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, Partizan je tek s vremena na vreme nastupao u evropskim kupovima. Malo je dokumenata sa tih utakmica, pa je tim pre svaka fotografija iz tog doba veoma dragocena. Slika o kojoj danas pričamo je sa jednog od tih nastupa. Naime, 1. oktobra 1974, Partizan je dočekao poljski Gurnjik (Górnik Zabrze) u revanšu prvog kola Kupa UEFA.

S leva na desno – Paunović, Vulić, Milić, Živaljević, Kozić, Antić, Todorović, Vraneš, Vukotić, Zavišić i Bora Đorđević
  Posle remija u prvoj utakmici (2-2) Partizan je dočekao goste iz Poljske na Stadionu JNA, i treba istaći da Gurnjik ni izbliza nije bio naivan tim. Prethodnu sezonu oni su završili na drugom mestu poljskog šampionata, a radi se o timu koji je u Poljskoj najuspešniji po broju osvojenih titula. Četiri sezone pre ovog susreta s Partizanom, igrali su finale Kupa pobednika kupova, a na megdan Partizanu su izašli i poljski reprezentativci, Gorgon i čuveni Šarmah (Andrzej Szarmach).
  Ipak, Partizan je pokazao odličnu i efikasnu igru u revanšu u Beogradu, pa je sastav „crno-belih“ sa slike savladao Poljake sa ubedljivih 3-0, golovima Momčila Vukotića u 21, Bore Đorđevića u 79. i Aranđela Todorovića u 89. minutu. Tako su se „crno-beli“ u nadmoćnom stilu kvalifikovali za sledeće kolo Kupa UEFA 1974/75.
Deo izveštaja sa utakmice iz „Politike“
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *