Najnovije
Blog

Foto arhiva, treneri Partizana – Josip Mića Duvančić (1935-2023)

 

  Josip Mića Duvančić, bivši fudbaler i trener Partizana, rođen je 1935. godine u mestu Razvođe u Dalmaciji. Igrao je na poziciji napadača, a pre Partizana nastupao je za Špartu iz Belog Manastira. Član Partizana bio je od 1952. do 1958. i za to vreme osvojio je s Partizanom dva Kupa Jugoslavije. Karijeru je nastavio u Vojvodini, a zatim u Slobodi iz Tuzle i turskom Izmirsporu. Zanimljivo je da je Duvančić po završetku karijere fudbalera a pre početka trenerske karijere, radio kao nastavnik istorije i geografije u tuzlanskoj osnovnoj školi „Mejdan“.

 

 

 

  Statistika Josipa Duvančića, preuzeta sa www.partizan.rs:
  Duvančić je mnogo poznatiji ljubiteljima fudbala kao trener koji je vodio čitav niz prvoligaških ekipa – Slobodu, Hajduk (s kojim je osvojio kup), niški Radnički (tri puta), Partizan, Osijek, Vojvodinu i Spartak, a radio je i u turskom Sarijeru.
  Mića Duvančić je imao tu nepovoljnu okolnost da na klupu Partizana sedne u leto 1979, u sred turbulentnog perioda, neposredno nakon najlošije sezone u istoriji kluba. Pod vođstvom Duvančića, Partizan je na kraju zauzeo 13. mesto na tabeli, sa samo tri boda više od Osijeka koji je ispao iz lige. Ipak, treba naglasiti da je tokom te sezone Partizan jedno vreme figurirao i kao kandidat za plasman u Kup UEFA te da nije bio direktno ugrožen što se tiče opstanka, već to 13. mesto može da se pripiše očajnom finišu sezone – bez pobede u poslednjih osam kola! Od značajnijih rezultata te sezone, treba izdvojiti pobede nad Dinamom, Sarajevom i Hajdukom u prvenstvu, kao i nad Hajdukom u Kupu Jugoslavije. Po završetku sezone 1979/80, Mića Duvančić je ustupio mesto Kaloperoviću na klupi „crno-belih“.
  Josip Mića Duvančić preminuo je 17. aprila 2023. godine.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *